Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Εξάρχου (Intrakat): Στα 5 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο μαζί με την Άκτωρ – 120 εκατ. ευρώ EBITDA από ΑΠΕ ο στόχος

Εξάρχου (Intrakat): Στα 5 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο μαζί με την Άκτωρ – 120 εκατ. ευρώ EBITDA από ΑΠΕ ο στόχος
Θετικό μετά από 2 χρόνια και το κεφάλαιο κίνησης το οποίο ανήλθε στα 54 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο όμιλος Intrakat εμφανίζει θετικό EBITDA και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την υλοποίηση του στόχου που έχει δώσει η διοίκηση για το σύνολο της χρήσης.
Επιπλέον το μικτό περιθώριο για την κατασκευή όπως είπε ο κ.Αδαμόπουλος, οικονομικός διευθυντής του ομίλου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών θα είναι πάνω από 10% τα επόμενα χρόνια.
Την ίδια ώρα, ωριμάζουν τα έργα στις ΑΠΕ και θα μπορούν να δώσουν με σημερινές τιμές, όταν ολοκληρωθούν (1,9GW), EBITDA 120 εκατ. ευρώ, τόνισε ο κ.Αδαμόπουλος, τονίζοντας και πάλι τη σημασία που έχει ο κλάδος για τον όμιλο.
Οι ταμειακές ροές είναι καλές και μειώθηκε λόγω και της αύξησης ο καθαρός δανεισμός, βελτιώνοντας και τη μόχλευση (net debt/equity 0,5 φορές από 2,1 φορές στο τέλος του 2022).
Έχει δοθεί επίσης προκαταβολή για την εξαγορά της Άκτωρ 20 εκατ. ευρώ από το συμφωνημένο τίμημα των 100 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον θα πληρωθούν τμηματικά και εντός 19 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής οι υποχρεώσεις ύψους 114 εκατ. ευρώ της Άκτωρ.
Η εξαγορά θα ανεβάσει το ανεκτέλεστο στα 5 δισ. ευρώ περίπου κάνοντας τον όμιλο έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ελλάδα.
Ο κ.Εξάρχου είπε ότι «πλέον έχουμε μία εταιρεία με σταθερή οικονομική βάση και μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που δημιουργεί και το ανεκτέλεστο και η εξαγορά του Άκτωρα ώστε να τον επαναφέρει στο δρόμο που ήταν στο παρελθόν».
«Η αναδιάρθρωση και η στόχευση στους κλάδους, παραχωρήσεων, ΣΔΙΤ και ΑΠΕ, είναι ένα σχέδιο που θα υπηρετήσουμε και τα επόμενα χρόνια. Τα αποτελέσματα εξαμήνου μας γεμίζουν αισιοδοξία ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας» είπε ο κ.Εξάρχου.
Θετικό μετά από 2 χρόνια και το κεφάλαιο κίνησης το οποίο ανήλθε στα 54 εκατ. ευρώ.
Το ανεκτέλεστο της Intrakat στο τέλος εξαμήνου ανέρχεται στα 2,15 δισ. ευρώ που αποτελεί ρεκόρ για τον όμιλο.
Η κατασκευαστική δραστηριότητα βελτιώθηκε με το τζίρο να αυξάνεται κατά 45% και στα 136 εκατ. ευρώ, με παράλληλη βελτίωση του μικτού περιθωρίου στο 12% από 2% πέρυσι.
Η διοίκηση επίσης ανέφερε πως τα επόμενα 10 χρόνια αναμένονται να δημοπρατηθούν έργα 40 δισ. ευρώ και μπορεί η Intrakat να διεκδικήσει τα έργα αυτά.
Ο όμιλος διαθέτει επίσης χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 2,8GW.
Αυτή τη στιγμή είναι σε δοκιμαστική λειτουργία 15MW και εντός του 2023 θα τεθούν σε λειτουργία άλλα 5MW.
Μέχρι το 2025 αναμένεται να είναι σε λειτουργία 121MW από αιολικά, 338MW από φωτοβολταϊκά και 100MW από αποθήκευση.
Επίσης τονίστηκε πως προχωράει προσεκτικά η υλοποίηση έργων ΑΠΕ ώστε να μην αυξάνεται ο δανεισμός σημαντικά, αλλά να γίνονται τα έργα, να τελειώνουν, να φαίνεται το κέρδος (EBITDA) και μετά να πηγαίνει στο επόμενο έργο η εταιρεία.
Να σημειωθεί πως υπήρξε εκτελεστή και αμετάκλητη απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου για ποσό 25,4 εκατ. ευρώ υπέρ της Intrakat από την Κοινωνία της Πληροφορίας και η οποία εκτόξευσε τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο.
Στο λογαριασμό άλλα έσοδα, ο όμιλος έχει εγγράψει έσοδο 27,08 εκατ. ευρώ το οποίο πέρασε στα κέρδη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης