Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Εις βάρος... των καταθετών οι τράπεζες πετυχαίνουν υπερκέρδη – Μόλις το 25% των καταθέσεων είναι προθεσμιακές

Εις βάρος... των καταθετών οι τράπεζες πετυχαίνουν υπερκέρδη – Μόλις το 25% των καταθέσεων είναι προθεσμιακές
Τα έντοκα έχουν αποδόσεις από 3,5%-3,90% ανάλογα με την διάρκεια της έκδοσης και με τα τρέχοντα δεδομένα να υπερκαλύπτουν τον ελληνικό πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα
Με τις… ευλογίες των καταθετών οι τράπεζες πετυχαίνουν υπερκέρδη, καθώς όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία των συστημικών τραπεζών, οι καταθέτες αφήνουν να χρήματά τους σε απλή κατάθεση, χάνοντας τόκους και δημιουργώντας την ίδια ώρα υπεραξίες στην τράπεζα, αφού βελτιώνεται περαιτέρω το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των συστημικών τραπεζών μόλις το 25% των συνολικών καταθέσεων στην Ελλάδα είναι σε προθεσμιακές καταθέσεις που προσφέρουν υψηλότερο επιτόκια, αλλά και πάλι σημαντικά χαμηλότερα έναντι για παράδειγμα των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου.

Σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος αν και έχει υποχωρήσει, έχει μεγάλη διάρκεια πλέον επηρεάζοντας το εισόδημα των πολιτών (αφού λειτουργεί προσθετικά), οι ίδιοι οι πολίτες δέχονται να χάνουν ουσιαστικά χρήματα, έχοντας τα κεφάλαιά τους σε λογαριασμούς που αποφέρουν μηδενική απόδοση και αν ληφθεί υπόψη και ο πληθωρισμός τότε η απόδοση είναι αρνητική.
Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών μόλις το 25% των συνολικών καταθέσεων είναι προθεσμιακές και το 75% απλή κατάθεση.
Επιπλέον τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες.
Για παράδειγμα η Τράπεζα Πειραιώς είχε καταθέσεις 55,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2021, 58,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2022 και 58,7 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2023.
Το 24% αυτών των κεφαλαίων είναι προθεσμιακές και στο 76% καταθέσεις αποταμίευσης.
Η Alpha Bank το Σεπτέμβριο του 2022 είχε 44,6 δισ. ευρώ καταθέσεις και μόλις το 13% ήταν προθεσμιακές.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε 46,1 δισ. ευρώ καταθέσεις και το ποσοστό των προθεσμιακών αυξήθηκε στο 25%.
Ανάλογη η εικόνα και στην Εθνική Τράπεζα, η οποία στο τέλος του 2022 είχε 53,4 δισ. ευρώ καταθέσεις και ανήλθαν στο τέλος του τρίτου τριμήνου στα 54,4 δισ. ευρώ με μόλις το 19% να είναι προθεσμιακές και το 79% να είναι απλή κατάθεση. Ποσοστό 3% αναφέρεται ως άλλου τύπου κατάθεση.
Τέλος, η Eurobank είχε 56,5 δισ. ευρώ καταθέσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου με το 34% να είναι προθεσμίας. Στο τέλος του περσινού τρίτου τριμήνου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 21%.
Σύμφωνα με την HellasFin ΑΕΠΕΥ σε ένα περιβάλλον με διατηρήσιμα υψηλά επιτόκια και για το 2024 ,και με τις συστημικές τράπεζες να προσφέρουν επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις που κατά μέσον όρο δεν ξεπερνούν το 1%, οι επενδυτές οφείλουν να αξιολογήσουν μέσω ποιων τοποθετήσεων θα μπορούν να καρπωθούν ανταγωνιστικές αποδόσεις που θα καλύπτουν τον μέσο πληθωρισμό.
Μία από τις κύριες επιλογές για τους επενδυτές είναι τα Έντοκα Γραμμάτια κρατών με χρονικό ορίζοντα από 3 μήνες έως 12 μήνες.
Οι τρέχουσες αποδόσεις τους κυμαίνονται από 3,5%-3,90% ανάλογα με την διάρκεια της έκδοσης και με τα τρέχοντα δεδομένα να υπερκαλύπτουν τον ελληνικό πληθωρισμό που σε μέσα επίπεδα βρίσκεται στο επίπεδο του 3%-3,2%.
Η συνειδητή αυτή επιλογή έχει εφαρμοστεί περισσότερο στις χρηματιστηριακές εταιρείες και στις ΕΠΕΥ και πολύ λιγότερο στις τράπεζες που για να προσφέρουν τα Έντοκα Γραμμάτια στους πελάτες τους έχουν ανώτερο όριο συμμετοχής τα 15000 ευρώ.
Αντίθετα, σε εταιρείες όπως η HellasFin, δεν υπάρχει ανώτατο όριο συμμετοχής. Επιπρόσθετα η ίδια υπηρεσία προσφέρεται για διαθέσιμα επιχειρήσεων, τονίζει η ΑΕΠΕΥ.
Σε αυτό το περιβάλλον οι τράπεζες δεν παρέχουν τα Έντοκα Γραμμάτια σε σημαντικό αριθμό πελατών τους αλλά έχουν διαφοροποιήσει την στρατηγική τους προσφέροντας αμοιβαία κεφάλαια καθώς και τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα τα οποία προσφέρονται από την φύση τους με μακροχρόνιο ορίζοντα.  

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης