Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Οι εισηγμένες εταιρείες που κάποτε μεσουρανούσαν αλλά σήμερα φιγουράρουν στη λίστα της ΑΑΔΕ με τους μεγαλοοφειλέτες

Οι εισηγμένες εταιρείες που κάποτε μεσουρανούσαν αλλά σήμερα φιγουράρουν στη λίστα της ΑΑΔΕ με τους μεγαλοοφειλέτες
Την πρώτη θέση στη λίστα έχει εδώ και χρόνια όχι πρώην εισηγμένη, αλλά χρηματιστηριακή εταιρεία και συγκεκριμένα η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή
Σχετικά Άρθρα
«Κρέμασε στα μανταλάκια» τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου η ΑΑΔΕ, αλλά μόνο αστεία μπορεί να χαρακτηριστεί η λίστα και ουσιαστικά εκθέτει το δημόσιο, αφού τα περισσότερα από αυτά τα ποσά όχι δεν μπορεί να τα εισπράξει αλλά δε μπορεί να βρει και τους οφειλέτες.
Ένα μικρό ποσό άλλωστε να μπορούσε να εισπράξει δε θα είχαμε ανάγκη από μνημόνια.
Η αλήθεια είναι πως η ίδια λίστα επαναλαμβάνεται εδώ και πολλά χρόνια χωρίς λόγο και χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από τις κυβερνήσεις.
Στη λίστα των νομικών προσώπων και εστιάζοντας σε εταιρείες που είχαν παρουσία στο χρηματιστήριο, βλέπουμε εταιρείες που κάποτε μεσουρανούσαν, οι τιμές των μετοχών τους κάλπαζαν, αναλυτές κάλυπταν τις μετοχές, ξένοι επενδυτές ήταν στο μετοχολόγιο, έκαναν εξαγορές και είχαν μεγάλα σχέδια.
Όλα αυτά την περίοδο που είναι γνωστή και ως «Φούσκα του 1999» αλλά μετά ακολούθησε το σκάσιμο και εκατοντάδες εταιρείες χρεοκόπησαν και οι μετοχές τους τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης.
Την πρώτη θέση στη λίστα έχει εδώ και χρόνια όχι πρώην εισηγμένη, αλλά χρηματιστηριακή εταιρεία και συγκεκριμένα η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή.
Όσοι θυμούνται την υπόθεση με τα δομημένα ομόλογα, θα θυμούνται πως ένα συγκεκριμένο ομόλογο (δομημένο της JP Morgan αξίας 280 εκατ. ευρώ) πήγαινε από εδώ και από εκεί με τις καταγγελίες της εποχής να κάνουν λόγο για μεγάλες προμήθειες που χρεώθηκαν, αλλά μόνο η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή καταδικάστηκε.
Οι ιδιοκτήτες της χρηματιστηριακής είχαν συλληφθεί και φυλακιστεί, ενώ μετά από χρόνια αθωώθηκαν.
Η βασική οφειλή είναι 5,5 δισ. ευρώ και σήμερα έχει φτάσει το σύνολο με τις προσαυξήσεις, τα πρόστιμα, τους τόκους και ό,τι άλλο χρεώνει το δημόσιο στα 13,2 δισ. ευρώ, τα οποία δεν πρόκειται φυσικά να εισπραχθούν, ούτε κατά ένα ελάχιστο ποσοστό.
Πιο κάτω στη λίστα συναντάει κάποιος την Ελεύθερη Τηλεόραση (Alter) που ήταν εισηγμένη και στο χρηματιστήριο και η οποία χρωστά 530 εκατ. ευρώ.
Προφανώς και δεν υπάρχει πλέον η εταιρεία, αλλά ούτε και μπορεί να πληρώσει τέτοιο ποσό.
Η Sprider χρωστάει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ, αλλά η πρώην εισηγμένη εταιρεία ένδυσης δεν υπάρχει σήμερα, ενώ οι βασικοί μέτοχοι είχαν εμπλακεί και σε υπόθεση πυρκαγιάς στο εργοστάσιο. Όσο η εταιρεία ήταν στις δόξες της, κάποιοι ξένοι οίκοι κάλυπταν τη μετοχή δίνοντας τιμή στόχο ακόμα και στα 18 ευρώ (Sal Oppenheim).
Δύο κατασκευαστικές εταιρείες που παλιά μεσουρανούσαν στο χρηματιστήριο και στην εποχή της φούσκας, η Αττικατ και η Μπαλάφας, είναι επίσης στη λίστα των μεγαλοοφειλετών. Η πρώτη χρωστάει 177 εκατ. ευρώ και η δεύτερη 223.
Υπενθυμίζεται πως η Μπαλάφας ΑΤΕ έχει διαγραφεί από το Χρηματιστήριο από το 2006.
Despec και Alapis χρωστάνε πάνω από 130 εκατ. ευρώ.
Η πρώτη το 2000 έκανε εξαγορές στον κλάδο της πληροφορικής, ο οποίος μετά βυθίστηκε και δεκάδες εταιρείες του κλάδου χρεοκόπησαν.
Η Alapis, του Λ.Λαυρεντιάδη, μας απασχόλησε λίγα χρόνια μετά, όταν ο επιχειρηματίες αγόραζε όποια εταιρεία έβρισκε για να δημιουργήσει growth, πλήρωνε εκατομμύρια σε διαφημίσεις και η μετοχή που δεν είχε τα μεγέθη, αλλά την παρακολουθούσαν πολλοί αναλυτές, χρεοκόπησε.
Μάλιστα η διοίκηση τότε της ΕΧΑΕ επειδή η μετοχή έπεφτε και θα υποχωρούσε κάτω από τα 0,30 ευρώ, άλλαξε τον κανονισμό που προέβλεπε, ειδική κατηγορία για τα penny stocks και παρά το κλείσιμο χαμηλότερα δεν μπήκε ποτέ σε αυτήν την κατηγορία.
Η συνέχεια είναι γνωστή με τον κ.Λαυρεντιάδη να μπαίνει στη φυλακή.
Η ΑΤΕΡΜΩΝ Δυναμική Επικοινωνία είχε ποντάρει πολλά στην υπαίθρια διαφήμιση, που όμως απαγορεύτηκε και σήμερα χρωστάει 123 εκατ. ευρώ.
Το σκάνδαλο της Aspis στιγμάτισε την αγορά και έδειξε τα προβλήματα ελέγχου που υπήρχαν. Εκατοντάδες επενδυτές έχασαν τα λεφτά τους από την ασφαλιστική και τόσο μέσο των συμβολαίων αλλά και μέσω των μετοχών.
Ασπίς Ασφαλίσεων Ζημιών και Γενικών Ασφαλειών χρωστάνε σήμερα πάνω από 200 εκατ. ευρώ.
Η Δάριγκ χρωστάει πάνω από 110 εκατ. ευρώ. Το εργοστάσιό της στην Εύβοια που έφτιαχνε συρματουργικά προϊόντα είχε ξεκινήσει τη δραστηριότητα του το 1925 και σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο και έχει κλείσει από το 2004.
Άλλη μία κατασκευαστική από τη φούσκα του 1999, η Έμπεδος, είναι στους οφειλέτες με χρέη 90 εκατ. ευρώ.
Η Καπνοβιομηχανία Κεράνης χρωστάει 78 εκατ. ευρώ, η Stabilton 82 εκατ. ευρώ, η Θεμελιοδομή 71 εκατ. ευρώ, η Τηλέτυπος (Mega Channel) χρωστάει 64 εκατ. ευρώ, η Έδραση Ψαλλίδας 33 εκατ. ευρώ και η Νεοχημική 44 εκατ. ευρώ.
Η Νεοχημική άνηκε επίσης στον Λ.Λαυρεντιάδη με πολλούς ξένους επενδυτές στο μετοχολόγιό της ενώ το 2008 είχε εξαγοραστεί από την Carlyle, η οποία λίγο αργότερα την επέστρεψε στον ιδιοκτήτη.
Πιο χαμηλά στη λίστα και με μικρότερα χρέη αλλά και πάλι κάποιων εκατομμυρίων ευρώ βρίσκουμε τις πρώην εισηγμένες Domus ΑΕΕΧ, Sex Form, Μπάμπης Βωβός, Σέλμαν, Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, Δυναμική Ζωή, Αλυσίδα, Εργάς, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Αγροτική Τράπεζα, Vivere, Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, Αλλατίνη, Ξιφίας, Πετζετάκις, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Προμότα Ελλάς, Ναυτεμπορική, Creta Farm, Νηματεμπορική και μερικές ακόμα με μικρότερα ποσά.

Σημείωση: Αν θυμάστε τις περισσότερες από τις παραπάνω εταιρείες, να προσέχετε τη διατροφή σας και την υγεία σας

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης