Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Προεξοφλούν επενδυτική βαθμίδα – Δυνατή κίνηση με υψηλό τζίρο

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Προεξοφλούν επενδυτική βαθμίδα – Δυνατή κίνηση με υψηλό τζίρο
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Πραγματικό πάρτι σήμερα στην αγορά με κλείσιμο κοντά στο υψηλό ημέρας και με άνοδο 1,75%. Αρκετά επιθετικοί οι αγοραστές και θα λέγαμε πως παρά τις αργίες και τον παραδοσιακά χαμηλό τζίρο που έχουμε την περίοδο του Πάσχα, σήμερα ο τζίρος ήταν υψηλός. Ξεπέρασε τα 105 εκατ. ευρώ με 19,1 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Πολλοί οι πρωταγωνιστές. Ξεχώρισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Aegean, η Μυτιληναίος, οι τράπεζες, η Motor Oil και αρκετές ακόμα. Καλό το κλίμα και στο εξωτερικό αλλά όχι όπως το δικό μας. Προεξοφλούν επιχειρηματικές συμφωνίες, δυνατή τουριστική κίνηση και φέτος και ισχυρά αποτελέσματα, επίσης, οι επενδυτές.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ: Πλέον ακούμε από κάποιες διοικήσεις εταιρειών πως υπάρχει ένα «μούδιασμα», μία στάση αναμονής, μία υποχώρηση της ζήτησης λόγω του πληθωρισμού. Μάλλον είναι τα πρώτα αποτελέσματα της ανόδου των επιτοκίων, δηλαδή μειώνεται η ανάπτυξη ή έρχεται η ύφεση, κυρίως αυτό αφορά το εξωτερικό. Μέχρι πρόσφατα στις τηλεδιασκέψεις ακούγαμε πως η ζήτηση είναι ισχυρή και πως παρά τις αυξήσεις στις τιμές, οι καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν. Ας το προσέξουμε λίγο και αυτό και ας βάλουμε και αυτήν την παράμετρο σε όσα κοιτάζουμε καθημερινά.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η πορεία της μετοχής σήμερα, δείχνει πως οι επενδυτές βλέπουν να κλείνει το deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής στη First Sentier. Στα 11,84 ευρώ και στο +7,05% με όγκο 211 χιλ. τεμάχια. Η ΤΕΝΕΡΓ στο +2,67% και στα 20,02 ευρώ.

AEGEAN: Δυνατή κίνηση σήμερα και διαγραμματικά δείχνει πως πάει να κλείσει το χάσμα που είχε αφήσει λόγω της πτώσης των μετοχών το Φεβρουάριο 2020, δηλαδή λόγω της πανδημίας. Στα 7,90 ευρώ και στο +6,47%.

ΟΤΕ: Κάποια στιγμή θα τον πιάσουν και αυτόν. Παίζουν μετοχές άλλων κλάδων με p/e στη στρατόσφαιρα και μάλιστα οι επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι και εδώ την αγνοούν επειδή ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Δε θα διαφωνήσουμε αλλά ο ισολογισμός δικαιολογεί καλύτερη αποτίμηση… Στα 13,96 ευρώ και στο +3,41%.

MOTOR OIL: Ξανά στα 25 ευρώ. Περιμένουμε τα αποτελέσματα.

ΝΕΡΑ: Εδώ και μήνες το ΣτΕ λέει να φύγει από το Υπερταμείο, αλλά δεν είναι εύκολο. Τώρα το λέει ο ίδιος ο πρωθυπουργός (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ), αλλά πάλι δεν είναι εύκολο, ή τουλάχιστον δεν ξέρουμε αν συμφωνεί ο άμεσα ενδιαφερόμενος. Κάτι άλλο θα πρέπει να βρεθεί αντίστοιχης αξίας, εκτός και αν μας τις χαρίσουν. Μικρή υποχώρηση για ΕΥΔΑΠ αλλά και για ΕΥΑΘ.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Πωλήσεις 480 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 7,8%, EBITDA 53,90 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 18,4% και καθαρά κέρδη 28,44 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 8,2% περιμένει για το 2023 σύμφωνα με παρουσίαση που έκανε στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Η αποτίμηση στα 479 εκατ. ευρώ. Εκτιμώμενο p/e 16,8 φορές.

PRODEA: Η εσωτερική αξία (NAV) του ομίλου ανήλθε στα 5,77 ευρώ ανά μετοχή. Με μεγάλο premium συνεχίζει να διαπραγματεύεται η μετοχή, την ώρα μάλιστα που άλλες εταιρείες του ίδιου κλάδου παίζουν με αξιόλογο premium. Εδώ έχουμε μία εισηγμένη με εξαιρετικά περιορισμένη διασπορά που θέλει να αυξήσει αλλά δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Στα 8,20 ευρώ και στο -4,65% με χαμηλό όγκο.

TRASTOR: Εδώ για παράδειγμα η εσωτερική αξία είναι στα 1,401 ευρώ ανά μετοχή με βάση τα ετήσια αποτελέσματα και ο τίτλος διαπραγματεύεται στα 1,06 ευρώ, δηλαδή με μεγάλο discount.

ENTERSOFT: Έβγαλε πρώτο τρίμηνο 2023 την ώρα που άλλες δεν έχουν βγάλει ακόμα τα ετήσια 2022. Σημαντική αύξηση σε όλες τις γραμμές. Δυνατή κίνηση και στο ταμπλό. Στα 4,05 ευρώ και στο +9,16% με όγκο 160 χιλ. τεμάχια.

PROFILE: Πολύ δυνατά τα νούμερα και εξαιρετική η ρευστότητα. Τα καθαρά κέρδη στα 3,27 εκατ. ευρώ από 2,04 εκατ. ευρώ. Διπλασιασμό μεγεθών στην τριετία περιμένει η διοίκηση. Το 2023 ξεκινάει με το 70% των εσόδων να είναι επαναλαμβανόμενα και με ανεκτέλεστο πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Ράλι στη μετοχή και υψηλός ο όγκος αφού έγιναν αρκετά πακέτα. Υπάρχει όραμα εδώ και φαίνεται. Εδώ και χρόνια τα πηγαίνει εξαιρετικά και ξεχωρίζει μεταξύ των εταιρειών της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στα 3,21 ευρώ και στο +7%.

CENERGY: Ασταμάτητη..

ΑΛΟΥΜΥΛ: Αν και τα αποτελέσματα ήταν καλά, στο σύνολο της χρήσης, είδαμε πίεση στη μετοχή σήμερα. Ίσως γιατί ο ανταγωνισμός αυξάνεται, τα επιτόκια αυξάνονται και η ζήτηση δεν είναι όπως πριν. Στα 2,21 ευρώ και στο -4,33%.

INTRALOT: Κάποιοι ίσως να περίμεναν πως θα έβγαινε από την επιτήρηση, γιατί για κάποιο λόγο, προφανώς λανθασμένο, τα ίδια κεφάλαια τα περίμεναν θετικά. Αφού στο εννεάμηνο ήταν αρνητικά και δε μεσολάβησε εταιρική πράξη, αυτό δε μπορούσε να γίνει. Άλλωστε όποιος είχε ακούσει την τηλεδιάσκεψη, είχε καταλάβει πως θα πάρει καιρό μέχρι να βελτιωθεί και θα γίνει με είσοδο της αμερικανικής θυγατρικής στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αυτοί που δεν κοιτάζουν τα ίδια κεφάλαια, βλέπουν δυνατό EBITDA και σημαντική βελτίωση των καθαρών κερδών, ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο.

ΚΡΕΚΑ: Δεν τα βρήκε με τη doValue για τη ρύθμιση των δανείων και τα πράγματα δυσκολεύουν. Εκτός διαπραγμάτευσης τέθηκε η μετοχή. Είχε μία προοπτική αν κουρεύονταν τα δάνεια, αλλά…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης