Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Τράπεζες και Μυτιληναίος έδωσαν θετικό πρόσημο – Συνεχίστηκε η πίεση στα μικρά

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Τράπεζες και Μυτιληναίος έδωσαν θετικό πρόσημο – Συνεχίστηκε η πίεση στα μικρά
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Με πέντε ανοδικές στον FTSE 25 περίπου 2 ώρες πριν το κλείσιμο και είχε ο δείκτες οριακές απώλειες. Η βαρύτητα κάποιων μετοχών είχε το ίδιο αποτέλεσμα και στο γενικό δείκτη με τις απώλειες να είναι ακόμα μικρότερες. Είμαστε χρηματιστήριο λίγων μετοχών που επηρεάζουν τους δείκτες, αλλά μάλλον δεν είμαστε το μόνο. Απώλειες κατέγραφαν οι ξένες αγορές την ίδια ώρα, λόγω των ανησυχιών για τον τραπεζικό τομέα στις ΗΠΑ.

Η ΕΚΤ μετά τη FED, αύξησε και αυτή τα επιτόκια όσα ανέμεναν οι αγορές, δηλαδή κατά 0,25% και στο 3,75%. Έστειλε μήνυμα συνέχισης των αυξήσεων προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός. Η εγχώρια αγορά έκλεισε τελικά με μικρή άνοδο 0,24% συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές, ενώ οι αγορές της Ευρώπης όπως και των ΗΠΑ την ώρα του δικού μας κλεισίματος, υποχωρούσαν. Ο τζίρος χαμηλός και ένα σημαντικό μέρος του πήγε στον Μυτιληναίο που ανακοίνωσε ισχυρά νούμερα και στην Πειραιώς που ανακοινώνει αύριο και οι πληροφορίες λένε πως θα είναι πολύ δυνατά. Η πλειονότητα των μετοχών έκλεισε με απώλειες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δυνατή κίνηση από Πειραιώς λόγω αποτελεσμάτων. Αύριο πριν το άνοιγμα θα τα μάθουμε. Στα 2,3080 ευρώ και στο +1,85%. Με άνοδο 1,60% η Eurobank και 0,95% η Εθνική. Με μικρές απώλειες 0,26% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Alpha Bank. Η Ελλάδος υποχώρησε 2,48%. Ο δείκτης των τραπεζών στο +1,01%

ΟΤΕ: Δημοσιεύει αύριο αποτελέσματα και αναμένεται να φανεί και πάλι η πίεση που δέχεται η σταθερή στην Ελλάδα από τον ανταγωνισμό.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Δεν περίμενε αναλυτής τα κέρδη που έβγαλε. Εξαιρετικά χαμηλός ο δείκτης net debt/EBITDA. Στο +1,47% και στα 26,18 ευρώ με όγκο 384 χιλ. τεμάχια. Ίσως και να έπρεπε να κινηθεί πιο επιθετικά υψηλότερα με αυτά τα νούμερα.

MOTOR OIL: Δυνατή υποχώρηση 1,67% με κλείσιμο 21,16 ευρώ.

LAMDA: Συμβάσεις πώλησης διαμερισμάτων στο Ελληνικό αξίας 13,1 εκατ. ευρώ έχουν συνάψει μέλη του διοικητικού συμβουλίου με την εταιρεία. Την 31.12.2022 η ΕΛΛΗΝΙΚΟ Μ.Α.Ε. είχε υπογράψει οριστικά συμβόλαια πώλησης οικοπέδων και διαμερισμάτων, συμβάσεις συμμετοχής των πελατών στο αναλογούν κόστος υποδομών, καθώς και συμβάσεις διαχείρισης και επίβλεψης κατασκευαστικών έργων επί πωληθέντων οικοπέδων συνολικού τιμήματος ποσού 445,402 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η αναγνώριση εσόδων για τη χρήση 2022 ήταν 22,779 εκατ. ευρώ. Το εναπομένων ποσό αναμένεται να αναγνωριστεί στις επόμενες περιόδους.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Οι ελληνικές εξαγωγές μαρμάρων συνολικά είχαν κάμψη το 2022 της τάξης του 15% σε σχέση με το 2021 γεγονός που προβληματίζει τον ελληνικό κλάδο μαρμάρων. Επίσης ,ενδεικτικό του υψηλού παγκόσμιου ανταγωνισμού είναι η αντίθετη πορεία των συνολικών εξαγωγών μαρμάρου της Ελλάδας το 2022 σε σχέση με της Ιταλίας και της Τουρκίας. Οι Ελληνικές εξαγωγές καταγράφουν πτώση ενώ οι Ιταλικές και οι Τουρκικές άνοδο.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 η εταιρεία θα λειτουργεί τέσσερα νέα λατομεία στην Ελλάδα, δύο λατομεία λευκού μαρμάρου στο Ν.Δράμας και δύο νέα λατομεία στην περιοχή της Λειβαδιάς, ένα λατομείο μπεζ μαρμάρου και ένα λατομείου γκρι μαρμάρου. Επίσης, το ίδιο διάστημα προβλέπεται να ξεκινήσει και η εξόρυξη μαρμάρων από την επέκταση στο υφιστάμενο λατομείο του Βώλακα στο Ν. Δράμας. Έτσι, ο κύκλος εργασιών προβλέπεται να είναι βελτιωμένος σε σχέση με το 2022, υπολογίζεται ότι ο κύκλος εργασιών το 2023, θα είναι αυξημένος κατά 12% σε σχέση με το 2023 δηλαδή περί τα 37 εκατ. ευρώ. Μεγάλος ο όγκος σήμερα στη μετοχή και έκλεισε και με σημαντικούς πωλητές, αλλά αμετάβλητη στα 0,52 ευρώ.

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ: Η αύξηση του κύκλου εργασιών στη χρήση του 2022 οφείλεται στην γενικότερη αύξηση των τιμών και στην βελτίωση του ποσοστού μικτού κέρδους, στα είδη που εμπορεύεται η εταιρεία. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 οι τιμές είχαν πτωτική τάση, η οποία συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Στο πρώτο τρίμηνο του 2023, η πτωτική τάση των τιμών και οι επιπτώσεις της στο κύκλο εργασιών της εταιρείας αντισταθμίστηκε , από την αύξηση του όγκου των πωλήσεων, και τις πωλήσεις εμπορευμάτων με μεγαλύτερες τιμές πώλησής. Αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί ο τζίρος της εταιρείας, το πρώτο τρίμηνο κατά 3% περίπου. Από την άλλη τα αποθέματα έχουν αυξημένη μέση τιμή και το κόστος δανεισμού επιβαρύνει τα αποτελέσματα.

YALCO: Έβαλε λεφτά μέσω δανεισμού ο βασικός μέτοχος στην εταιρεία προκειμένου να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Είναι σε επαφές με την εταιρεία που έχει πάρει τα δάνειά της (35,6 εκατ. ευρώ) για να βρεθεί λύση.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Η διοίκηση απαντώντας σε ερώτηση στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναφορικά με τις ίδιες μετοχές, είπε πως σταμάτησε λόγω ευαίσθητης περιόδου και πως θα ξεκινήσει πάλι. Να σημειώσουμε πως η τελευταία αγορά ιδίων έγινε την 1η Νοεμβρίου. Έχουν περάσει 6 μήνες από τότε και φυσικά δεν έχει τέτοια διάρκεια η ευαίσθητη περίοδος. Προφανώς και δε θέλει να αγοράσει για τους δικούς της λόγους. Η στήλη θεωρεί πως η συγκεκριμένη μετοχή όπως και κάποιες άλλες δείχνουν στο ταμπλό πως κάποιοι τις θέλουν χαμηλότερα. Η απουσία αγορών ιδίων μετοχών βοηθάει το έργο κάποιων. Στα 4 ευρώ και στο -2,32% με υψηλό όγκο 59 χιλ. τεμάχια. Για να δούμε αν θα ανακοινώσει καμία αγορά η εταιρεία.

MIG: Κλειδωμένη και σήμερα στο +28,81% και στα 0,1842 ευρώ.

ΜΕΖΖ: Μεγάλη η μεταβλητότητα το τελευταίο διάστημα. Σήμερα ήταν όλες σημαντικά υψηλότερα.

FIERATEX: Με όγκο υποχώρησε 7,54%.

LAVIPHARM: Με όγκο έχασε περίπου 5%. Μετά το κλείσιμο δημοσίευσε πρώτο τρίμηνο με τις πωλήσεις να έχουν σημαντική αύξηση λόγω της νέας δραστηριότητας (13,81 εκατ. ευρώ από 10,9 εκατ. ευρώ) και να δίνουν ώθηση συνολικά και στις πωλήσεις στο εξωτερικό. Τα EBITDA ανήλθαν στα 2,46 εκατ. ευρώ από 1,84 εκατ. ευρώ με τα καθαρά κέρδη να είναι μειωμένα λόγω των υψηλών αποσβέσεων και στις 590 χιλ. ευρώ από 900 χιλ. ευρώ.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Τρίτη μέρα πτώσης, λόγω των αποτελεσμάτων που δημοσίευσε.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης