Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπιες κινήσεις profit taking – Το βλέμμα στα αποτελέσματα

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπιες κινήσεις profit taking – Το βλέμμα στα αποτελέσματα
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Κίνα δεν ήταν καλά και δείχνουν ότι έρχεται ύφεση. Έτσι οι αγορές εκεί υποχώρησαν και μεταφέρθηκε η πτώση και στην Ευρώπη. Με απώλειες 1% άνοιξε η αγορά στη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ με λίγο μικρότερες άνοιξε η αγορά της Αγγλίας. Βελτιώθηκε η εικόνα στη συνέχεια, ενώ εμείς ανοίξαμε με ηπιότερες απώλειες. Βάζουν πλάτη Motor Oil και ΟΠΑΠ. Οι τράπεζες έχουν καλύτερη εικόνα.

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Βρήκαν τώρα στο ΠΑΣΟΚ θέμα να ασχοληθούν, που οι μισοί δεν ξέρουν καν πως παίζουν τα μερίσματα στην Ελλάδα. Κότσαραν και μία έκθεση του ΟΟΣΑ και όλα καλά. Βέβαια στην Ελλάδα ψάχναμε μέχρι πρόσφατα τους επενδυτές με το τουφέκι. Δεν είδαμε κάποια εταιρεία του εξωτερικού να φέρνει την έδρα της εδώ. Αντιθέτως είδαμε πολλές να φεύγουν και να πηγαίνουν σε χώρες που μάλιστα έχουν υψηλότερη φορολόγηση στο μέρισμα (βλ. Viohalco κ.α.). Το θέμα είναι επίσης πως στο πρόγραμμά του αναφέρει και ανάγκη αύξησης της φορολογίας των επιχειρήσεων που όμως δεν αναλύει, αλλά και φόρο στα υπερκέρδη που όμως δεν ξέρουν να τα ξεχωρίζουν, όπως είδαμε σε κάποιες δηλώσεις. Θέλουν και υψηλότερο ΕΝΦΙΑ.

Το καλύτερο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να μην ανοίγεις θέματα που δεν ξέρεις. Φανταστείτε τώρα να ήξεραν και αυτοί που έκαναν τις ερωτήσεις δυο-τρία πράγματα παραπάνω. Και στα υπερκέρδη συμφωνούμε, γιατί η στήλη το έγραψε για αρκετές ότι οι ξέφρενες ανατιμήσεις έφεραν υπερκέρδη και είδαμε την Ευρώπη να βάζει φόρο στα υπερκέρδη της ενέργειας και της διύλισης. Αλλά στο ΠΑΣΟΚ μάλλον δεν ξέρουν έστω και αν ήταν μέχρι πρόσφατα στην Ε.Ε., δηλαδή εκεί που πάρθηκε η απόφαση για το φόρο; Πέταξαν ένα νούμερο 150 εταιρειών που στο χρηματιστήριο βέβαια, δεν έχουν όλες κέρδη και πόσο μάλλον υπερκέρδη.

FTSE 25: Η αναμενόμενη κίνηση ανακοινώθηκε χθες και επίσημα. Η Cenergy θα πάρει τη θέση του ΟΛΠ στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Λογική εξέλιξη αφού η αποτίμηση της CENER έχει ξεπεράσει πλέον το 1 δισ. ευρώ. Ο ΟΛΠ έχει τη μισή κεφαλαιοποίηση, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ και λίγο πιο πάνω είναι η Σαράντης. Δε περιμένουμε μεγάλες κινήσεις, καθώς ο δείκτης δεν έχει τρομερές ροές. Ίσως επηρεαστεί λίγο ο ΟΛΠ. Παλαιότερα είχε ξαναμπεί και είχε ξαναβγεί η CENER χωρίς να δούμε κάτι εντυπωσιακό στην πορεία της μετοχής.

MOTOR OIL: Εξαιρετικό το πρώτο τρίμηνο και χαρακτηρίστηκε από το ισχυρό περιβάλλον διύλισης. Οι αναλυτές βλέπουν μία ομαλοποίηση στο σύνολο της χρήσης, αλλά και πάλι θα είναι η πορεία υψηλότερη έναντι των συνηθισμένων. Στα 23,98 ευρώ και στο +1,70% στο ξεκίνημα.

ΕΧΑΕ: Συνεχίζεται η πίεση στη μετοχή. Προφανώς κάποιοι παίρνουν τα κέρδη τους ή «τα πήραν» κάνοντας τη διαίρεση των αποδοχών ανά εργαζόμενο.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το υπόλοιπο του μερίσματος ύψους 0,1834 ευρώ ανά μετοχή, περίπου (καθαρό). Φυσικά και δε χάνουν ευκαιρία να την πάνε χαμηλότερα. Στα 4,30 ευρώ και στο -3,26% με χαμηλό όγκο.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Ανακοινώθηκε πώληση από τους βασικούς μετόχους. Είχαν γίνει οι πωλήσεις μέσω πακέτων πριν δύο μέρες και οι μετοχές (σύνολο 90 χιλ. τεμάχια) πήγαν σε θεσμικό.

ΑΒΑΞ: Συνεχίζει ανοδικά η μετοχή.

PROFILE: Βιάζεται να πιάσει τα 100!! Νέα άνοδος πάλι σήμερα και με υψηλό όγκο στο ξεκίνημα.

PREMIA: Σιγά-σιγά πάνε και οι εταιρείες ακινήτων υψηλότερα. Με δυνατό όγκο σήμερα και περίπου 50 χιλ. τεμα΄χια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης