Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τα «κουρέματα» των τραπεζών καύσιμο για ράλι μετοχών – Τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Τα «κουρέματα» των τραπεζών καύσιμο για ράλι μετοχών – Τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις
Θα ανοίξει η όρεξη άλλων εταιρειών να ζητήσουν μείωση χρέους; Στρεβλώνει τον ανταγωνισμό η διαγραφή χρέους;
Σχετικά Άρθρα
Την αφύπνιση συγκεκριμένων μετοχών έχει προκαλέσει η «παρέμβαση» των τραπεζών προκειμένου να σώσουν εταιρείες από ένα πιθανό λουκέτο.
Η διαγραφή δανείων φέρνει βελτίωση ιδίων κεφαλαίων και αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις καθίστανται υψηλότερα από την αποτίμηση, η οποία είχε καταρρεύσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων.
Το «κούρεμα» δεν είναι καινούριο για τις εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α. αφού πριν μερικά χρόνια είχαμε δεν τη θετική επίπτωση που είχαν αναδιαρθρώσεις δανείων σε μετοχές όπως για παράδειγμα, Αλουμύλ και ΣΙΔΜΑ.
Αν και δεν υπήρχε κούρεμα, η ρύθμιση έφερε ράλι.
Στην περίπτωση της ΣΙΔΜΑ η λογιστική αναταξινόμηση έφερε όφελος που βελτίωσε τα ίδια κεφάλαια και ήταν η αφορμή για σημαντική κίνηση, η οποία ξεκίνησε από τα 0,30 ευρώ και έφτασε στα 3 ευρώ. 
Η πρώτη αυτή περίπτωση κουρέματος με ράλι δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς η συμφωνία είχε και άλλο ένα σκέλος, την αναδιάρθρωση των δανείων της Μπήτρος με βαθύ κούρεμα, αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.
Η ΑΝΕΚ είναι μία πιο χαρακτηριστική περίπτωση, γιατί ήταν μέρος μίας μεγάλης συμφωνίας που ωφέλησε αρκετές εταιρείες.
Ξεκίνησε ως συγχώνευση με την Attica Group, αλλά μετά είχαμε την «πώληση» η ανταλλαγή περιουσιακού στοιχείου με δάνεια της MIG με τη STRIX.
Ωστόσο, η συγχώνευση και μετά η δημόσια πρόταση που έγινε από τη STRIX ενίσχυσε και τη μετοχή της Attica Group αλλά και της ΑΝΕΚ.
Η κοινή μετοχή της ΑΝΕΚ ήταν στα 0,06 ευρώ πριν από ενάμιση χρόνο και έφυγε από το ΧΑ στα 0,2660 ευρώ για να επιστρέψει την Παρασκευή ως κομμάτι της Attica Group και έχοντας βέβαια σωθεί από τη χρεοκοπία.
Τελευταία περίπτωση είναι αυτή της Ακρίτας, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και σε ένα αγώνα βελτίωσης των ιδίων κεφαλαίων.
Μέσω αυξήσεων κεφαλαίων, ρυθμίσεις δανείων είχε μία βελτίωση πριν μερικά χρόνια αλλά δεν ήταν ικανή ώστε να βγει από την Επιτήρηση.
Ωστόσο, στα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου φάνηκε το κούρεμα ύψους 18 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες βελτιώνοντας τα ίδια κεφάλαια.
Εντύπωση προκάλεσε πάντως σε όσους παρακολουθούν όλο το ταμπλό, ότι η μετοχή δε βγήκε από την επιτήρηση μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων αλλά μόλις χθες.
Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν είχε γίνει αίτημα από τη διοίκηση, το οποίο είναι απαραίτητο όταν αναφέρεται η βελτίωσε σε αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου και όχι σε ισολογισμό χρήσης, όπου τότε αποφασίζει συνολικά το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Μετά όμως από πιέσεις μετόχων η διοίκηση κατέθεσε αίτημα.
Η μετοχή χθες για πρώτη φορά μετά από περίπου 10 χρόνια κατέγραψε άνοδο 30% αφού τα τελευταία χρόνια το ανώτατο όριο μεταβολής ήταν μικρότερο.
Μάλιστα η μετοχή βρέθηκε και σε υψηλό 13 ετών ενώ από την αρχή του έτους έχει άνοδο 56,7%.

Στρέβλωση ανταγωνισμού;

Το ερώτημα είναι αν αυτές οι κινήσεις των τραπεζών ανοίξουν την όρεξη για παράδειγμα εταιρειών που είναι ανταγωνιστές της Ακρίτας και θελήσουν και αυτές κούρεμα, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση των τραπεζών αποτελεί προνομιακή μεταχείριση και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης