Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τα «έξυπνα κόλπα» της Τράπεζας Πειραιώς που αφύπνισαν τη MIG και η επόμενη μέρα για την Attica Group που πλησιάζει

Τα «έξυπνα κόλπα» της Τράπεζας Πειραιώς που αφύπνισαν τη MIG και η επόμενη μέρα για την Attica Group που πλησιάζει
Η Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται πως έχει σχεδιασμό για την επόμενη μέρα της MIG και σκοπεύει να της δώσει δραστηριότητα
Σχετικά Άρθρα
Δυνατά αυξήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2023 η ζήτηση για τις μετοχές της MIG αν και στα χρηματιστηριακά γραφεία είχαν εδώ και μερικές μέρες βγει φήμες για επικείμενη ανοδική κίνηση.
Η αφορμή ήταν η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, αλλά και η εκτίμηση από κάποιους επενδυτές ότι τώρα που τελειώνει η χρονιά ίσως η Τράπεζα Πειραιώς να μη θέλει να φανεί τέτοια διαφορά μεταξύ τρέχουσας τιμής της μετοχής έναντι της τιμής που έγινε η δημόσια πρόταση (6,51 ευρώ).
Με την εμπορευσιμότητα να είναι εξαιρετικά χαμηλή, το εγχείρημα βελτίωσης της αποτίμησης δεν είναι δύσκολο.
Όπως φάνηκε και χθες με 300 χιλ. ευρώ η μετοχή πήγαινε εύκολα στο +15%.
Μέσα στον Νοέμβριο η μετοχή έχει ενισχυθεί πάνω από 1 ευρώ, αλλά το ερώτημα είναι γιατί αυτοί που σχεδίαζαν την κίνηση δεν αγόραζαν τις μετοχές που έβγαιναν προς εκποίηση στο τέλος των προηγούμενων συνεδριάσεων.
Ουσιαστικά, πάντως η Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται πως έχει σχεδιασμό (και περιουσιακά στοιχεία) για την επόμενη μέρα της MIG και σκοπεύει να της δώσει δραστηριότητα, αφού σήμερα έχει μόνο κάποια ακίνητα στη Σερβία και ουσιαστικά δεν έχει κάποια δραστηριότητα.
Γι’ αυτό και στην έκτακτη γενική συνέλευση της 16ης Νοεμβρίου αποφάσισε τη διεύρυνση του καταστατικού της και πλέον έχει εμπλουτιστεί με η απόκτηση και εκμετάλλευση ακινήτων, η διοίκηση και διαχείριση επενδύσεων σχετικών με ακίνητη περιουσία, η διοίκηση και διαχείριση επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως σκοπού, μορφής και μετοχικής συμμετοχής της ίδιας της Εταιρίας, η εκπόνηση μελετών και αναλύσεων επί θεμάτων του χρηματοοικονομικού τομέα ή οργάνωσης επιχειρήσεων, η παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και υπηρεσιών διοικητικής, τεχνικής και οικονομικής υποστήριξης προς πάσης φύσεως επιχειρήσεις.

Αποφασίζουν για συγχώνευση οι γενικές συνελεύσεις

Έχοντας ανταλλάξει τα δάνειά της με την Attica Group η MIG, έχει αφήσει τη STRIX, της Τράπεζας Πειραιώς, να τρέχει τις διαδικασίες συγχώνευσης με την ΑΝΕΚ.
Οι γενικές συνελεύσεις των δύο εταιρειών είναι προγραμματισμένες για την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου και σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας από την πλευρά της ΑΝΕΚ θα γίνει η επαναληπτική στις 28 Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως οι μέτοχοι της ΑΝΕΚ θα λάβουν 0,1217 νέες μετοχές της Attica Group για κάθε μία μετοχή που κατέχουν. Θα εκδοθούν άλλες 27,358 εκατ. νέες μετοχές.
H ANEK ωφελείται από κούρεμα δανείων 194,9 εκατ. ευρώ και έτσι βελτιώνει τα ίδια κεφάλαια σε +106,8 εκατ. ευρώ από -88 εκατ. ευρώ.
Το νέο σχήμα θα δημιουργήσει ένα από τους πιο ισχυρούς ναυτιλιακούς ομίλους παγκοσμίως.
Το σήμα της ΑΝΕΚ θα συνεχίσει να υπάρχει στα καράβια που θα είναι δρομολογημένα στην Κρήτη και τα πλοία της θα συμπεριληφθούν στο επενδυτικό πρόγραμμα που έχει η Attica για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του στόχου.
Σημειώνεται πως στο χρηματιστηριακό ταμπλό υπάρχει ακόμα η εντολή της STRIX προς τους μετόχους της Attica Group, στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης στα 2,64 ευρώ, αλλά λήγει η τρίμηνη περίοδος στις επόμενες μέρες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης