σύμβολα :
ΑΒΑΞ Α.Ε. - ΕΡΓ - ΤΟΥΡ - ΕΜΠ - ΒΙΟΜ - ΟΙΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ & ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΑΕ (ΚΟ)ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε.
γράφει :
Ρευστοποιήσεις βγήκαν στο εξάμηνο από θεσμικούς επενδυτές σε επιλεγμένες μικρομεσαίες εταιρείες
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου από τις κινήσεις των διαχειριστών των αμοιβαίων κεφαλαίων και τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου, γίνεται φανερό πως πολλοί αμοιβαίοι έχουν προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις θέσεων σε ποιοτικές μετοχές της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης.
Ο ένας λόγος είχε επισημανθεί εγκαίρως από το ΒΝ και είναι οι ανησυχίες για διαγραφή εταιρειών από το νέο κανονισμό Κοντόπουλου και επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΒΝ και ο άλλος είναι η ραγδαία υποχώρηση της εμπορευσιμότητας πολλών μετοχών που ίσως φέρει και άλλες αναγκαστικές πωλήσεις καθώς υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθούν τα αμοιβαία και σχετίζονται για παράδειγμα και με το χρόνο που απαιτείται για τη ρευστοποίηση μίας θέσης.
Έτσι αν ένα αμοιβαίο έχει έκθεση 700 χιλ. μετοχών για παράδειγμα και ο τίτλος κάνει ημερήσιο όγκο 10-15 χιλ. τεμάχια, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ίσως θα χρειαστεί να μειώσει τη θέση του.
Από τους πίνακες θέσεων και τις διαφορές συνολικά στο εξάμηνο προκύπτουν δύο ενδιαφέροντα στοιχεία.
Το πρώτο είναι οι πωλήσεις σε ποιοτικά μικρομεσαία και το δεύτερο οι αγορές σε όχι και τόσο προβεβλημένες μετοχές για τα θεμελιώδη τους.
Για παράδειγμα συνολικά η θέση στην Έλτον μειώθηκε στο εξάμηνο κατά 390 χιλ. τεμάχια, στην ΕΥΔΑΠ κατά 500 χιλ. τεμάχια, στην ΕΥΑΘ 340 χιλ. τεμαχία, στη Φουρλής κατά 330 χιλ. τεμάχια, στην Ικτίνος κατά 300 χιλ. τεμάχια, στην ΕΧΑΕ κατά 700 χιλ. τεμάχια, στην Intrakat κατά 1,6 εκατ. τεμάχια, στην Άβαξ κατά 300 χιλ. τεμάχια, στην Κρι-Κρι κατά 170 χιλ. τεμάχια, στη Μοτοδυναμική κατά 240 χιλ. τεμάχια, στην Performance κατά 120 χιλ. τεμάχια στην Quest κατά 1,1 εκατ. τεμάχια, στην Trade Estates κατά 500 χιλ. τεμάχια και στην BriQ κατά 190 χιλ. τεμάχια.
Προφανώς και όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις μπορούν να δικαιολογήσουν κάποιες κινήσεις, όπως για παράδειγμα τις πωλήσεις στην ΕΥΔΑΠ αφού η διοίκηση δηλώνει ευχαριστημένη με τα τιμολόγια, ή στην ΕΧΑΕ, αφού η διοίκηση αυξάνει σημαντικά τα έξοδα μισθοδοσίας.
Από την άλλη έχουν γίνει αγορές 700 χιλ. τεμαχίων στη Βιοκαρπέτ και μάλιστα σε υψηλότερη τιμή από την τρέχουσα, στη Δομική Κρήτης 263 χιλ. τεμαχίων, στη Doppler 200 χιλ. τεμαχίων και στη Foodlink 1,05 εκατ. τεμαχίων, οι οποίες προκαλούν κάποια έκπληξη.
Στελέχη της αγοράς αναρωτιούνται γιατί τοποθετήθηκαν σε κάποιες από τις παραπάνω μετοχές όταν οι αποτιμήσεις είναι «τσιμπημένες».
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών