Στις 15 Μαϊου δεν θα πρόκειται για «κατοστάρι», θα είναι αγώνας αντοχής, εκτιμά ο πρόεδρος των ξενοδόχων
Για ένα δεύτερο δύσκολο καλοκαίρι με τη φιλοξενία εξουθενωμένη από τα αποτελέσματα του 2020 μιλά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος, στη συνέντευξή του στο bankingnews.gr και τονίζει ότι η στήριξη που έλαβαν από όλες τις δράσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία κάλυψε λίγο παραπάνω από το 30% των αναγκών τους.
Ζητά να ληφθούν εγκαίρως εμπροσθοβαρή μέτρα σε όλη τη διάρκεια του 2021, ώστε να υπάρχει η αναγκαία ρευστότητα για να καταφέρουν οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν.
Αναφέρεται συγκεκριμένα σε επιδότηση δαπανών για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και τόκων των δανείων και σε συνεννόηση με τις Τράπεζες να υπάρξει αναστολή καταβολής των χρεολυσίων για τα ενήμερα δάνεια, με παράλληλη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του κεφαλαίου.
Μόλις πριν λίγα 24ωρα, πήρατε στα χέρια σας το ΦΕΚ με τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν πλέον στα ξενοδοχεία, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της covid-19. Υπάρχουν ζητήματα που σας δυσκολεύουν;
Ελπίδα μας ήταν μέχρι το καλοκαίρι να είχε χτιστεί ένα πρώτο τείχος ανοσίας στην Ευρώπη, όμως όλοι αναγνωρίζουμε πλέον ότι αυτό δεν είναι εφικτό.
Έτσι για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν η υγεία και η ασφάλεια είναι πάνω απ’ όλα.
Σε αυτό δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις.
Οι ξενοδόχοι καταφέραμε πέρυσι μια άριστη υγειονομική διαχείριση που έβγαλε ασπροπρόσωπη την ελληνική φιλοξενία και έχτισε μια δυνατή σχέση εμπιστοσύνης με την παγκόσμια τουριστική αγορά.
Το ίδιο ακριβώς θα κάνουμε και φέτος εφαρμόζοντας σχολαστικά τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και ανταποκρινόμενοι με ακρίβεια σε όλες τις απαιτήσεις τους, ανεξάρτητα από τον κόπο και το κόστος τους.
Η υγεία και η ασφάλεια είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και δεν επιδέχεται την παραμικρή έκπτωση.
Ο εμβολιασμός των ιδιοκτητών, στελεχών και εργαζόμενων στον τουρισμό πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα. Σας έχουν πει πότε; Κάποιος που δεν θέλει να εμβολιαστεί κινδυνεύει με απόλυση;
Η προτεραιοποίηση των ανθρώπων του τουρισμού στο εθνικό εμβολιαστικό μας πρόγραμμα ήταν αίτημά μας από την πρώτη στιγμή και αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, είναι ότι έως τις 15 Μαϊου θα προχωρήσει ο απαραίτητος σχεδιασμός. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν λάβει τους ΚΑΔ λειτουργίας των επιχειρήσεων και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται προσεχώς.
Ήρθαμε σε επαφή με όλες τις ξενοδοχειακές ενώσεις – μέλη μας, για να ενημερώσουν το προσωπικό τους να προβεί σε εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση, ώστε να γίνει καλύτερα ο συντονισμός και έγκαιρα να λάβουν απευθείας ειδοποίηση για την ημερομηνία και την ώρα του εμβολιασμού τους.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και κανείς δεν μπορεί να απολυθεί επειδή αρνήθηκε να κάνει το εμβόλιο.
Αλλά εδώ μπαίνει ένα ζήτημα, αν θέλετε, ατομικής ευθύνης για τον καθένα και πώς ο καθένας αντιλαμβάνεται την ατομική ευθύνη.
Σίγουρα πάντως θα γίνονται τεστ υποχρεωτικά σε όλους όσοι εργάζονται στα ξενοδοχεία, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι οι Έλληνες, πόσο μάλλον οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό μας που έχουμε και την ευθύνη να υποδεχόμαστε τουρίστες από όλο τον κόσμο και πρέπει να αισθανόμαστε όλοι ασφαλείς. Δεν αρκεί μόνο να λέμε ότι θέλουμε την Ελλάδα «πράσινη», πρέπει και εμείς να στείλουμε το μήνυμα ότι η διαμονή και οι κρατήσεις μας έχουν «πράσινο» χρώμα.
Σε λίγες ημέρες, στις 15 Μαΐου, ανοίγει οριζόντια ο τουρισμός. Φέτος θα επαναλειτουργήσουν όλα τα ξενοδοχεία και από πότε; Μέχρι που ανεβάζετε τον πήχη των προβλέψεων όσον αφορά τα έσοδά σας, δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και η «πίτα» προβλέπεται μικρή;
Το ξενοδοχείο δεν είναι περίπτερο για να είναι πάντα ανοιχτό.
Είναι ανοιχτό όταν έχει λόγο να είναι, δηλαδή όταν έχει επαρκείς κρατήσεις από πελάτες. Συνεπώς είναι πρόωρο το να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη, είτε για το πόσα ξενοδοχεία θα καταφέρουν να ανοίξουν τελικά είτε για το ύψος των εσόδων στα ταμεία μας.
Είναι ζητήματα που θα απαντηθούν μέσα στην εξέλιξη της σεζόν.
Μπορεί στις 15 Μαΐου να ακουστεί επίσημα ο ήχος της εκκίνησης αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα πρόκειται για «κατοστάρι».
Δεν είναι αγώνας ταχύτητας, είναι αγώνας αντοχής, προκειμένου η ζήτηση που πράγματι υπάρχει για την Ελλάδα να μεταφραστεί σε κρατήσεις, έστω και της τελευταίας στιγμής.
Αυτό θα είμαστε σε θέση να το δούμε από τα μέσα Ιουνίου και μετά, με την προϋπόθεση πάντα πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα είναι με το μέρος μας.
Πράσινο φως για τον τουρισμό προϋποθέτει πράσινο χρώμα της Ελλάδας στον επιδημιολογικό χάρτη.
Αλλιώς όλα θα μείνουν σαν σχέδια επί χάρτου.
Το χρώμα είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά και για τον αριθμό των ξενοδοχείων που θα λειτουργήσουν και για τον τζίρο που θα κάνουν.
Αλήθεια, πως καταφέρνετε σήμερα και επιβιώνετε; Στηρίζεστε στη βοήθεια της Πολιτείας ή κάνετε τις δικές σας κινήσεις ώστε να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας;
Πάμε σε μια δεύτερη στη σειρά “σεζόν Covid”, απέχοντας πολύ ακόμη από το να μιλήσουμε για τουριστική κανονικότητα.
Έχουμε ξανά μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι με τα ξενοδοχεία εξουθενωμένα από τα αποτελέσματα του ‘20 που είδαμε τον ξενοδοχειακό τζίρο να μειώνεται κατά 78%.
Από κει και πέρα, η βοήθεια από την Πολιτεία είναι μια μορφή «διασωλήνωσης» για να αποφύγουμε τον «ξαφνικό θάνατο» από ασφυξία.
Για κάθε επιχείρηση η ρευστότητα είναι το οξυγόνο που της επιτρέπει να ανασαίνει και να ζει.
Ωστόσο η στήριξη που έλαβαν τα ξενοδοχεία από όλες τις δράσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία κάλυψαν μόλις λίγο πάνω από το 30% των αναγκών τους, όπως αποτυπώθηκε στην ετήσια έρευνα του ΙΤΕΠ.
Καταλαβαίνετε συνεπώς ότι δίνουμε καθημερινά έναν αγώνα επιβίωσης, προσπαθώντας με νύχια και με δόντια να κρατηθούμε ζωντανοί. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη ισορροπία και πρέπει να είμαστε όσο πιο επινοητικοί μπορούμε για να χτίσουμε αντοχές, να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μας και να συνεχίσουμε να δίνουμε δουλειά στους εργαζομένους μας.
Έχετε εκτιμήσει ότι η ανάκαμψη θα έρθει τα έτη 2022 – 2025 και ότι θα χρειαστεί οι επιχειρήσεις να εφαρμόσουν «εσωτερικό μνημόνιο». Ποια είναι τα εμπροσθοβαρή μέτρα που ζητάτε, ώστε να μη χρειαστεί τελικά κάτι τέτοιο;
Η ανάγκη του κόσμου να ταξιδέψει μόλις βγούμε από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια είναι βέβαιο πως θα εκτοξεύσει τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού στα χρόνια που έρχονται.
Όμως δεν είμαστε ακόμα εκεί. Το φετινό καλοκαίρι ακόμη κι αν τα πάμε καλύτερα σε σχέση με πέρυσι σίγουρα θα είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα που θα επέτρεπαν στα ξενοδοχεία να σταθούν μόνα τους στα πόδια τους. Δεν έχει λοιπόν νόημα να περιμένουμε πως θα πάει η σεζόν και να ληφθούν μετά οι αποφάσεις.
Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως και η σεζόν του ΄21 θα είναι μια προβληματική σεζόν, στα χέρια των λοιμοξιωλόγων και όχι των ξενοδόχων.
Ζητάμε λοιπόν εμπροσθοβαρή μέτρα για να χτίσουμε αντοχές σε όλη τη διάρκεια του ‘21.
Αυτό σημαίνει επιδότηση δαπανών για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων, επιδότηση για τις ασφαλιστικές εισφορές, επιδότηση των τόκων των δανείων και συνεννόηση με τις τράπεζες, έτσι ώστε να υπάρξει αναστολή καταβολής των χρεολυσίων για τα ενήμερα δάνεια, με παράλληλη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του κεφαλαίου.
Μόνον έτσι μπορούμε να αισιοδοξούμε πως η ομαλοποίηση της παγκόσμιας κατάστασης από το ‘22 και μετά θα βρει επιχειρήσεις και εργαζόμενους όρθιους ώστε να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε το άνεμο της ελευθερίας που θα πνεύσει τότε για τα ταξίδια και τον παγκόσμιο τουρισμό.
Η Ελλάδα ξαναέγινε «πράσινη» στο δείκτη θετικότητας (κάτω από 4%) στον επικαιροποιημένο χάρτη του ECDC και είναι πρώτη όσον αφορά το testing. Μήπως έχει αρχίσει να φαίνεται μια ελπίδα για καλύτερες πληρότητες νωρίτερα από τον Ιούλιο;
Είναι ένα θετικό δεδομένο που πρέπει να μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την προσπάθεια.
Όπως σας είπα το χρώμα κάνει τη διαφορά αυτό το καλοκαίρι.
Ποιος θα κάνει κράτηση, όσο είμαστε στο κόκκινο με τον αριθμό των κρουσμάτων;
Και είδατε πως τα τελευταία νέα από τις ΗΠΑ δεν ήταν καθόλου καλά για τα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει με την ατομική ευθύνη όλων τόσο για την τήρηση των μέτρων προστασίας όσο και για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού να κάνουμε όλη την Ελλάδα «πράσινη» στον παγκόσμιο επιδημιολογικό χάρτη. Αν θέλουμε την οικονομία να δουλέψει, αν θέλουμε να σωθούν εισοδήματα και θέσεις εργασίας πρέπει να επιδείξουμε την ευθύνη που απαιτείται.
Όσο μεγαλύτερη είναι η ευθύνη μας τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα που θα πετύχουμε και να φέρουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα τις πληρότητες που πραγματικά μπορούμε καθώς η ζήτηση για την Ελλάδα είναι δεδομένη.
Κι αυτή η καλή εξέλιξη δεν θα αφορά μόνο τα ξενοδοχεία αλλά σχεδόν το σύνολο της πραγματικής οικονομίας αφού πάνω από 17 κλάδοι της αγοράς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξαρτώνται από τις καλές επιδόσεις του τουρισμού. Είναι λοιπόν μια υπόθεση όλων και όλοι πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων για να μην μετανιώσουμε πικρά στη συνέχεια.
Πόσο σας ανησυχούν φαινόμενα συγχρωτισμού, όπως τα κορωνοπάρτι; Πέρυσι η Χαλκιδική όπου δραστηριοποιείστε επιχειρηματικά, το πλήρωσε ακριβά...
Είναι σίγουρα μια βασική πηγή ανησυχίας. Είδαμε και στη Χαλκιδική αλλά και σε πάρα πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα πως η χαλάρωση, η ανεμελιά, το «δε βαριέσαι» έχουν πολύ άσχημα αποτελέσματα.
Κατανοώ την κόπωση αλλά δεν κατανοώ με τίποτα το να πυροβολούμε μόνοι μας τα πόδια μας. Χρειάζεται ωριμότητα σε όλες τις ηλικίες, σε όλες τις περιοχές.
Στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου η Ελλάδα είναι ένα ενιαίος προορισμός. Αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη και παντού να κάνουμε την προσπάθειά που απαιτείται για λίγο ακόμη ώστε να μη ρισκάρουμε απώλειες και σε ζωές και σε τζίρους.
Η ΠΟΞ μαζί με φορείς της Βόρειας Ελλάδας έχει χτυπήσει «ηχηρό καμπανάκι» για το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων, καθώς η περιοχή στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον οδικό τουρισμό. Σήμερα ποια είναι η κατάσταση και τι είναι αυτό που σας ανησυχεί ιδιαίτερα;
Χτυπήσαμε έγκαιρα το καμπανάκι του κινδύνου.
Ζητήσαμε άμεσα μέτρα για την αναβάθμιση των χερσαίων συνόρων και τη στελέχωση τους, ώστε οι διελεύσεις των επισκεπτών μας να έχουν το λιγότερο χρόνο αναμονής. Εικόνες όπως οι περσινές με χιλιόμετρα αναμονής και ταλαιπωρίας θα ήταν καταστροφικό να επαναληφθούν.
Όσες διμερείς συμφωνίες και να κάνουμε, αν δεν βελτιώσουμε την κατάσταση, δεν θα έρθει κανένας τουρίστας από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Για αυτό εξακολουθούμε να πιέζουμε κάθε μέρα, κάθε ώρα καθώς ο οδικός τουρισμός έχει πλέον βαρύνουσα σημασία όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα. Ευελπιστώ έστω και στο παραπέντε να εισακουστούμε και να δείξουμε στα χερσαία σύνορά μας το καλύτερο πρόσωπό μας.
Οι άνθρωποι που θα ταξιδέψουν οδικώς για να μας επισκεφτούν μας τιμούν με την επιλογή τους και μας στηρίζουν σε μια δύσκολη στιγμή μας, ε λοιπόν πάει πολύ να τους ταλαιπωρούμε κι από πάνω!
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών