Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Αγωνία στους Ξενοδόχους: Δώστε μας ανταγωνιστικό ΦΠΑ στη διαμονή, έστω και την τελευταία στιγμή 

Αγωνία στους Ξενοδόχους: Δώστε μας ανταγωνιστικό ΦΠΑ στη διαμονή, έστω και την τελευταία στιγμή 
Προς τον Ιούλιο οι εκτιμήσεις της αγοράς για το ύψος των εσόδων από τον τουρισμό
Σχετικά Άρθρα

Οι προσδοκίες υπάρχουν, αλλά οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στις αγορές δεν μπορούν να δώσουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το πως θα κινηθεί φέτος ο τουρισμός.
Με τη δίνη του τρίτου κύματος της πανδημίας να μην έχει ουσιαστικά αποχωρήσει όχι μόνο από τη χώρα μας, αλλά και από τις χώρες προέλευσης, ο κλάδος κινείται σε αχαρτογράφητα νερά και περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση προς τα μέσα του καλοκαιριού, προκειμένου να βγάλει συμπεράσματα, αν και δείχνει να μην έχει μεγάλες απαιτήσεις.  
«Για την ώρα βρισκόμαστε εντός στόχου, αλλά μάλλον θα πρέπει να μην είμαστε και τόσο φιλόδοξοι.
Οι ρυθμοί των εμβολιασμών είναι πιο αργοί από ό,τι αναμέναμε, τα κρούσματα παραμένουν πολλά, οι βασικές μας αγορές είναι διστακτικές», επισημαίνουν άνθρωποι του χώρου. Στον προβληματισμό τους για τα επιδημιολογικά δεδομένα προσθέτουν και τον παράγοντα των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης ήδη από πέρυσι, στην εν δυνάμει ταξιδιωτική αγορά.   
 
Ο φόβος του ανταγωνισμού και ο ΦΠΑ 
 
Δύο στοιχεία που εντείνουν την αβεβαιότητα είναι από τη μια πλευρά το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός φέτος στη Μεσόγειο σε σχέση με πέρυσι είναι «σκληρός» με την είσοδο όλων των αγορών στην «αρένα», αλλά ειδικά για την ξενοδοχειακή κοινότητα από την άλλη, ότι η «πίτα» θα μοιραστεί σε περισσότερα καταλύματα σε σχέση με πέρυσι.   
«Το μήνυμα προς την Πολιτεία είναι συγκεκριμένο:
Δώστε μας ανταγωνιστικότητα έστω και την τελευταία στιγμή.
Και εάν δεν μπορείτε για πάντα, τουλάχιστον για όσο διαρκεί η πανδημία», τονίζει μέσω του bankingnews. gr ο γενικός γραμματέας της ΠΟΞ και πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνης κ. Μανώλης Τσακαλάκης. Υπενθυμίζει μάλιστα πως ο κλάδος «έβαλε πλάτη» στα δύσκολα των μνημονίων και θα συνεχίσει, όπως λέει, να το κάνει και σε αυτήν την κρίση.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η μείωση του ΦΠΑ (6%) σε ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες – έστω και τώρα - θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ένα πιο ελκυστικό τουριστικό προϊόν στην προσπάθειά τους να αλιεύσουν περισσότερους τουρίστες και ότι θα λειτουργήσει ως «τονωτική ένεση» στο μεγάλο αγώνα που κάνουν «για να κρατηθούν ζωντανές σε πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες συνθήκες».   
 
Δεν «τσιμπάνε» οι κρατήσεις στην Κρήτη  
 
Ενδεικτικό της αγωνίας που επικρατεί στο μεγαλύτερο νησί της χώρας και έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως, είναι ότι για την ώρα δεν «τσιμπάνε» οι κρατήσεις ή αυτές που «μπαίνουν» είναι διστακτικές και πάντοτε με την ευελιξία να ακυρωθούν έως το τελευταίο λεπτό.  
«Είμαστε στη φάση του “super last minute”. Με ποιους θα κάνουμε «παιχνίδι», όταν οι δύο κύριες αγορές μας, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη τι ακριβώς θα ισχύσει για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό και από πότε;» αναρωτιέται ο κ. Τσακαλάκης. Υπενθυμίζει δε, ότι παρόλο που η Κρήτη όπως και άλλα νησιά (Ρόδος, Κως, Κέρκυρα, Ζάκυνθος) μπήκαν στην πολυπόθητη «πράσινη λίστα της Βρετανίας», δεν έχει καταγραφεί ακόμη κινητικότητα, αλλά θα φανεί το προσεχές διάστημα.  
 
Διαφορετική η εκκίνηση φέτος  
 
Για την ώρα, οι όποιες «αντιδράσεις» υπάρχουν στην τουριστική βιομηχανία κινούνται στη σφαίρα του ενδιαφέροντος, έως ότου ξεκαθαρίσουν οι όροι με τους οποίους θα μπορεί κάποιος να βρεθεί εκτός συνόρων για να απολαύσει έστω ολιγοήμερες διακοπές που τόσο πολύ του έχουν λείψει. Οι προσδοκίες επικεντρώνονται στο μήνα Ιούλιο, οπότε και ίσως φτάσουμε στους φυσιολογικούς ρυθμούς εμβολιασμών που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την «ψυχολογία» των ταξιδιωτών.  
Πέρυσι ο τουρισμός ξεκίνησε με ένα διψήφιο ποσοστό κρατήσεων ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2020 (προ πανδημίας), ενώ φέτος, αυτός ο παράγοντας απουσιάζει. Επειδή τα δεδομένα είναι διαφορετικά (εμβολιασμοί, πιστοποιητικά, rapid/self tests) η αβεβαιότητα εντείνεται περισσότερο «όταν παραμένει σε εκκρεμότητα η έκδοση αναλυτικών και επικαιροποιημένων πρωτοκόλλων για όλο το φάσμα του τουρισμού», σημειώνει στο bankingnews.gr ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FedHATTA) κ. Λύσανδρος Τσιλίδης.   
 
Αναμένοντας τα πρωτόκολλα  
 
«Από την πρώτη στιγμή τονίζουμε την ανάγκη αυτή. Οι πληροφορίες θα πρέπει να διοχετευτούν άμεσα και σε όλους τους ενδιαφερόμενους στο εξωτερικό, διοργανωτές ταξιδιών αλλά και ταξιδιώτες, οι οποίοι είναι αναγκαίο να γνωρίζουν με ποιους όρους και κανόνες θα ανοίξει και θα λειτουργήσει φέτος ο τουρισμός στη χώρα μας»,  τονίζει ο κ. Τσιλίδης. Όσο για τις προβλέψεις του για φέτος; «Να ανοίξει πρώτα η «πόρτα» (δηλαδή των κρατήσεων) για να κάνουμε τις προβλέψεις μας».   
Μερικά από τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις είναι το τι θα ισχύσει αναλυτικά με τις χωριτικότητες στα τουριστικά λεωφορεία και τις μεταφορές, στην κρουαζιέρα, στις ναυλώσεις σκαφών, στις επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, στην εστίαση, στους χώρους δεξιώσεων και συνεδρίων και στις δραστηριότητες εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Ακόμη, να διευκρινιστεί εάν θα είναι υποχρεωτικό το τεστ για τα παιδιά και εάν υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογη με τη χώρα προέλευσης, αλλά και ποιο ακριβώς θα είναι το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση ασθένειας.  
 
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης