Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Με το βλέμμα στον πληθωρισμό και τις ξένες αγορές – Οι μετοχές που ξεχωρίζουν

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Με το βλέμμα στον πληθωρισμό και τις ξένες αγορές – Οι μετοχές που ξεχωρίζουν
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Καλό το κλίμα στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου που θα ανακοινωθούν το μεσημέρι στις ΗΠΑ και ουσιαστικά θα δώσουν μία εικόνα για το χρόνο και το ύψος της μείωσης των επιτοκίων. Συνεχίζει ανοδικά η δική μας αγορά στο άνοιγμα και περιμένουμε επιλεκτικές τοποθετήσεις, ενώ όπου υπάρχουν σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη ίσως δούμε κάποια πίεση. Η ΔΕΗ ξεχωρίζει στο άνοιγμα λόγω μερίσματος.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Χ.Α.: Βγαίνουν τώρα κάποιοι, ως άλλο γραφείο τύπου της ΕΧΑΕ (γιατί η ίδια έχει καταπιεί τη γλώσσα της με όλες τις αποκαλύψεις) να μας πουν ότι δεν επιβεβαιώνονται όσα γράφαμε και βιαστήκαμε να πούμε πως κινδυνεύουν με διαγραφή πολλές εταιρείες, αν και τις φωτογράφησαν μία-μία, όπως είχε κάνει η στήλη μέρες και εβδομάδες πιο πριν. Θα τους απαντήσουμε πως αν δε σηκώναμε ψηλά το θέμα, εμείς εδώ στο Bankingnews, δε θα είχαν πάρει μυρωδιά. Και μάλλον η αλλαγή, αν δεν είχε σηκώσει ασπίδα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα είχε περάσει με την πρώτη της μορφή και νύχτα, όπως τόσες και τόσες στο παρελθόν. Γιατί αν ρωτούσαν και κάποιον χρηματιστή, που πολλοί ρωτήθηκαν από την ΕΧΑΕ για να πουν τη γνώμη τους, θα τους έλεγε ότι πρόκειται για έκτρωμα, όπως ακριβώς το έγραψε η στήλη, το αρχικό σχέδιο του κ.Κοντόπουλου.

Για ρωτήστε αυτούς ή αυτές που σας λένε τι και πως, αν είχε το αρχικό σχέδιο μετάταξη σε άλλη αγορά; Το είχε γράψει κάποιος ή μήπως ήταν μόνο το ΒΝ που φώναζε να μην τις πετάει έξω, αλλά να τις βάλει σε άλλη αγορά; Είχε υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα ως κριτήριο; Είχε διασπορά μικρότερη του 10% το αρχικό σχέδιο και τόσα άλλα; Για θυμηθείτε τι είχε πει την πρώτη φορά ο κ.Κοντόπουλος; Είχε κάνει αναφορά στα παραπάνω; Επίσης καλό θα είναι να μας μιλήσουν και γι΄αυτό το παραθυράκι, δηλαδή να δώσει ο βασικός μέτοχος, μετοχές σε φίλο του ή συγγενή για να αυξήσει τη διασπορά που μας το παρουσιάζουν ως ωραία λύση, είναι σωστή; Προτείνουν δηλαδή να βάζουν «μπροστινούς» και «αχυράνθρωπους» για να βελτιώσουν δήθεν τη διασπορά; Και έτσι προσδοκούν ότι θα βελτιώσουν τις συναλλαγές και θα αναβαθμίσουν την αγορά;

ΔΕΗ: Ωραία τα νούμερα, αλλά θα πρέπει να εξαιρέσουμε τα έκτακτα. Δηλαδή τα καθαρά κέρδη δεν είναι 428,3 εκατ. ευρώ, γιατί πρέπει να αφαιρέσουμε 230 εκατ. ευρώ όπως λέει η ίδια η εταιρεία στην ανακοίνωσή της που είναι κέρδος από εξαγορά. Άρα τα καθαρά είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ. Είναι ανάλογα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Το μέρισμα είναι λίγο ανώτερο από αυτό που περίμεναν οι αναλυτές και οι μέτοχοι μαζί και το δημόσιο θα λάβουν 0,25 ευρώ ανά μετοχή για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. Χρηματιστηριακά θα πούμε ότι οι επενδυτές μάλλον είχαν ξεκινήσει αρκετά νωρίς να προεξοφλούν τη βελτίωση που τελικά είδαμε το 2023. Ίσως γι’ αυτό και το 2022 και το μισό 2023 δεν είχαμε την κίνηση που κάποιοι περίμεναν. Σημειώνουμε επίσης τις εξαιρετικές λειτουργικές ταμειακές ροές, οι οποίες όμως δεν κάλυψαν τις μεγάλες επενδύσεις με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο δανεισμός και να μειωθεί το ταμείο. Με αποτίμηση 4,5 δισ. ευρώ το p/e είναι 22 φορές. Φέτος θα πάει καλύτερα αφού θα ενοποιεί όλο το χρόνο την Enel Romania και θα έχει και την Κωτσόβολος. Στα 12,03 ευρώ και στο +1,01%.

FOURLIS: Τα καθαρά κέρδη παρέμειναν σταθερά στα 19,2 εκατ. ευρώ παρά τη σημαντική βελτίωση των EBITDA στα 48,2 εκατ. ευρώ από 39,2 εκατ. ευρώ και παρά το μεγάλο όφελος από την αναπροσαρμογή των ακινήτων. Τα υψηλά κέρδη μειοψηφίας και οι αυξημένοι τόκοι επηρέασαν την τελική γραμμή. Αν αφαιρέσουμε τα κέρδη από τα ακίνητα η κερδοφορία είναι φτωχή. Λίγο υψηλότερα άνοιξε η μετοχή.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Λίγο πάνω όλες οι συστημικές πλην της Eurobank, η οποία κατέγραψε χθες ράλι. Οριακά χαμηλότερα η Optima Bank, η οποία στις τελευταίες συνεδριάσεις γράφει το ένα υψηλό μετά το άλλο.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ξεχωρίζει και η συγκεκριμένη και μάλλον θέλει να πάρει μία καλή απόσταση από την Intrakat σε επίπεδο αποτίμησης. Περιμένουμε ανακοινώσεις για πώληση Ηλέκτωρ, αλλά και διανομή μερίσματος.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Από τι μικρές ξεχωρίζει και σήμερα, αν και βλέπουμε πως αυξάνονται οι εντολές πώλησης κοντά στα 0,40 ευρώ και υψηλότερα.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Ανοδικά και αυτή στο άνοιγμα, με την αγορά να περιμένει τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση των δανείων.

INTRALOT: Καλό και το δικό της ξεκίνημα και από τις εταιρείες του κ.Κόκκαλη, ήταν η μόνη χθες που υστέρησε.

CENTRIC: Μέσα σε 15 λεπτά έκανε όγκο 207 χιλ. τεμάχια!

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης