Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αυτές οι εισηγμένες είναι μηχανές παραγωγής μετρητών – Τι δείχνουν οι ισολογισμοί

Αυτές οι εισηγμένες είναι μηχανές παραγωγής μετρητών – Τι δείχνουν οι ισολογισμοί
Για τις 13 εισηγμένες εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου που έχουν ανακοινώσει ετήσια αποτελέσματα όλες έχουν θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές!
Σχετικά Άρθρα
Με αρκετούς μεγάλους ομίλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών να έχουν δημοσιεύσει ετήσια αποτελέσματα, αρχίζει να δείχνει πως ξεχωρίζουν οι πρωταθλητές δημιουργίας ρευστού.
Βάσει λογιστικών καταστάσεων και ταμειακών ροών προκύπτει πως μέχρι στιγμής από τις 13 εισηγμένες εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου που έχουν ανακοινώσει ετήσια αποτελέσματα όλες έχουν θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές!
Δηλαδή η επιχειρηματική δραστηριότητα είχε θετικό αποτέλεσμα αφού όλες έβαλαν λεφτά στα ταμεία τους.
Οι θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές χρηματοδοτούν το επενδυτικό πρόγραμμα, ενώ αν αυτό είναι μικρότερο από τις λειτουργικές ταμειακές ροές, αυξάνει τα ταμειακά διαθέσιμα και μειώνει το δανεισμό αν πάλι καλύπτει τόκους και άλλα έξοδα όπως διανομές στους μετόχους.
Από το μικρό δείγμα που υπάρχει σήμερα, ως προς το σύνολο των εισηγμένων, αλλά αντιπροσωπευτικό για τα βαριά χαρτιά, φαίνεται πως οι 12 από τις 13 εταιρείες είχαν υψηλότερες εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες το 2022 έναντι του 2021.
Επίσης, τέσσερις είχαν επενδυτικές εκροές υψηλότερες από τις λειτουργικές εισροές άρα είτε μείωσαν ταμειακά διαθέσιμα, είτε αύξησαν δανεισμό, προκειμένου να καλύψουν τις συνολικές ταμειακές ανάγκες της χρήσης.
Κορυφαίες σε παραγωγή μετρητών αναδεικνύονται μέχρι στιγμής οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.
Πιο αναλυτικά ο ΟΠΑΠ είχε εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες 659,8 εκατ. ευρώ και επενδυτικές εκροές μόλις 53,2 εκατ. ευρώ, άρα δημιούργησε μετρητά πάνω από 600 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ είχε εισροές 1,31 δισ. ευρώ και εκροές 638 εκατ. ευρώ άρα δημιούργησε περισσότερα από 678 εκατ. ευρώ.
Οι δύο παραπάνω έχουν ελάχιστο καθαρό δανεισμό και το πρόγραμμα επιβράβευσης των μετόχων είναι μεγάλο. Ο ΟΠΑΠ έχει καθαρό δανεισμό μόλις 111 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 726 εκατ. ευρώ.
Η Coca Cola είχε λειτουργικές εισροές 1,23 δισ. ευρώ αλλά και εκροές 1,08 δισ. ευρώ που όμως πάλι άφησαν κεφάλαια για πληρωμή μερισμάτων ή δανείων κτλ.
Η Μυτιληναίος είχε λειτουργικές εισροές 888 εκατ. ευρώ και επενδυτικές εκροές 710 εκατ. ευρώ.
Τα ΕΛΠΕ είχαν λειτουργικές εισροές 623,6 εκατ. ευρώ και επενδυτικές εκροές 226,8 εκατ. ευρώ.
Η Aegean είχε λειτουργικές εισροές 350 εκατ. ευρώ και επενδυτικές εκροές 162,8 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΛΠ είχε λειτουργικές εισροές 99 εκατ. ευρώ και επενδυτικές εκροές 36,6 εκατ. ευρώ.
Η Austriacard είχε λειτουργικές εισροές 40,8 εκατ. ευρώ και επενδυτικές εκροές 17,3 εκατ. ευρώ. Η ΓΕΒΚΑ είχε λειτουργικές εισροές 2,8 εκατ. ευρώ και επενδυτικές εκροές 150 χιλ. ευρώ.
Στη συνέχεια οι παρακάτω εισηγμένες είχαν επενδυτικές εκροές υψηλότερες από τις λειτουργικές εισροές άρα χρειάστηκε είτε να μειώσουν τα ταμειακά διαθέσιμα, είτε να αυξήσουν δανεισμό, ή και τα δύο.
Η ΔΕΗ με λειτουργικές εισροές 151 εκατ. ευρώ είχε επενδυτικές εκροές 623,2 εκατ. ευρώ, αλλά είχε και έσοδα από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.
Η Fourlis είχε λειτουργικές εισροές 33,9 εκατ. ευρώ και επενδυτικές εκροές 55,4 εκατ. ευρώ.
Η Autohellas είχε λειτουργικές εισροές 32,2 εκατ. ευρώ και επενδυτικές εκροές 59,8 εκατ. ευρώ και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είχε λειτουργικές εισροές 28,8 εκατ. ευρώ και επενδυτικές εκροές 180,5 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται επίσης πως μόνο η ΔΕΗ, η Autohellas και η Fourlis είχαν λειτουργικές εισροές το 2022 μικρότερες από αυτές του 2021 ενώ οι υπόλοιπες είχαν μεγαλύτερες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης