Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Δυνατός Νοέμβριος, υποσχόμενος Δεκέμβριος

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Δυνατός Νοέμβριος, υποσχόμενος Δεκέμβριος
Φαίνεται ότι το κλείσιμο της χρονιάς κάθε άλλο παρά υποτονική διάθεση βγάζει στους εμπλεκόμενους
Σχετικά Άρθρα
Ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας του 2023 όχι γιατί έκλεισε με κέρδη 6,9% και είχε την μεγαλύτερη μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα των τελευταίων 94 μηνών αλλά γιατί δημιούργησε θετικό κλίμα και προϋποθέσεις επιτυχίας για όσα ακολουθούν και τα οποία είναι πολλά.
Το ενδεχόμενο επίσπευσης της μείωσης των επιτοκίων σε Ευρώπη και Αμερική μετά τις τελευταίες επίσημες μετρήσεις του πληθωρισμού καθώς και τα καλύτερα των αναμενομένων κέρδη των εταιριών του S&P-500 μετρίασαν τις επιφυλάξεις και στο εξωτερικό με τις αγορές να σημειώνουν τις καλύτερες μηνιαίες αποδόσεις τους από το
καλοκαίρι του 2022.
Στις επόμενες 18 συνεδριάσεις που απομένουν ως το τέλος της χρονιάς θα πραγματοποιηθούν στο ΧΑ δημόσιες προσφορές μετοχών, ομολόγων αλλά και η διάθεση ποσοστών υφιστάμενων μετοχών που θα προσεγγίσουν τα 400 εκατ. ευρώ.
Η περίοδος δεν θα επέτρεπε τόση δράση καθώς ο Δεκέμβριος τα τελευταία χρόνια αναλώνεται σε διεκπαιρεωτικής φύσεως συναλλαγές, πόσο μάλλον όταν το κοντέρ της Αγοράς τρέχει με κέρδη άνω του 37%.
Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το κλείσιμο της χρονιάς κάθε άλλο παρά υποτονική διάθεση βγάζει στους εμπλεκόμενους.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε ένα ακόμα σκαλοπάτι συναντώντας ωστόσο την αντίσταση των πωλητών στην προσέγγιση με την βασική αντίσταση των 1.300 μονάδων.
Η διατήρηση των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ υποστήριξαν την μετριοπαθώς ανοδική κίνηση ωστόσο από εδώ και πέρα θα χρειαστεί περισσότερη ένταση για την διαφυγή της Αγοράς.
Πρακτικά μιλάμε για μια απόσταση μικρότερη του 6% που πρέπει να διανυθεί για να προσεγγιστούν τα υψηλά έτους τα οποία είναι και υψηλά 9 ετών.
Προς το παρόν παρατηρείται μια ήπια πλαγιοανοδική κίνηση η οποία βαδίζει παράλληλα με την γραμμή τάσης διατηρώντας μια μικρή απόσταση ασφαλείας από την θεωρητική στήριξη της Αγοράς.
Οι 1300 μονάδες διατηρούν τις ιδιότητες της επόμενης αντίστασης ενώ οι 1.250 μονάδες είναι το επόμενο πλατύσκαλο στήριξης.
Η μοναδική διαφοροποίηση της τρίτης συνεχόμενης ανοδικής εβδομάδας ήταν η εμφάνιση
υπερτιμήσεων στους ταλαντωτές ενώ και ο MACD δείχνει τάσης κορεσμού πιθανόν υποδεικνύοντας ότι βρισκόμαστε κοντά σε μοτίβο συσσώρευσης τιμών.
Το ενδεχόμενο αυτό κερδίζει έδαφος σαν το επικρατέστερο σενάριο της επόμενης εβδομάδας δίνοντας κάποιες ανάσες στην άνοδο που έχει ξεκινήσει από τις 1.105 μονάδες στις 9 Οκτωβρίου.
Το ημερολόγιο προγραμματισμένων γεγονότων κάθε άλλο παρά προ-εορταστική περίοδο θυμίζει: Την Δευτέρα εκκινεί η Δημόσια Προσφορά μετοχών της Orilina Properties ΑΕΕAΠ η οποία θα διαρκέσει ως και την Τετάρτη.
Την Δευτέρα θα ανακοινωθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος τα στοιχεία για τα επιτόκια
καταθέσεων και δανείων για τον μήνα Οκτώβριο ενώ την ίδια ημέρα οι μετοχές της Παπουτσάνης και της Unibios θα διαπραγματεύονται χωρίς τις χρηματικές διανομές των 3 και 1,5 λεπτών ανά μετοχή αντίστοιχα.
Την Τετάρτη η Ελληνική Στατιστική αρχή θα ανακοινώσει την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, ο ΑΔΜΗΕ θα ανακοινώσει εννεάμηνο την Πέμπτη ενώ την ερχόμενη Παρασκευή τέλος θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι μετοχές της Attica Συμμετοχών που προέκυψαν από την συγχώνευση με την ANEK.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης στην Beta ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης