Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ήπια ανοδικά με επιλεκτικές αγορές και το βλέμμα στη S&P

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ήπια ανοδικά με επιλεκτικές αγορές και το βλέμμα στη S&P
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Ανοδικό το κλείσιμο της ημέρας, όπως και της εβδομάδος. Μικρά τα κέρδη (0,43%), χαμηλός ο τζίρος, καλή κίνηση από Ελλάκτωρ, τράπεζες, Μυτιληναίο, Jumbo και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Υστέρησαν ΕΛΠΕ, Motor Oil, Lamda και ΔΕΗ. Πολύ καλά τα νέα από ΕΛΣΤΑΤ για πρωτογενές πλεόνασμα έστω και οριακό και για την αύξηση του ΑΕΠ και τη μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Το βράδυ περιμένουμε ένα καλό μήνυμα από τη S&P.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Από χθες στο κλείσιμο έδειξαν οι τράπεζες πως οι αγοραστές εμφανίστηκαν και πάλι. Σήμερα και μετά τα όσα είπε ο CEO της Eurobank, η μετοχή κατέγραψε καλή άνοδο και ακολούθησαν και οι άλλες συστημικές. Η Ελλάκτωρ έκανε μία καλή κίνηση, επαναλαμβάνοντας αυτό το ξαφνικό ξέσπασμα που κάνει ανά τακτά διαστήματα και ενισχύθηκε 3,19%. Η Μυτιληναίος με άνοδο 1,92%, η Jumbo με 1,82% και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 1,81%. Νέα ιστορικά από την Autohellas και με οριακή άνοδο ΟΤΕ, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ. Τα διυλιστήρια είναι εκτός φόρμας, η Lamda είναι μόνιμα εκτός φόρμας, η ΔΕΗ είχε μία μικρή πτώση, όπως και η Τιτάν. Προβληματίζει η Quest που αν και έχουν ανακάμψει οι εταρείες πληροφορικής, αυτή υστερεί.

ΟΤΕ: Πριν από ένα χρόνο είχε βρεθεί και πρώτος σε κεφαλαιοποίηση, καθώς η έκθεση της Coca Cola σε Ρωσία και Ουκρανία είχε γκρεμίσει τη μετοχή. Σήμερα, η Coca Cola ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ και ο ΟΤΕ έχει πέσει κάτω από τα 6 δισ. ευρώ.

MOTOR OIL: Από τη μέρα που δημοσίευσε αποτελέσματα χρήσης δεν ξαναείδε θετικό πρόσημο. Έκτη συνεχόμενη πτωτική σήμερα και κλείσιμο στα 22 ευρώ.

ΕΥΑΘ: Έγινε πάρτι στις ανατιμήσεις σε όλους τους κλάδους εκτός από τα νερά! Απίστευτες ζημιές λόγω της μη αύξησης των τιμολογίων. Το ενεργειακό πήγε στα 30,9 εκατ. ευρώ από 17,2 εκατ. ευρώ. Είχε σήμερα παρουσίαση στους αναλυτές, αλλά με φυσική παρουσία στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή βρε παιδιά, πόσους αναλυτές και πόσες χρηματιστηριακές έχει η Θεσσαλονίκη; Τι να πούμε… Αναφέρουμε πως οι ζημιές ήταν στα 4 εκατ. ευρώ περίπου, έχουμε μείωση ταμειακών διαθεσίμων λόγω επενδύσεων και μερίσματος, αλλά έχουμε και πάλι να κάνουμε με μία φθηνή μετοχή, μιας και το ενεργειακό κόστος φέτος θα είναι μειωμένο σε σχέση με το περσινό.

Επιπλέον δεν γίνεται αναφορά στη λογιστική για μέρισμα, αλλά στο οικονομικό ημερολόγιο, αναφέρεται πως θα γίνει αποκοπή το Σεπτέμβριο, άρα θα δώσει. Σημειώνουμε πως το υπόλοιπο των απαιτήσεων ανέρχεται στα 57 εκατ. ευρώ και συνολικά τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις 40,4 εκατ. ευρώ. Από το υπόλοιπο των απαιτήσεων το 17% το οφείλει ένας πελάτης και είναι οργανισμός του δημοσίου.

ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ: Χθες ανακοινώθηκε πως ο Παύλος Ευμορφίδης, ο οποίος δε συμμετέχει στο Δ.Σ., αύξησε το ποσοστό του στο 40,62% αγοράζοντας μετοχές που αντιστοιχούν σε κάτι παραπάνω από 3%. Σημειώνουμε πως αυτές οι αγορές έγιναν σε διάστημα πάνω από 6 μήνες, σύμφωνα με ενημέρωση που πήραμε από την εταιρεία, άρα δεν υπάρχει υποχρέωση δημόσιας πρότασης. Από την άλλη ο Μιχάλης Ευμορφίδης, πρόεδρος της εταιρείας πούλησε έναντι 4,1 εκατ. ευρώ ακίνητο διατηρητέο στην εταιρεία.

ENTERSOFT: «Φώναζε» από χθες το γράφημα… Έχουν πάει δυνατά και τα ετήσια κέρδη και αυτά του πρώτου τριμήνου 2023 και μάλλον οι προσδοκίες συνολικά για τον κλάδο έχουν αρχίσει και πάλι να βελτιώνονται. Στα 4,52 ευρώ και στο +7,62%.

PERFORMANCE: Μπήκαν οι μετοχές από το stock option plan και ανέρχονται στις 585 χιλ. τεμάχια με τιμή διάθεσης 0,667 ευρώ ανά μετοχή! Το νέο σύνολο μετοχών είναι στα 13,9 εκατ. τεμάχια. Δεν είναι μικρός ο αριθμός που πήραν 9 στελέχη και περιμένουμε τις σχετικές ενημερώσεις, αλλά βλέπουμε πως οι βασικοί μέτοχοι δεν έλαβαν μετοχές. Θετικό αυτό.

ΣΙΔΜΑ: Η Εταιρεία προχώρησε μέσα στο Φεβρουάριο του 2023 στην πώληση των παραγώγων επιτοκιακού κινδύνου. Είχε συμβληθεί με τις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς σε δύο προϊόντων αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου διάρκειας μέχρι τη λήξη των μακροπρόθεσμων δανείων της συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ. Από την πώληση αυτή (κλείσιμο θέσης) η εταιρεία εισέπραξε 1,3 εκατ. ευρώ περίπου.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πάνω και από τα 7 ευρώ είδαμε σήμερα τη μετοχή και ακόμα μας φαίνεται αρκετά φθηνή.

ΑΤΤΙCA GROUP: Στα υψηλά 14 ετών σήμερα η μετοχή και μειώνεται σημαντικά το discount έναντι της δημόσιας πρότασης που αναμένεται από τη STRIX. Στα 2,50 ευρώ βρέθηκε και ακόμα να ξεπεράσουμε το σοκ της ανακοίνωσης ότι 38 μέτοχοι πούλησαν στα 1,8550 ευρώ και στη δημόσια πρόταση της Πειραιώς. Δεν είναι εποχές για να χαρίζεις λεφτά. Όταν έχεις χρήματα στο Χ.Α. οφείλεις να ενημερώνεσαι.

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Δείχνει μία «περίεργη συμπεριφορά τις τελευταίες μέρες. Λες και κάποιοι προσεκτικά πάνε να χτίσουν θέσεις. Με μία αποτίμηση κάτω από 9 εκατ. ευρώ και με το στόρι του τουρισμού να παίζει πάλι δυνατά, θα μπορούσε εύκολα να δώσει δυνατή υπεραξία σε λίγο διάστημα. Βέβαια, κάνει χαμηλούς όγκους συνήθως με κάποιες… αναλαμπές.

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης