σύμβολα :
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
Η αγορά δείχνει να είναι μοιρασμένη καθώς τα θετικά ακούσματα από το εσωτερικό βρίσκουν απέναντι τους τις γεωπολιτικές επιφυλάξεις και την αβεβαιότητα των επιτοκίων
Η αγορά δείχνει να είναι μοιρασμένη καθώς τα θετικά ακούσματα από το εσωτερικό βρίσκουν απέναντι τους τις γεωπολιτικές επιφυλάξεις και την αβεβαιότητα των επιτοκίων.
Όπως και να έχει η Δευτέρα είναι ημέρα κλειδί για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο καθώς θα μάθουμε αν τελικώς και σε ποια τιμή θα κλείσει η πώληση του 9% της Alpha Bank. Αμέσως μετά θα πάρει σειρά η Εθνική Τράπεζα με δυνητικό μέγεθος πώλησης το 20% των μετοχών, μια συναλλαγή που σε τρέχουσες αξίες αποτιμάται 1 δις ευρώ.
Η έκβαση αυτής της συναλλαγής είναι κομβική όχι μόνο για την Εθνική Τράπεζα άλλα για το σύνολο της αγοράς καθώς θα αποτελέσει μια έμπρακτη απόδειξη για το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις ελληνικές μετοχές.
Το εγχείρημα έχει οδηγήσει σε κάποιο βαθμό σε στασιμότητα το ΧΑ καθώς δεν είναι λίγα τα θεσμικά χαρτοφυλάκια τα οποία τηρούν στάση αναμονής και έχουν αναστείλει την ενεργή
δραστηριότητα τους διακρατώντας ρευστότητα για την συμμετοχή τους στο βιβλίο προσφορών.
Επομένως μάλλον οι επιφυλάξεις για μεγαλύτερη δράση θα αρθούν με την ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών όπως είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν με τις περιπτώσεις των ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς, της Alpha Bank και της ΔΕΗ.
Στις ΗΠΑ οδεύουμε προς την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων του τρίτου τριμήνου και το αποτέλεσμα κρίνεται ικανοποιητικό: Στο 81% των εταιριών του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα ο ρυθμός αύξησης των κερδών εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 3,7% έναντι αρχικής εκτίμησης για επιβράδυνση 0,3% παρά την σημαντική υστέρηση του ενεργειακού κλάδου σπάζοντας ένα σερί τριών διαδοχικών αρνητικών τριμήνων.
Ωστόσο για το επόμενο τρίμηνο οι διοικήσεις στο σύνολο τους έχουν φανεί επιφυλακτικές αναθεωρώντας προς το χειρότερο την εκτίμηση τους με αποτέλεσμα η πρόβλεψη για αύξηση κερδών να περιορίζεται στο 1%.
Όλα αυτά βέβαια θα κριθούν από την ζήτηση κατά την περίοδο του εκπτωτικού τετραημέρου στο τέλος του μήνα καθώς και από την Χριστουγεννιάτική περίοδο.
Πριν φθάσουμε εκεί ωστόσο υπάρχει η ανακοίνωση του πληθωρισμού Οκτωβρίου στις 14 Νοεμβρίου.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναμένουν δομικό πληθωρισμό 4,1% και ονομαστικό πληθωρισμό 3,3% έναντι 3,7% τον Σεπτέμβριο. Η επιβεβαίωση της πρόβλεψης θα αυξήσει το βαθμό αυτοπεποίθησης των επενδυτών αφού θα απομακρύνει το ενδεχόμενο μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων. Σε αντίθετη περίπτωση η επιστροφή της μεταβλητότητας θα είναι ανάλογη με την απόκλιση των πραγματικών μεγεθών.
Η τεχνική εικόνα
Διαγραμματικά η διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι εντός ορίων και δεν έχει αναιρέσει το στόχο των 1.300 μονάδων.
Το όριο ανοχής βρίσκεται στην περιοχή των 1.184 μονάδων μια ζώνη τεχνικά αρκετά ευαίσθητη καθώς εκτός από τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών 16 μονάδες χαμηλότερα κινείται οριζόντια ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών.
Οι τζίροι ωστόσο δεν βγάζουν ένταση και επί του παρόντος η αναχαίτιση των πωλήσεων είναι διαχειρίσιμη από τους αγοραστές. Το εύρος και η αναλογία της διόρθωσης από τις 1.240 μονάδες έχει σαν δεύτερο επίπεδο στήριξης τις 1190 μονάδες από το οποίο θα αναμέναμε το Γενικό Δείκτη να επανακάμψει βραχυπρόθεσμα. Συμπερασματικά την ερχόμενη εβδομάδα θα αναμέναμε την εξομάλυνση της κλίσης της διόρθωσης και την αγορά να συσσωρεύει χτίζοντας ένα νέο επίπεδο ισορροπίας αντίστοιχο με αυτό που προηγήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου πέριξ των 1.150 μονάδων.
Η Optima Bank συνεχίσει την σειρά ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου την Δευτέρα το απόγευμα.
Την Τρίτη θα ανακοινώσουν μεγέθη οι Aegean και Austriancard Holdings.
Τα μεσάνυχτα της Τρίτης θα ανακοινωθούν οι τριμηνιαίες αλλαγές στον δείκτη MSCI.
Την Τετάρτη θα ανακοινώσει εννεάμηνο η Attica Bank.
Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη Παρασκευή 17 Νοεμβρίου λήγουν οι σειρές παραγώγων Νοεμβρίου στο ΧΑ.
Μάνος Χατζηδάκης
Υπευθυνος Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών