Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Επιτόκια καταναλωτικών δανείων θυμίζουν οι τόκοι που πληρώνουν κάποιες εισηγμένες εταιρίες - Αναλυτικά παραδείγματα

Επιτόκια καταναλωτικών δανείων θυμίζουν οι τόκοι που πληρώνουν κάποιες εισηγμένες εταιρίες -  Αναλυτικά παραδείγματα
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως οι τράπεζες πρέπει να σταθούν δίπλα στις επιχειρήσεις, γιατί με τη στάση τους είναι σαν να πριονίζουν τα πόδια των επιχειρήσεων
Σχετικά Άρθρα
Η αύξηση των επιτοκίων από της κεντρικές τράπεζες, αύξησε όπως ήταν αναμενόμενο και τα επιτόκια των δανείων των επιχειρήσεων και τους τόκους που καταβάλουν οι εταιρείες στις τράπεζες.
Το ΒΝ παρακολουθεί εδώ και χρόνια την πορεία των χρηματοοικονομικών εξόδων και με αναλυτικά θέματα, έχει αναλύσει την πορεία τους.
Πρόσφατα σε τηλεδιασκέψεις για την ενημέρωση των αναλυτών από διοικήσεις επιχειρήσεων, φάνηκε από τα υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών η απογοήτευση για το ύψος των τόκων και η προσμονή τους να αρχίσουν να μειώνονται, προκειμένου να υπάρξει μία ανακούφιση.
Η μεγάλη αύξηση βέβαια αποτυπώνεται ανάγλυφα στους ισολογισμούς και δεν θα ήταν και τόσο υπερβολή να πει κάποιος ότι οι τόκοι που βεβαιώνονται (περιλαμβάνονται και άλλα έξοδα πλην των καθαρών τόκων των δανείων) παραπέμπουν σε τρομερά υψηλά επιτόκια που θυμίζουν επιτόκια πιστωτικών καρτών.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως οι τράπεζες πρέπει να σταθούν δίπλα στις επιχειρήσεις και να προχωρήσουν άμεσα σε μείωση επιτοκίων, γιατί με τη στάση τους είναι σαν να πριονίζουν τα πόδια των επιχειρήσεων, οι οποίες είναι πολλά χρόνια συνεργάτες των τραπεζών.
Το θετικό είναι πως αναμένονται μειώσεις επιτοκίων και ίσως αυτή τη φορά η ΕΚΤ να δράσει πιο γρήγορα από τη FED, άρα από το τέλος της τρέχουσας χρήσης και κυρίως από το 2025 να δούμε μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων, εξέλιξη που θα ευνοήσει και τις επενδύσεις αλλά και την καθαρή κερδοφορία.
Ας δούμε όμως μερικά παραδείγματα, αλλά να σημειώσουμε πως τα χρηματοοικονομικά έξοδα μπορούν να περιλαμβάνουν και κάποια άλλα έξοδα εκτός από το επιτόκιο των δανείων, άρα τα επιτόκια δε σημαίνει ότι είναι αυτά. Ωστόσο, αποτυπώνεται η συνολική επιβάρυνση.
Η Cenergy στο τέλος του 2023 είχε συνολικό δανεισμό 560,8 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τον ισολογισμό οι βεβαιωμένοι τόκοι ανήλθαν στα 75,05 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε επιτόκιο 13,4%!
Η Quest είχε συνολικό δανεισμό 138 εκατ. ευρώ και τα χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν στα 13,35 εκατ. ευρώ το 2023 που αντιστοιχεί σε επιτόκιο σχεδόν 10%.
Η Πετρόπουλος με σύνολο δανεισμού 35,8 εκατ. ευρώ είχε χρηματοοικονομικά έξοδα 3,18 εκατ. ευρώ δηλαδή αντιστοιχεί σε επιτόκιο 8,8%.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είχε συνολικό δανεισμό 853,8 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023 και σύμφωνα με τον ισολογισμό τα χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν στα 56,6 εκατ. ευρώ από 42,2 εκατ. ευρώ το 2022. Μα άλλα λόγια αντιστοιχούν στο 6,6% των δανείων και σημαντικά χαμηλότερα άλλων εταιρειών.
Υπενθυμίζεται πως βάσει ανακοινώσεων εισηγμένων κάποιες είχαν προχωρήσει σε συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων προκειμένου να κλειδώσουν τα επιτόκια και να μην επιβαρυνθούν με αυξημένα χρηματοοικονομικά, με αποτέλεσμα να καταγράψουν σημαντικό όφελος στις καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης