Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Πατρίκιοι και πληβείοι στην υψηλή κεφαλαιοποίηση – Η πορεία των μετοχών σε διάστημα 2 ετών

Πατρίκιοι και πληβείοι στην υψηλή κεφαλαιοποίηση – Η πορεία των μετοχών σε διάστημα 2 ετών

Κάποιες όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να ακολουθήσουν τον ΓΔ, αλλά σήμερα έχουν απώλειες έως και 23%

 

Σχετικά Άρθρα

Μετοχές δύο ταχυτήτων εξακολουθούν να υπάρχουν στο χρηματιστηριακό ταμπλό αναδεικνύοντας πως κάποιες είναι με την αριστοκρατία και καταγράφουν υψηλές αποδόσεις και άλλες με τον… λαουτζίκο και καταγράφουν υποαπόδοση έως και ζημιές.
Εξετάζοντας την πορεία των μετοχών σε διάστημα 2 ετών, παρατηρούμε πως γενικός δείκτης και δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 έχουν άνοδο 60%.
Πριν από δύο χρόνια ο Γενικός Δείκτης, όπως φαίνεται και στο γράφημα, βρισκόταν προς το τέλος μίας σημαντικές περιόδου συσσώρευσης που ξεκίνησε από την πτώση μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και κράτησε μέχρι και τους πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία.
ΓΔ_3.jpg
Μετά ξεκίνησε μία ανοδική πορεία που μας έχει οδηγήσει σε υψηλά 13 ετών.
Στο διάστημα αυτό δεν ακολούθησαν όλες οι μετοχές την ίδια πορεία.
Δυστυχώς,  κάποιες όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να ακολουθήσουν, αλλά αν κάποιοι επένδυσαν σε συγκεκριμένες μετοχές του FTSE 25 σήμερα βλέπουν απώλειες έως και 23%.
Δηλαδή όχι μόνο δεν πήραν την κατά 60% άνοδο της αγοράς, έχασαν και ένα σημαντικό ποσοστό από το κεφάλαιό τους.
Πρώτη σε απώλειες η μετοχή της ΕΥΔΑΠ με -23,26% με τη στήλη να έχει αναλύσει αρκετές φορές τους λόγους που θεωρεί ότι υποχωρεί η μετοχή και δεν τραβάει επενδυτικά βλέμματα.
Δεύτερη σε απώλειες η μετοχή του ΟΤΕ που έχει απογοητεύσει τους φίλους-επενδυτές της καθώς χάνει 21,98%, με την τελευταία απογοήτευση να έχει να κάνει με το μικρότερο των δυνατοτήτων της και εκτιμήσεων μέρισμα.
Ακολουθεί η Τέρνα Ενεργειακή με άνοδο μόλις 0,33% και το σενάριο της πώλησης να διαρκεί χρόνια και αυτές τις μέρες να είναι και πάλι στο επίκεντρο επειδή ακούγεται πως κλείνει ξανά και ολοκληρώνεται η πώληση.
Η Quest δεν έχει καταφέρει να πάρει ούτε μικρό μέρος από τη λάμψη των εταιρειών πληροφορικής, ενώ έχει και άλλες συμμετοχές με μεγάλη αξία.
Ενισχύεται 11,67% υποαποδίδοντας του βασικού δείκτη.
Η Lamda παρουσιάζει συνεχώς ενημερώσεις για την πορεία των έργων στο Ελληνικό με σημαντικότερη εξέλιξη την αναφορά της διοίκησης πως μάλλον το έργο θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και δε θα χρειαστεί ξένα κεφάλαια.
Όμως η μετοχή έχει άνοδο μόλις 13,71% στη διετία.
Ο ΟΠΑΠ έχει ανάλογη άνοδο, αλλά αν προσθέσει κάποιος και τα υψηλά μερίσματα βελτιώνεται κάπως η απόδοση.
Με χαμηλή απόδοση 16,11% και η HelleniQ Energy, ενώ η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ απογοητεύσει πολλούς μήνες τους επενδυτές έχοντας απόδοση 18,25% στα δύο χρόνια.
Από εκεί και μετά έχουμε εταιρείες με μικρή υποαπόδοση αν προστεθούν και οι διανομές προς τους μετόχους.
Η Motor Oil έχει άνοδο 43,9%, η Ελλάκτωρ 45,8%, η Coca Cola 54,8% και η Viohalco με την Alpha Bank έχουν απόδοση όσο ο γενικός δείκτης.
Την καλύτερη απόδοση έχει η Τράπεζα Πειραιώς με 213%, ακολουθεί η Cenergy με 182%, η Τιτάν με 150%, η Aegean με 126%, η Μυτιληναίος με 119%, η Εθνική Τράπεζα με 115% και η Eurobank με 92%.
Μικρότερη άνοδο αλλά και πάλι εντυπωσιακή έχει η ΔΕΗ κατά 78% και ακολουθεί η Jumbo με 77% χωρίς να υπολογιστούν τα μεγάλα μερίσματα, η Σαράντης με 70% και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 68%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
w
ww.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης