Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ισολογισμοί copy-paste – Ποιες εισηγμένες «πουλάνε το ίδιο παραμύθι» τα τελευταία χρόνια, εξαπατώντας τους επενδυτές;

Ισολογισμοί copy-paste – Ποιες εισηγμένες «πουλάνε το ίδιο παραμύθι» τα τελευταία χρόνια, εξαπατώντας τους επενδυτές;
Fresh start κάνει εδώ και χρόνια η Βιοτέρ, «επί θύραις» βρίσκεται η διαγραφή δανείων της Μπήτρος
Σχετικά Άρθρα
Τα χρόνια περνάνε, αλλά οι προβλέψεις παραμένουν ίδιες χωρίς να υπάρχει αλλαγή.
Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως κάποιες σελίδες των λογιστικών καταστάσεων είναι copy-paste και πάνε από χρονιά σε χρονιά χωρίς αυτό να είναι υπερβολή.
Δύο ισολογισμούς, εταιρειών με σημαντικά οικονομικά προβλήματα ξεχωρίσαμε και φέτος.
Οι επενδυτές περιμένουν νεότερα από τις τραπεζικές συμφωνίες και στο παρελθόν είδαμε ράλι των τιμών των μετοχών που αποδόθηκε στις εξελίξεις που έρχονται και θα αλλάξουν την οικονομική κατάσταση.
Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουμε δει κάτι.

Το fresh start της ΒΙΟΤΕΡ

Στη λογιστική κατάσταση του 2022 η Βιοτέρ επαναλαμβάνει όσα με έλεγε και το 2021.
Αναφέρει: «Κατά το τρέχον έτος 2023 θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι προσπάθειες για την προώθηση της Εξυγίανσης της Εταιρείας με βάση το σχέδιο που επικυρώθηκε με την 558/7.12.2020 Απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Θα συνεχιστεί η άμεση και δυναμική αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων.
Τέλος, βάσει προγραμματισμού και προοπτικής οι προσπάθειες της εταιρείας θα επικεντρωθούν κυρίως στην ανάπτυξη και στην επαναδραστηριοποίηση (fresh start) της εταιρείας, προς τούτο:

1. Θα συνεχιστούν οι ενέργειες εκκαθάρισης των παλιών εργολαβιών με σκοπό την οριστική παραλαβή των έργων και την επιστροφή στις δανείστριες τράπεζες των εγγυητικών επιστολών, γεγονός που ρυθμίζει τις σχέσεις με αυτές (διαγραφή χρεών, ΜΟΔ κλπ). 2. Θα ενταθούν οι προσπάθειες για την ευδοκίμηση και είσπραξη των claims, που έχουν καθυστερήσει, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα της εταιρείας.

3. Θα σχεδιαστεί η επιστροφή της εταιρείας στην κανονικότητα με στόχο την διεκδίκηση νέων έργων και την ανάπτυξη του real estate, εκμεταλλευόμενη την πολύχρονη εμπειρία της σε αυτούς τους τομείς».
Όμως και στη λογιστική κατάσταση του 2021 ανάφερε πως «θα συνεχιστούν και το έτος 2022 οι προσπάθειές εξυγίανσης της εταιρείας με βάση το σχέδιο που επικυρώθηκε με την υπ’ αριθμόν 558/7.12.2020 και θα επικεντρωθούν κυρίως στην ανάπτυξη και στην επαναδραστηριοποίηση (fresh start) της εταιρείας, προς τούτου: 1. Θα συνεχιστούν οι ενέργειες εκκαθάρισης των παλιών εργολαβιών με σκοπό την οριστική παραλαβή των έργων και την επιστροφή στις δανείστριες τράπεζες των εγγυητικών επιστολών, γεγονός που ρυθμίζει τις σχέσεις με αυτές (διαγραφή χρεών, ΜΟΔ κλπ).

2. Θα ενταθούν οι προσπάθειες για την ευδοκίμηση των claims, που έχουν καθυστερήσει, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα της εταιρείας. 3. Θα σχεδιαστεί η επιστροφή της εταιρείας στην κανονικότητα με στόχο την διεκδίκηση νέων έργων και την ανάπτυξη του real estate, εκμεταλλευόμενη την πολύχρονη εμπειρία της σε αυτούς τους τομείς».
Το 2020 σημείωνε πως «η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή του πλάνου εξυγίανσής της, πλέον ειδικότερα βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης των μεταβιβαζόμενων Ακινήτων, κατά τα οριζόμενα στη συμφωνία εξυγίανσης, περαιτέρω δε έχει εκκινήσει και την τμηματική αποπληρωμή των απαιτήσεων των μη συμβαλλόμενων πιστωτών της.
Με τη συμφωνία εξυγίανσης, μεταξύ άλλων, η εταιρεία θα ρυθμίσει σε βάθος επταετίας τραπεζικές της υποχρεώσεις μέσω ισόποσης με την ονομαστική αξία των υφιστάμενων εκχωρημένων απαιτήσεων και μέσω της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, παράλληλα θα απαλλαγεί, μέσω διαγραφής, από τραπεζικό δανεισμό εκατομμυρίων, διασφαλίζοντας έτσι τις προοπτικές βιωσιμότητας της».
Όλα αυτά τα χρόνια όμως δεν υπάρχει κάποια πρόοδος, κάποια πώληση ακινήτου, κάποια σημαντική είσπραξη απαίτησης.

ΜΠΗΤΡΟΣ: Η μεταβίβαση δανείων βρίσκεται επί θύραις

Εδώ και δύο χρόνια είναι «επί θύραις» η συμφωνία με τις τράπεζες, η οποία καθυστερεί για διαδικαστικούς λόγους σύμφωνα με τη Μπήτρος.
Από τη συμφωνία προβλέπεται η απαλλαγή της εταιρείας από ένα σημαντικό μέρος του συνολικού δανεισμού.
Στη λογιστική κατάσταση 2022 αναφέρει: «Για τον Όμιλο της ΜΠΗΤΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε. το έτος 2022, αποτέλεσε συνέχεια της λειτουργίας με τη νέα του μορφή, μετά τη συναλλαγή της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε., της μεγαλύτερης εταιρείας του Ομίλου, με τη ΣΙΔΜΑ Α.Ε, και τη συνέχιση των προσπαθειών για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ αλλά και των υπολοίπων εταιρειών του Ομίλου
Εδώ και δύο περίπου χρόνια ο Όμιλος της ΜΠΗΤΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ, με την υποστήριξη των πιστωτριών του Τραπεζών, υλοποιεί ένα απαιτητικό σχέδιο οργανωτικής, λειτουργικής και χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης.
Τμήμα του σχεδίου αυτού συνιστούσε η συναλλαγή της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ με τη ΣΙΔΜΑ, η οποία ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2020 και είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική διαφοροποίηση του προφίλ και των μεγεθών του Ομίλου.
Το επόμενο μεγάλο βήμα στο πλαίσιο του παραπάνω σχεδίου είναι η ολοκλήρωση της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ και της ΜΠΗΤΡΟΣ ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ.
Η χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ είναι ήδη συμβατικά συμφωνημένη με τις πιστώτριες Τράπεζες και, βάσει της συμφωνίας, θα ακολουθούσε χρονικά τη συναλλαγή με τη ΣΙΔΜΑ. Καθυστέρησε για διαδικαστικούς λόγους, που αφορούσαν στην τιτλοποίηση και μεταβίβαση δανειακών χαρτοφυλακίων των Τραπεζών, στα οποία περιλαμβάνοντο και τα δάνειά τους προς τη ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ, αλλά βρίσκεται επί θύραις.
Ταυτόχρονα, αναμένεται να λάβει χώρα και η αναδιάρθρωση των δανείων της ΜΠΗΤΡΟΣ ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ.
Η ολοκλήρωση της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης των δύο βασικών εταιρειών του Ομίλου ανοίγει το δρόμο για τη διαχείριση των δραστηριοτήτων του στις αγορές του χάλυβα, της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και του real estate υπό εντελώς διαφορετικές προϋποθέσεις και με αναπτυξιακή στρατηγική».

Όμως και στον ισολογισμό του 2021 ανέφερε περίπου τα ίδια: «Για τον Όμιλο της ΜΠΗΤΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε. το 2021 υπήρξε ο πρώτος χρόνος λειτουργίας με τη νέα του μορφή,
μετά τη συναλλαγή της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε., της μεγαλύτερης εταιρείας του Ομίλου, με τη ΣΙΔΜΑ Α.Ε. η οποία συνίστατο στην εισφορά στοιχείων του Ενεργητικού και Παθητικού της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ στη
ΣΙΔΜΑ έναντι του 25% των μετοχών της τελευταίας.
Ο εν λόγω μετασχηματισμός άλλαξε θεμελιωδώς τόσο τα μεγέθη όσο και τη δομή και λειτουργία του Ομίλο. 
Για τον Όμιλο της ΜΠΗΤΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε. το 2021 υπήρξε ο πρώτος χρόνος λειτουργίας με τη νέα του μορφή, μετά τη συναλλαγή της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε., της μεγαλύτερης εταιρείας του Ομίλου, με τη ΣΙΔΜΑ Α.Ε. η οποία συνίστατο στην εισφορά στοιχείων του Ενεργητικού και Παθητικού της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ στη ΣΙΔΜΑ έναντι του 25% των μετοχών της τελευταίας. Ο εν λόγω μετασχηματισμός άλλαξε θεμελιωδώς τόσο τα μεγέθη όσο και τη δομή και λειτουργία του Ομίλο
Το Δ.Σ. της εταιρείας πιστεύει ότι μετά την υλοποίηση συμφωνίας με τις δανείστριες τράπεζες ο Όμιλος θα μπορέσει να ξεπεράσει σταδιακά τους περιορισμούς ρευστότητας που αντιμετωπίζει, να βελτιώσει τα μεγέθη του και να περάσει σε κερδοφορία.
Εδώ και δύο περίπου χρόνια ο Όμιλος της ΜΠΗΤΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ, με την υποστήριξη των πιστωτριών του Τραπεζών, υλοποιεί ένα απαιτητικό σχέδιο οργανωτικής, λειτουργικής και χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης. Τμήμα του σχεδίου αυτού συνιστούσε η συναλλαγή της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ με τη ΣΙΔΜΑ, η οποία ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2020 και είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική διαφοροποίηση του προφίλ και των μεγεθών του Ομίλου. Το επόμενο μεγάλο βήμα στο πλαίσιο του παραπάνω σχεδίου είναι η ολοκλήρωση της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ και της ΜΠΗΤΡΟΣ ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ. Η χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ είναι ήδη συμβατικά συμφωνημένη με τις πιστώτριες Τράπεζες και, βάσει της συμφωνίας, θα ακολουθούσε χρονικά τη συναλλαγή με τη ΣΙΔΜΑ. Καθυστέρησε για διαδικαστικούς λόγους, που αφορούσαν στην τιτλοποίηση και μεταβίβαση δανειακών χαρτοφυλακίων των Τραπεζών, στα οποία περιλαμβάνοντο και τα δάνειά τους προς τη ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ, αλλά βρίσκεται επί θύραις.
Ταυτόχρονα, αναμένεται να λάβει χώρα και η αναδιάρθρωση των δανείων της ΜΠΗΤΡΟΣ ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ. Η ολοκλήρωση της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης των δύο βασικών εταιρειών του Ομίλου ανοίγει το δρόμο για τη διαχείριση των δραστηριοτήτων του στις αγορές του χάλυβα, της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και του real estate υπό εντελώς διαφορετικές προϋποθέσεις και με αναπτυξιακή στρατηγική».

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης