Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η ώρα του επενδυτή - Μπαίνουν οι βάσεις για υψηλές διανομές το 2024 – Ποιες εταιρείες ετοιμάζουν διανομές και επιστροφές κεφαλαίων

Η ώρα του επενδυτή - Μπαίνουν οι βάσεις για υψηλές διανομές το 2024 – Ποιες εταιρείες ετοιμάζουν διανομές και επιστροφές κεφαλαίων
Επιστροφή στις διανομές μετά από 16 χρόνια για τις τράπεζες - Μετά από χρόνια θα ξαναδώσει και η ΔΕΗ
Σχετικά Άρθρα
Υψηλά μπαίνει και φέτος ο πήχης για τις διανομές από τις εισηγμένες, είτε μέσω μερισμάτων, είτε μέσω επιστροφών κεφαλαίου.
Ήδη οι πρώτες ανακοινώσεις των εισηγμένων έχουν ανοίξει την όρεξη των επενδυτών.
Υπενθυμίζεται πως η HelleniQ Energy πριν λίγες μέρες προχώρησε στη διανομή προμερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή.
Την όρεξη των επενδυτών άνοιξε η Jumbo ανακοινώνοντας πρόσθετο μέρισμα 0,60 ευρώ, που εξέπληξε την αγορά και οδήγησε σε άνοδο της τιμής της μετοχής.
Υπενθυμίζεται πως για τη χρήση 2023 η εταιρεία μοίρασε μικτό μέρισμα περίπου 3 ευρώ ανά μετοχή ή 401 εκατ. ευρώ.
Για φέτος, οι αναλυτές έχουν βάλει πιο χαμηλά τον πήχη, αλλά δεν αποκλείεται και πάλι ο Απόστολος Βακάκης να ξεπεράσει τις προβλέψεις.
Η διανομή θα γίνει τον Μάρτιο και τον ίδιο μήνα θα δώσει 2,20 ευρώ ανά μετοχή Alpha Αστικά Ακίνητα, ποσό που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 25%.
Η εταιρεία επιστρέφει κεφάλαια που δε χρειάζεται στους μετόχους της και υπενθυμίζεται πως έχει κάνει άλλη μία μεγάλη διανομή 3,42 ευρώ το 2022 και μέρισμα 0,26 ευρώ το 2023.
Η Intercontinental International στο πλαίσιο της συμφωνίας με την BriQ Properties έχει προγραμματίσει γενική συνέλευση στις 30 Ιανουαρίου για την επιστροφή κεφαλαίου 1,98 ευρώ ανά μετοχή, αλλά το συνολικό ποσό που τελικά θα επιστρέψει στους μετόχους αναμένεται υψηλότερο.
Στις 2 Φεβρουαρίου θα καταβληθεί επιστροφή κεφαλαίου 0,06 ευρώ ανά μετοχή μετά από χρόνια από τους Ευρωσυμβούλους.

Οι υποψήφιοι για δυνατά μερίσματα

Εταιρείες όπως Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Τιτάν και HelleniQ Energy είναι μεταξύ αυτών που περιμένει η αγορά για υψηλά μερίσματα.
Από τις εταιρείες διύλισης η εκτίμηση είναι πως τα EBITDA θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ και θα είναι και το 2023 μία πολύ καλή χρονιά. Ήδη έχουν δώσει προμέρισμα 0,30 ευρώ, με τη Motor Oil να το κόβει στα τέλη του 2023 και την HelleniQ Energy στις αρχές του 2024.
Τα ισχυρά αποτελέσματα από ΟΛΠ και Τιτάν βάζουν βάσεις για υψηλές διανομές και ανώτερες του 2023.
Επίσης ο ΟΠΑΠ έχει επαναλάβει τη δέσμευση για συνολική διανομή τουλάχιστον 1 ευρώ.
Στις 25 Ιανουαρίου δημοσιεύει αποτελέσματα η Μυτιληναίος και οι αναλυτές περιμένουν ξανά διανομή πάνω από 1 ευρώ.
Υψηλή απόδοση αναμένεται να έχουν και οι επιστροφές που όπως δείχνουν τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα οι 3 εταιρείες ΜΕΖΖ (Sunrise, Galaxy και Phoenix). Το 2023 οι αποδόσεις είχαν ξεπεράσει το 20% και φαίνεται πως μαζεύουν και πάλι κεφάλαια από τους τόκους στα ταμεία τους.

Οι εταιρείες που επιστρέφουν στη διανομή μερίσματος

Μετά από 16 χρόνια οι τράπεζες φαίνεται πως θα δώσουν ξανά μέρισμα, καθώς φαίνεται πως οι διοικήσεις έχουν πείσει τις αρμόδιες αρχές της Ευρώπης.
Σύμφωνα με αναλυτές η Εθνική αναμένεται να δώσει 0,26 ευρώ περίπου μέρισμα, η Alpha Bank 0,04 ευρώ, η Πειραιώς 0,06 ευρώ και η Eurobank 0,11 ευρώ ανά μετοχή.
Στη διανομή μερίσματος θα επιστρέψει και η ΔΕΗ και όπως όλα δείχνουν και η Aegean Airlines, αφού αποπλήρωσε το ελληνικό δημόσιο και έχει υψηλή ρευστότητα.
Μέρισμα έχει υποσχεθεί και η διοίκηση της Ελλάκτωρ μετά από χρόνια, αφού οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τη ρευστότητα.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις το ποσό θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 0,50 ευρώ ανά μετοχή.
Ερώτημα είναι τι θα κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, με το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με όσα αναφέρει στον προϋπολογισμό να μην περιμένει μέρισμα, αλλά κάποιες πηγές αναφέρουν πως ίσως τελικά η τράπεζα δώσει κάτι και φέτος, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα χρήσης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης