Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Πλαστικά Θράκης: Υψηλότερο έως 10% το EBITDA στο α’ τρίμηνο 2024 – Μεγάλες επενδύσεις και το 2024

Πλαστικά Θράκης: Υψηλότερο έως 10% το EBITDA στο α’ τρίμηνο 2024 –  Μεγάλες επενδύσεις και το 2024
Ο όμιλος συνεχίζει να επενδύει και να στοχεύει σε επέκταση σε νέες αγορές με νέα προϊόντα και καλύτερα περιθώρια
Σχετικά Άρθρα
Στα 30 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα της Πλαστικά Θράκης το 2024, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα για μία ακόμη χρονιά τις επενδύσεις.
Συνολικά την περίοδο 2015-2024 θα έχει επενδύσει 330 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση, μιλώντας σε αναλυτές με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης 2023, είπε πως το πρώτο τρίμηνο του 2024 έχει ξεκινήσει καλά και έδωσε την εκτίμηση ότι τα EBITDA θα αυξηθούν από 5% έως 10% παρά το γεγονός ότι η ζήτηση παραμένει σε μέτρια επίπεδα.
Υπενθυμίζεται πως στο πρώτο τρίμηνο του 2023 τα EBITDA είχαν διαμορφωθεί στα 11,7 εκατ. ευρώ, άρα με την εκτίμηση της διοίκησης αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 12,3 εκατ. ευρώ και 12,9 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, για το σύνολο της χρήσης απέφυγε να δώσει κάποιο νούμερο τονίζοντας ότι θα υπάρξει αύξηση, αλλά λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας δεν ήθελε να δώσει συγκεκριμένη εκτίμηση.
Επίσης το περιθώριο EBITDA αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα.
Σημειώνεται πως το περιθώριο EBITDA ήταν στο 12,7% το 2023.

Πού κατευθύνθηκαν οι επενδύσεις 

Σε ερώτηση του ΒΝ αν είναι ικανοποιημένη η διοίκηση από τις επενδύσεις ύψους 330 εκατ. ευρώ που έχουν γίνει από το 2016 και θα γίνουν και φέτος, καθώς η βελτίωση στο τζίρο είναι μόλις 50 εκατ. ευρώ (από 291 εκατ. ευρώ σε 345 εκατ. ευρώ) απάντησε πως μεγάλο μέρος των επενδύσεων πήγε για αλλαγή δραστηριότητας σε νέα προϊόντα με καλύτερο περιθώριο και βοήθησαν στο να κρατήσει το μέγεθός του όμιλος και για να αλλάξει η εταιρεία.
Επιπλέον όπως είπε βελτιώθηκε η κερδοφορία, άρα είναι ικανοποιημένη η διοίκηση είπε ο Δημήτρης Μαλάμος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.
Ο όμιλος συνεχίζει να επενδύει και να στοχεύει σε επέκταση σε νέες αγορές με νέα προϊόντα και καλύτερα περιθώρια.
Επίσης θεωρεί τα επίπεδα του μερίσματος ικανοποιητικά και δεν προτίθεται να μειώσει επενδύσεις για να αυξήσει το μέρισμα.
Σημειώνεται πως από τις επενδύσεις του 2023 περιμένει βελτίωση στα έσοδα κατά 25-27 εκατ. ευρώ και EBITDA 3,5-4 εκατ. ευρώ.
Έχει πετύχει να έχει καθαρό δανεισμό στα επίπεδα που έχει βάλει στόχο και έχει τις ταμειακές ροές για να δίνει και ικανοποιητικό μέρισμα και να χρηματοδοτεί επενδύσεις.
Το ενεργειακό κόστος μειώθηκε και έχει σταθεροποιηθεί αλλά δεν έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.
Για τη φετινή χρήση δεν αναμένει διαφοροποίηση με τις υπάρχουσες συνθήκες.
Είναι όμως δύσκολο να κάνει σύγκριση μία χρονιά με άλλη, γιατί όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, με τις επενδύσεις μπαίνουν νέες μηχανές παραγωγής και αλλάζουν τα επίπεδα κατανάλωσης.
Στον αγροτικό τομέα δραστηριότητας, σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά τα στρέμματα των θερμοκηπίων (ήδη έχει προσθέσει 65 στρέμματα), καθώς και να αναπτύξει και νέα προϊόντα.
Σημαντικές επενδύσεις έχουν γίνει στη χάρτινη συσκευασία για ποτήρια και για συσκευασία γιαουρτιού.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης