Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αργά αλλά προσεκτικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η HelleniQ Energy – Επενδύσεις 200 - 250 εκατ. το 2024

Αργά αλλά προσεκτικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η HelleniQ Energy  – Επενδύσεις 200 - 250 εκατ. το 2024
Αν και η αγορά περίμενε νέα από το θέμα της Elpedison και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η τηλεδιάσκεψη δεν έβγαλε είδηση
Σχετικά Άρθρα
Δεν υπήρξαν εκπλήξεις στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη (16/5/2024) της διοίκησης της HelleniQ Energy για την ενημέρωση των αναλυτών αναφορικά με τα αποτελέσματα.
Η Διοίκηση εκτίμησε πως τα περιθώρια διύλισης θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για το σύνολο της χρήσης και πως αν και μειωμένα είναι ακόμα σε υγιή επίπεδα.
Για τη διάθεση ποσοστού 11% από τους βασικούς μετόχους είπε πως βοήθησε τη μετοχή να σκαρφαλώσει υψηλότερα, ενώ για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν έκανε αναφορά σημειώνοντας πως δεν υπάρχει ενημέρωση για τις συζητήσεις.
Ούτε για την Elpedison αναφέρθηκε κάτι, ούτε ρωτήθηκε από αναλυτή η διοίκηση για το αν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις με την Edison.
Το επενδυτικό πρόγραμμα θα ανέλθει στα 200-250 εκατ. ευρώ μαζί με τις επενδύσεις για συντήρηση για το σύνολο του 2024.
Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε στα 1,75 δισ. ευρώ λόγω των υψηλότερων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, εξαιτίας των εξελίξεων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Όσο είναι κλειστό το κανάλι πιθανότατα θα συνεχιστεί η αυξημένη ανάγκη για κεφάλαιο κίνησης είπε η διοίκηση.
Στις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η αναχρηματοδότηση δανεισμού 1 δισ. ευρώ με καλύτερους όρους και στους επόμενους μήνες θα αποφασίσει για την αναχρηματοδότηση ομολογιακού δανείου 600 δισ. ευρώ ομολόγου που λήγει τον Οκτώβριο.
Η διοίκηση ανέφερε πως συνολικά ήταν πολύ καλό το πρώτο τρίμηνο και βάζει τις βάσεις για μία ακόμη καλή χρονιά.
Τα περιθώρια διύλισης είναι χαμηλότερα στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά πάλι υγιή με τη ζήτηση να είναι ισχυρή.
Οι προοπτικές για το σύνολο του 2024 είναι θετικές, λόγω και της αναμενόμενης πορείας του τουρισμού, αν και δεν περιμένει να είναι χρονιές όπως το 2022 ή το 2023, είπε η διοίκηση.
Η αγορά μεγαλώνει και αυξάνεται η ζήτηση ειδικά στα καύσιμα κίνησης.
Επίσης, προχωράει προσεκτικά στις ΑΠΕ, όπως έχει ξαναπεί η διοίκηση και περιμένει να έχει εγκατεστημένη ισχύ 1GW μέχρι το τέλος του 2025.
Στο τέλος του πρώτου τριμήνου είχε 381MW και άλλα 700 MW σε διάφορα στάδια κατασκευής.
Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος εμφάνισε συγκρίσιμο EBITDA 338 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2024 μειωμένο κατά 16% αλλά 350 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 25% σε δημοσιευμένο επίπεδο.
Αντιστοίχως τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 179 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 16% και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 35% και στα 164 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης