Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ο Τρύφων Νάτσης «σκουπίζει» την προσφορά στην Orilina και πόσο μειώνεται το free float στις Εταιρίες Επενδύσεων Ακινήτων

Ο Τρύφων Νάτσης «σκουπίζει» την προσφορά στην Orilina και πόσο μειώνεται το free float στις Εταιρίες Επενδύσεων Ακινήτων
Περιορισμένη η εμπορευσιμότητα σε πολλές ΑΕΕΑΠ – Αναλυτικά παραδείγματα
Ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) δημιουργήθηκε με την Πολιτεία να δίνει φορολογικά οφέλη στις εισηγμένες βάζοντας ένα όρο μεταξύ άλλων που ήταν η διασπορά κατά την εισαγωγή και φυσικά την υποχρεωτική εισαγωγή.
Ωστόσο, προφανώς ο νομοθέτης είτε δεν ήξερε, είτε δεν ενδιαφέρθηκε για το μέλλον των εταιρειών και έτσι άφησε παραθυράκι με τη διασπορά να μπορεί να μειωθεί μετά την εισαγωγή.
Αρκετά τα παραδείγματα πλέον στο ταμπλό του Χ.Α. και πολλά τα ερωτήματα ακόμα και από επιχειρηματίες του κλάδου, στα οποία έχει αναφερθεί στο παρελθόν το ΒΝ με εκτενή ρεπορτάζ και συνοψίζονται στο γεγονός ότι λίγοι καρπώνονται τα φορολογικά οφέλη και πως στο εξωτερικό ο κλάδος έχει δημιουργηθεί για να προσφέρει αποδόσεις σε επενδυτές που δεν μπορούν να έχουν δικά τους ακίνητα.

Η τελευταία εισαγωγή εταιρείας που επενδύει στα ακίνητα είναι η Orilina ΑΕΕΑΠ, του Τρύφωνα Νάτση.

Η κάλυψη ήταν εύκολη και η τιμή εισαγωγής πήγε καλύτερη από την ομοειδή της Trade Estates η οποία είχε εισαχθεί λίγες μέρες νωρίτερα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τρύφων Νάτσης εύκολα βρήκε επενδυτές και αν μπορούσε θα είχε βάλει ο ίδιος τα κεφάλαια.
Αυτό προφανώς και δείχνει εμπιστοσύνη στην εταιρεία του και τις προοπτικές της.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία άντλησε 30,6 εκατ. ευρώ και διατέθηκαν 32,2 εκατ. νέες μετοχές.

Η εταιρεία ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο στις 11 Δεκεμβρίου και στις 14 Δεκεμβρίου έγιναν οι πρώτες αγορές από τον κ.Νάτση.

Μετά την εισαγωγή το ποσοστό υποχώρησε στο 50,64% αλλά μετά τις αγορές που έχουν γίνει σε διάστημα ενός μηνός μάλλον έχει κάπως ενισχυθεί.
Επίσης η Banque Pictet κατέχει 10,85% και η Stuart Roden 7,23%.
Το άθροισμα των ποσοστών δίνει συγκέντρωση 68,7%, ενώ έχουν γίνει αγορές από τον βασικό μέτοχο περίπου 880 χιλ. μετοχών από την ημέρα της εισαγωγής ή ποσοστό περίπου 0,6%.
Πληροφορίες που κάνουν τον κύκλο της αγοράς, αναφέρουν πως ο βασικός μέτοχος δε θα είχε πρόβλημα ακόμα και αν έφταναν τα ποσοστά των βασικών μετόχων στο 95% και θα μπορούσε μόνος του να καλύψει περίπου τα 25 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 30 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν μέσω της αύξησης κεφαλαίου.

Άλλα παραδείγματα

Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος. Πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς έβαλε και άλλα κεφάλαια στην Trastor και ελέγχει πλέον κάτι λιγότερο από 99%.
Στην Μπλε Κέδρος ο Παύλος Ευμορφίδης κατέχει το 40,62% και ο Μιχάλης Ευμορφίδης το 37,62% ενώ η εταιρεία μέσω των αγορών ιδίων ελέγχει πάνω από 5%. Δηλαδή η διασπορά είναι μόλις 16,76%.
Στην Prodea η Invel πρόσφατα πούλησε στην Asvetico το 5,22% με μεγάλο discount και το ποσοστό της υποχώρησε στο 81,79%, αλλά και πάλι η διασπορά είναι 13% περίπου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης