Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Οι τράπεζες από το καλό στο καλύτερο και η Alpha Bank είναι έτοιμη να γίνει ιδιωτική - Μεγάλο ενδιαφέρον για το 9% των μετοχών

Οι τράπεζες από το καλό στο καλύτερο και η Alpha Bank είναι έτοιμη να γίνει ιδιωτική - Μεγάλο ενδιαφέρον για το 9% των μετοχών
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται από ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια, και βελτιωμένη ρευστότητα σύμφωνα με τη διοίκηση
Σχετικά Άρθρα
Από το καλό στο καλύτερο πάνε οι ελληνικές τράπεζες μετά από μία σκληρή περίοδο που περιελάμβανε την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και τη γενική αναδιάρθρωση των τραπεζικών ομίλων, αλλά και τη μεγάλη διαφορά μεταξύ επιτοκίου χορηγήσεων και καταθέσεων.
Σήμερα οι διοικήσεις είναι πιο αισιόδοξες και αυτό είναι το βασικό στοιχείο που καταγράφεται στις γενικές συνελεύσεις, ενώ τα επιχειρηματικά πλάνα αναπροσαρμόζονται συχνά προς τα πάνω.
Προφανώς και όλα αυτά εξηγούν και το ενδιαφέρον των επενδυτών όλους αυτούς τους μήνες.
Τα υψηλά επιτόκια αλλά και η βελτίωση της πορείας της ελληνικής οικονομίας έχει βοηθήσει τις τράπεζες και πλέον είναι έτοιμες να ξαναγίνουν ιδιωτικές.
Μετά τη Eurobank, η οποία αποφάσισε στη γενική της συνέλευση να επαναγοράσει το 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ, η Alpha Bank είναι όπως όλα δείχνουν έτοιμη να βρει επενδυτές για να αγοράσουν το ποσοστό που κατέχει το Ταμείο.
Υπενθυμίζεται πως κατέχει το 9%.

Ισχυρή ανταπόκριση από επενδυτές

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης στη γενική συνέλευση.
Πιο αναλυτικά είπε: «Τον Ιούνιο ανακοινώσαμε το νέο μας στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έλαβε θερμή υποδοχή από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Έχοντας μιλήσει με πλήθος επενδυτών στις πάνω από 50 συναντήσεις που κάναμε στο ενδιάμεσο διάστημα ανά τον κόσμο, σας διαβεβαιώ ότι το ενδιαφέρον που εξέφρασαν ήταν σαφές.
Σε αυτό το πλαίσιο και, δεδομένης της δέσμευσης της Κυβέρνησης για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις Ελληνικές τράπεζες, είμαστε σε εξαιρετική θέση για να επιταχυνθεί η διαδικασία αυτή για την Alpha Bank, με ισχυρή ανταπόκριση από την αγορά.»

Πιο ψηλά ο πήχης για το RoTE του 2023

Προχώρησε όμως και σε μία ακόμη ανοδική αναθεώρηση εκτιμήσεων για την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE).
Είπε ο κ.Ψάλτης: Το 2022 έκλεισε με Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) 7,6%, ενώ με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τον Μάρτιο θέσαμε στόχο για κερδοφορία στο 9%, τον οποίο αναθεωρήσαμε στο 10% με την ανακοίνωση του νέου μας στρατηγικού πλάνου στις αρχές Ιουνίου. Από αυτό το βήμα σήμερα (σημ. χθες) βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η πρόοδος που έχουμε σημειώσει, σε συνδυασμό με το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, μας επιτρέπουν να αναπροσαρμόσουμε περαιτέρω το στόχο μας και να αναμένουμε κερδοφορία περί το 11% ήδη από φέτος.
Την καλή πορεία των τραπεζών επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος, σημειώνοντας πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλέον αρκετά ανθεκτικό, καθώς οι κρίσεις του παρελθόντος έγιναν μαθήματα για το σήμερα.
Οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στους ισολογισμούς τους, με το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να είναι μονοψήφιος στο 8,7% (το Δεκέμβριο του 2022), μετά από πολλά χρόνια.
Το 2022 παρατηρήθηκε, επίσης, άνοδος των καθαρών εσόδων από τόκους, ως αποτέλεσμα των αυξήσεων των επιτοκίων και της μείωσης του κόστους κινδύνου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται από ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια, και βελτιωμένη ρευστότητα.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον θωρακισμένες έναντι πιθανών αναταραχών, καθώς διαθέτουν ευρεία δανειακή και καταθετική βάση, χωρίς μεγάλη εξάρτηση από έναν μόνο κλάδο της οικονομίας, και έχουν ένα σύγχρονο και αξιόπιστο πλαίσιο διαχείρισης κίνδυνων
και κανονιστικής συμμόρφωσης.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο έχει καταστεί εξαιρετικά αυστηρό: οι τράπεζες οφείλουν να ακολουθούν πολύ συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και να υποβάλλονται συνεχώς σε ελέγχους αντοχής ακραίων καταστάσεων (stress tests) όσον αφορά τη δομή του ισολογισμού τους, τις εκροές ρευστότητας και καταθέσεων, τον επιτοκιακό κίνδυνο και την ποιότητα των κεφαλαίων τους.
 
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης