Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση – Στήριξη από εξωτερικό και αποτελέσματα

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση – Στήριξη από εξωτερικό και αποτελέσματα
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν με ήπια άνοδο, καθώς βελτιώνεται κάπως η επενδυτική ψυχολογία. Το βλέμμα θα παραμείνει στραμμένο στη Μέση Ανατολή. Τα καλά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, στηρίζουν μία ανοδική αντίδραση. Ακολουθεί η εγχώρια αγορά με καλή κίνηση, καθώς υπάρχουν και ισχυρά αποτελέσματα. Εξαιρετικά αυτά της Jumbo και βλέπουμε δυνατή κίνηση στη μετοχή. Θα χρειαστεί βέβαια να βοηθήσουν και οι τράπεζες. Ο ΟΠΑΠ είναι επίσης δυνατός στο άνοιγμα.

JUMBO: Εταιρεία στην Πάφο της Κύπρου αγόρασε έναντι 1,2 εκατ. ευρώ η οποία έχει στην κατοχή της ακίνητα. Ο όμιλος κατέχει 2,66 εκατ. μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και έγραψε κέρδος 4,3 εκατ. ευρώ. Έχει επίσης 1,27 εκατ. μετοχές της Trade Estates. Επίσης έχει στην κατοχή του ομόλογα διαπραγματεύσιμα στο εξωτερικό ύψους 11,1 εκατ. ευρώ και από τα οποία είχε κέρδος 1,1 εκατ. ευρώ. Μετρητά και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις έφταναν τα 474,8 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023 και έχει μισθώσεις 74 εκατ. ευρώ.

Η Piraeus Sec. σχολιάζει πως τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της όπως και το μέρισμα. Περίμενε 0,70 ευρώ και ανακοινώθηκε 1 ευρώ. Έτσι θα πρέπει να αυξήσει την εκτίμησή της για το συνολικό μέρισμα που σήμερα είναι στα 2 ευρώ. Έχει δώσει τιμή στόχο τα 32,8 ευρώ και επαναδιατυπώνει τη σύσταση υπεραπόδοσης διατηρώντας παράλληλα τη μετοχή στις κορυφαίες της επιλογές. Η μετοχή άνοιξε με άνοδο 1,5% και πάνω από τα 26 ευρώ Ο όγκος είναι αυξημένος. Θεωρούμε πως εννοεί 1 ευρώ επιπλέον των 0,60 ευρώ η διοίκηση και όχι υπόλοιπο 0,40 ευρώ, αφού το προηγούμενο ήταν έκτακτο. Αυτό το συμπέρασμα βγάζουμε και από τον ισολογισμό. 

ΑΔΜΗΕ: Η μετοχή αδικείται. Ευτυχώς χθες στην τηλεδιάσκεψη μπήκε ο «Σαλονικιός» αναλυτής και έβγαλε ειδήσεις. Λίγοι αναλυτές διαβάζουν όπως αυτός. Εύστοχες ερωτήσεις και μας φώτισε περισσότερο η διοίκηση. Τα κέρδη και ο τζίρος με τις νέες συνδέσεις και το νέο WACC θα απογειωθούν. Στα 2,22 ευρώ και στο +1,14%.

ΟΛΘ: Σε αντίθεση με το Λιμάνι του Πειραιά, μαθαίνουμε πως εδώ η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων συνεχίζει να πηγαίνει εξαιρετικά και φέτος. Επίσης πάει εξαιρετικά και η κρουαζιέρα, άρα θα δούμε λογικά καλύτερη πορεία, αν δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. To 2023 παρουσίασε καλύτερη κερδοφορία έναντι του 2022 με τον ίδιο τζίρο. Καλές οι ταμειακές ροές και υψηλά τα ταμειακά διαθέσιμα. Θα δώσει λιγότερο μέρισμα (1,30 ευρώ), ενώ η εξαγορά του λιμανιού στο Βόλο όταν ολοκληρωθεί θα αφαιρέσει 51 εκατ. ευρώ από το ταμείο που στο τέλος του 2023 ήταν στα 95,2 εκατ. ευρώ. Ο Προβλήτας 6 είναι έργο 130 εκατ. ευρώ και αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος η κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ-ΤΕΚΑΛ. Πρέπει όμως να τρέξει λίγο το δημόσιο και να περάσουν και οι απαραίτητες άδειες και τα διατάγματα.

LAMDA: Τα EBITDA στα 206,2 εκατ. ευρώ για το 2023, αυξημένα κατά 69% αλλά τα 95,4 εκατ. ευρώ προέρχονται από αποτίμηση των εμπορικών κέντρων. Έτσι τα προ αποτιμήσεων ανήλθαν στα 132 εκατ. ευρώ από ζημία 13 εκατ. ευρώ το 2022. Το ΝΑV της μετοχής στα 8,02 ευρώ. Δυνατές οι εισπράξεις από το Ελληνικό, αλλά και πάλι η τελική γραμμή αν δεν είχε κέρδη από αποτιμήσεις ακινήτων θα εμφάνιζε ζημία. Ανοδικά αλλά ήπια η μετοχή.

ΤΡ.ΕΛΛΑΔΟΣ: Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,6720 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα ο τίτλος. Η μερισματική απόδοση είναι 4,5%. Υποχωρεί 5,33% στο άνοιγμα.

ΤΕΝΕΡΓ: Άντε να δούμε πότε θα τελειώσει το σήριαλ της πώλησης. Στο +0,92% σήμερα, μετά τη χθεσινή μεγάλη υποχώρηση. Ανάλογη κίνηση και από ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

REVOIL: Δεν μπορούμε να πούμε πως μείναμε ικανοποιημένοι από την κερδοφορία, αλλά μετά από αρκετές καλές χρήσεις είδαμε μείωση κερδών και αύξηση δανείων. Οι τόκοι, ο καλός καιρός και οι επενδύσεις επηρέασαν τον ισολογισμό. Οι επενδύσεις ανήλθαν στα 11,3 εκατ. ευρώ. Μόλις στα 2,1 εκατ. ευρώ από 5,77 εκατ. ευρώ τα κέρδη, ενώ η αποτίμηση είναι στα 34,2 εκατ. ευρώ. Καλά έχει ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2024 και ίσως θα μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο. Δε χρειάζεται να κάνει και πολλά άλλωστε για να γίνει ξανά εξαιρετικά φθηνή. Σημειώνουμε πως έχει στην κατοχή της 34 ακίνητα, ιδιοχρησιμοποιούμενα και επενδυτικά. Θα δώσει μέρισμα 0,04850 ευρώ ανά μετοχή.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Επιτέλους ο τελευταίος ανεξάρτητος σύμβουλος ετοίμασε την έκθεσή του και μέχρι τέλος του μήνα θα τη στείλει. Αναφερόμαστε στο τελικό τίμημα για το Porto Πόρτο Καρράς, που αν και έχει πουληθεί εδώ και χρόνια, δεν μπορούσαν οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στο τελικό τίμημα.

PROFILE: Κάτω από τα 4 ευρώ διαπραγματεύεται η μετοχή. Αξιόλογη η διόρθωση από τα υψηλά της. Λογικά αν βελτιωθεί λίγο το κλίμα θα μπορούσαμε να δούμε μία καλή ανοδική κίνηση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης