Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι ζήτησε ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal) από τους αναλυτές – Γιατί θεωρεί φθηνή τη μετοχή

Τι ζήτησε ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal) από τους αναλυτές – Γιατί θεωρεί φθηνή τη μετοχή
Οι επενδύσεις και οι πωλήσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα έχουν δημιουργήσει αξία στους μετόχους 2,7 φορές τα λεφτά τους
Σχετικά Άρθρα
Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών, ο πρόεδρος της Ideal Holdings, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην αποτίμηση της εισηγμένης και στο ποια πιστεύει πως πρέπει να είναι η δίκαιη αποτίμηση.
Αν και δεν αναφέρθηκε σε ακριβή νούμερα, έδωσε ένα περίγραμμα για την αξία των συμμετοχών, επαναλαμβάνοντας τη φιλοσοφία της εταιρείας που είναι να επενδύει και να δημιουργεί αξία στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει.
Ο κ.Παπακωνσταντίνου κάλεσε τους αναλυτές που συμμετείχαν στην ενημέρωση για την πώληση της Astir Vitogiannis, να δουν με τι δείκτη EV/EBITDA διαπραγματεύονται οι εταιρείες IT, το τζίρο και τα ΕΒΙΤDA της Byte.
Η Byte είναι πρώτη σε τζίρο είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου και δεύτερη σε EBITDA, με το Bloomberg να δείχνει πως οι ομοειδείς διαπραγματεύονται με εταιρική αξία 15 φορές τα EBITDA και πως η Byte έχει EBITDA 30 εκατ. ευρώ.
Από τα λεγόμενα του κ.Παπακωνσταντίνου προκύπτει εταιρική αξία για την Byte 450 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον είπε να προσθέσουν οι αναλυτές την αξία των Attica Stores (πάνω από 100 εκατ. ευρώ), τις άλλες συμμετοχές, αλλά και τη ρευστότητα όπου μετά την πώληση θα είναι πάνω από 130 εκατ. ευρώ και θα κατευθυνθεί σε νέες εξαγορές.
Υπενθυμίζεται πως η Pantelakis έχει δώσει τιμή στόχο τα 8,10 ευρώ ανά μετοχή και στην ανάλυσή της δίνει στόχο EV/EBITDA 12,5 φορές.
Η ανάλυση είχε δημοσιευτεί τον περασμένο Οκτώβριο.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Eurobank Equities είχε δώσει δίκαιη τιμή μεταξύ 7,2 και 8,7 ευρώ και εκτιμούσε την αξία της Byte στα 89,8 εκατ. ευρώ ή 11,1 φορές δείκτη EV/EBITDA (2024).
Ο κ.Παπακωνσταντίνου τόνισε πως ήταν η πρώτη φορά που μίλησε για αποτίμηση και πόσο πρέπει να είναι και πως δεν έχει αναφερθεί άλλη φορά στο παρελθόν πλην της χθεσινής τηλεδιάσκεψη.
Επιπλέον ανέλυσε τα επιτεύγματα από τότε που δημιουργήθηκε το fund το οποίο πέρασε στη συνέχεια στην Ideal.
Οι επενδύσεις και οι πωλήσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα έχουν δημιουργήσει αξία στους μετόχους 2,7 φορές τα λεφτά τους.
Από την πώληση της Astir Vitogiannis περιμένει έσοδα 110-115 εκατ. ευρώ στο ταμείο της εταιρείας με το κέρδος να ανέρχεται στα 60-65 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα η αγοράστρια εταιρεία ελέγχεται από ένα μεγάλο fund και αποτελεί τον ηγέτη του κλάδου.
Αυτό είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου, ότι δηλαδή τους προσέγγισε ένας τέτοιος παίκτης και αποδέχθηκε την αποτίμηση που θεωρούσε η Ideal σωστή, είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Για το αν θα δώσει κάτι παραπάνω για μέρισμα ή επιστροφή ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε πως είναι ακόμα νωρίς αφού ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η πώληση.
Ο σημερινός στόχος είναι να δώσει μέρισμα τουλάχιστον ίσο με το περσινό.
Σημειώνεται πάντως πως παρά τα όσα είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου η μετοχή χθες υποχώρησε 2,66% με την αποτίμηση να είναι στα 299 εκατ. ευρώ.
Τέλος, λόγω της πώλησης και του όρου που έχει το ομολογιακό δάνειο, όποιος επενδυτής θέλει μπορεί να πουλήσει στο 101 τις ομολογίες του (διαπραγματεύεται κοντά στο 104), ενώ επίσης υπάρχει ο όρος να επενδυθούν ξανά τα χρήματα από την πώληση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης