Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι συμβαίνει με τις εισηγμένες εταιρίες που έχουν γεμάτα ταμεία; - «Τιμωρούν» οι επενδυτές τις μετοχές

Τι συμβαίνει με τις εισηγμένες εταιρίες που έχουν γεμάτα ταμεία; - «Τιμωρούν» οι επενδυτές τις μετοχές
Χωρίς χρηματιστηριακό ενδιαφέρον η διαπραγμάτευση αρκετών μετοχών με υψηλή ρευστότητα, αλλά οι επενδυτές ρευστοποιούν γιατί δε βλέπουν αξιοποίηση μετρητών
Σχετικά Άρθρα
Προβληματίζει η πορεία συγκεκριμένων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών με κοινό παρανομαστή την απουσία δανεισμού ή την ύπαρξη ταμείου υψηλότερου του συνολικού δανεισμού.
Σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, όπου οι τόκοι επηρεάζουν τα περιθώρια κέρδους και την κερδοφορία των εταιρειών οι μετοχές με μετρητά ίσως θα έπρεπε να είχαν καλύτερη αντιμετώπιση στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Η έλλειψη όμως διάθεσης αξιοποίησης των μετρητών σε συνδυασμό με τα σχετικά χαμηλά επιτόκια καταθέσεων είτε σε προθεσμιακή είτε σε απλή κατάθεση, μάλλον αποτελούν την αιτία του… προβλήματος.
Ουσιαστικά οι επενδυτές έχουν όχι απλά γυρίσει την πλάτη σε μετοχές που επί σειρά ετών είχαν πλεονάζουσα ρευστότητα, αλλά «βομβαρδίζουν» τις μετοχές με εντολές πώλησης οδηγώντας τις χαμηλότερα.
Με βάση τις λογιστικές καταστάσεις εξαμήνου η Καρέλιας διαθέτει ένα μεγάλο μέρος της συνολικής ρευστότητας των εισηγμένων έχοντας ταμειακά διαθέσιμα και επενδύσεις 650,6 εκατ. ευρώ και μηδενικό δανεισμό.
Η αποτίμηση ωστόσο έχει υποχωρήσει λόγω μεγάλων πωλήσεων το τελευταίο διάστημα στα 811 εκατ. ευρώ.

Θεωρητικά η ύπαρξη ρευστού αφαιρείται από την αποτίμηση, άρα η αξία της εισηγμένης φαίνεται να είναι 160 εκατ. ευρώ που είναι εξαιρετικά χαμηλή αφού στο εξάμηνο είχε καθαρά κέρδη 42,8 εκατ. ευρώ.
Προφανώς οι επενδυτές βλέπουν ότι η διοίκηση δεν έχει διάθεση να αξιοποιήσει τα μετρητά ή να τα μοιράσει και ρευστοποιούν.
Κάτι ανάλογο είχαμε δει πριν μερικά χρόνια στη Jumbo, με τους ξένους να πιέζουν να αδειάσει το ταμείο, αλλά τότε τα επιτόκια ήταν μηδενικά.

Πλέον, η Jumbo έχει γράψει νέα ιστορικά υψηλά, στο εξάμηνο είχε καθαρό ταμείο 388,6 εκατ. ευρώ, αλλά σύντομα η διοίκηση δίνει 200 εκατ. ευρώ στους μετόχους ή 1,47 ευρώ ανά μετοχή.
Η διανομή του ταμείου στους μετόχους δεν επηρεάζει τις επενδύσεις του ομίλου ή το growth και έτσι επιβραβεύεται από τους μετόχους με τη μετοχή να κινείται υψηλότερα.
Η ΕΥΔΑΠ έχει και αυτή μεγάλο ταμείο που δεν αξιοποιεί και μία διοίκηση που προτιμά χαμηλά τιμολόγια.

Τα παραπάνω έχουν φέρει τη μετοχή σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και με απόδοση χειρότερη από αυτή της αγοράς.
Στο εξάμηνο είχε καθαρό ταμείο 295,3 εκατ. ευρώ με την αποτίμηση στα 603 εκατ. ευρώ και κοντά σε αυτήν που είχε εν μέσω πανδημίας και lockdown.

Τα ίδια ισχύουν και για την ΕΥΑΘ η οποία έχει πληγεί και αυτή από το ενεργειακό κόστος και έχει μείνει με καθαρό ταμείο 65,2 εκατ. ευρώ, αφού πλήρωσε η ίδια τις αυξήσεις στην ενέργεια.
Ο ΟΛΘ επίσης είναι σε χαμηλή πτήση αλλά δεν έχει τα θεμελιώδη του ΟΛΠ, ο οποίος επίσης είναι με μετρητά αλλά έχει καλύτερη χρηματιστηριακή πορεία.

Η Alpha Αστικά Ακίνητα έχει μετρητά που περισσεύουν και η διοίκηση είχε πει πως θα τα μοιράσει, αλλά παραμένει με 56 εκατ. ευρώ.
Η αλλαγή σχεδίων θα τονώσει τα κέρδη, αλλά η μετοχή πάσχει και από εμπορευσιμότητα.
Από εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης, πιέσεις δέχονται οι μετοχές των Centric και AS Company, οι οποίες έχουν αρκετά μετρητά αλλά η αξιοποίηση είναι αργή.
Έτσι και οι μετοχές δείχνουν να έχουν μείνει πίσω και να μη συγκεντρώνουν επενδυτικά βλέμματα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης