Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Καραβίας (Eurobank): Ιστορική στιγμή, περιμέναμε χρόνια να δώσουμε μέρισμα - Τα επόμενα βήματα

Καραβίας (Eurobank): Ιστορική στιγμή, περιμέναμε χρόνια να δώσουμε μέρισμα - Τα επόμενα βήματα
Ύστερα από 16 χρόνια η τράπεζα είναι σε θέση να προτείνει μέρισμα 0,0933 ευρώ ανά μετοχή ή 30% επί των κερδών
Σχετικά Άρθρα
Για μία ιστορική στιγμή έκανε λόγο ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, πριν από λίγο από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Όπως είπε είναι «ξεχωριστή η στιγμή για την τράπεζά μας και το τραπεζικό σύστημα στη χώρα, η σημερινή.
Αναλάβαμε το 2015 τη διοίκηση σε αβέβαιες συνθήκες για τράπεζες και χώρα.
Είμαστε, σήμερα, σχεδόν η ίδια διοικητική ομάδα.
Είχαμε θέσει 3 στόχους: Να τη σταθεροποιήσουμε, να την εξυγιάνουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον της για τις επόμενες προκλήσεις.
Κάθε στιγμή προσβλέπαμε σε αυτήν την ημέρα. Να έρθουμε και να πούμε στους μετόχους ότι έχει τη δυνατότητα να τους ανταμείψει με διανομή μερίσματος.
Ύστερα από 16 χρόνια είμαστε σε θέση να προτείνουμε μέρισμα 0,0933 ευρώ ανά μετοχή ή 30% επί των κερδών».
"Η διανομή μερίσματος δεν θα έπρεπε να είναι κάτι εξαιρετικό.
Η παρέλευση τόσο μεγάλου διαστήματος αποτελεί τη σαφέστερη ένδειξη για το βάθος της ελληνικής κρίσης και των προκλήσεων που αντιμετώπισε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Γι’αυτό και το γεγονός, ότι οι εποπτικές αρχές ενέκριναν τη διανομή μερίσματος επιβεβαιώνει την επιστροφή των τραπεζών στην επιχειρηματική κανονικότητα και αποτελεί δείγμα της εμπιστοσύνης, η οποία έχει πλέον εμπεδωθεί για τις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας και της οικονομίας συνολικότερα.
Εμπιστοσύνης, που επίσης επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη επιστροφή της Τράπεζας μας στην επενδυτική βαθμίδα, για πρώτη φορά μετά το 2011, από τη Moody’s και τη DBRS", ανέφερε ο κ. Καραβίας.

Στόχος οι επενδύσεις

Στο πλαίσιο αυτό, στη Eurobank, οι επενδύσεις είναι βασικός στόχος του επιχειρηματικού μας σχεδιασμού, ανέφερε ο κ. Καραβίας.
Για παράδειγμα, εστιάζουμε στη διοχέτευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην οικονομία με επιτυχία.
Είμαστε η τράπεζα που ζήτησε πρώτη τις περισσότερες από τις έξι πρώτες δόσεις του Ταμείου, ενώ πριν από λίγες ημέρες αιτηθήκαμε πρώτοι ξανά και την εκταμίευση της 7ης δόσης.
Ήδη συμμετέχουμε στη χρηματοδότηση 76 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού €5,7 δισ., αξιοποιώντας πόρους €1,5 δισ. μέσω του ΤΑΑ και €1,1 δισ. μέσω δικών μας δανείων.
Ειδικά για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνεργαζόμαστε και με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ).
Διαθέτουμε τα προγράμματά της που έχουν ειδική στόχευση στις μικρότερες επιχειρήσεις με όρους που είναι συγκρίσιμοι ή και καλύτεροι εκείνων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στη βάση της συνεργασίας μας, βρίσκεται η σύμπτωση στο τρίπτυχο ανθεκτικότητα, βιωσιμότητα και συμπεριληπτικότητα, που κατευθύνει τις δράσεις της ΕΑΤ.

Στρατηγική προτεραιότητα η οργανική ανάπτυξη

Ο κ.Καραβίας είπε ακόμα πως στρατηγική προτεραιότητα η οργανική ανάπτυξη, σημείωσε επίσης πως τα νέου τύπου καταστήματα, έχουν τύχει θερμής υποδοχής, αλλά και την πρωτοβουλία να μειωθεί το κόστος των συναλλαγών με νέα πακέτα που παρουσίασε στους πελάτες της.
Αναφορικά με την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας, είπε πως απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο.
«Προχωρήσαμε σε δημόσια πρόταση η οποία είναι σε εξέλιξη.
Σε κάθε περίπτωση έχουμε ήδη ποσοστό 55% που μπορεί να θεωρηθεί ότι η δημόσια πρόταση είναι πετυχημένη».
Η γενική συνέλευση με απαρτία 77,8% περίπου ενέκρινε όλα τα θέματα της γενικής συνέλευσης.
Εκτός από τη διανομή μερίσματος εγκρίθηκε και η ακύρωση των ιδίων μετοχών που είχε αποκτήσει από το ΤΧΣ στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της τράπεζας.
Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε και στη Βουλγαρία, όπου η Postbank, με την εξαγορά της BNP Paribas Personal Finance, ενίσχυσε τη θέση της στον τομέα της λιανικής, προσθέτοντας περισσότερους από 300.000 πελάτες.
Η Διοίκηση και τα στελέχη της εργάζονται για να αξιοποιήσουν πλήρως τις αναμενόμενες συνέργειες και τις ευκαιρίες σταυροειδών πωλήσεων, ανέφερε.
Αποχωρήσαμε από την αγορά της Σερβίας, επιλέγοντας να εστιάσουμε σε αγορές όπου έχουμε συστημική θέση και παρουσιάζουν μεγαλύτερες δυνατότητες για ανάπτυξη εργασιών και απόδοση των κεφαλαίων

Ζανιάς: Η Eurobank πρωταγωνιστεί έχοντας επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s 

Ο Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος της τράπεζας
ανέφερε πως η Eurobank ήταν η πρώτη τράπεζα από την οποία αποεπένδυσε το ΤΧΣ φέρνοντάς την στην κανονικότητα.
«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναβαθμιστεί και η Eurobank πρωταγωνιστεί έχοντας επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s η οποία δεν έχει δώσει ανάλογη αξιολόγηση για τη χώρα.
Η τράπεζά μας συνεχίζει με επιταχυνόμενο ρυθμό να πρωτοπορεί δημιουργώντας αξία», ανέφερε ο κ.Ζανιάς.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ., ο καθηγητής κ. Ζανιάς, ανέλυσε διεξοδικά τα μακροοικονομικά δεδομένα στην Ελλάδα, στις άλλες κύριες αγορές μας, της Κύπρου και της Βουλγαρίας, αλλά και διεθνώς.
Μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον γενικά πιο θετικό από ό,τι στην υπόλοιπη ευρωζώνη και με τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα, το δοκιμασμένο επιχειρηματικό μας μοντέλο αποδείχθηκε αποδοτικό, ξεπερνώντας όλους τους στόχους που είχαν τεθεί, ανέφερε.
"Η Τράπεζα έχει πλεόνασμα κεφαλαίων – κάτι που δύσκολα θα τολμούσε να προβλέψει κανείς ακόμη και πριν από λίγα χρόνια.
Η κεφαλαιακή μας βάση ενισχύεται διαρκώς οργανικά, από τη σταθερή κερδοφορία, και ο σχετικός δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ξεπέρασε το 20%.
Ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε στο 17%, σημαντικά πάνω από τον στόχο του 14,5% που έχει θέσει η Τράπεζα", ανέφερε ο κ. Ζανιά.

Σημειώνεται πως η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει την Πέμπτη 25 Ιουλίου και η καταβολή του θα ξεκινήσει στις 31 Ιουλίου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης