Τουρισμός & Αερομεταφορές

Οι υγειονομικοί δείκτες, ο Φεβρουάριος, η ροή των προκρατήσεων και ο ανταγωνισμός για την τουριστική «πίτα»

Οι υγειονομικοί δείκτες, ο Φεβρουάριος, η ροή των προκρατήσεων και ο ανταγωνισμός για την τουριστική «πίτα»

Η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, αναπτερώνει τις ελπίδες για τουριστική επανεκκίνηση την Άνοιξη

Σχετικά Άρθρα

Το πάγωμα των προκρατήσεων που καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου λόγω Omicron, έσπειρε «ανησυχία» στους δημοφιλείς προορισμούς που είχαν αρχίσει να καταγράφουν κινητικότητα μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, ελπίζοντας σε μια καλύτερη σεζόν το 2022 – η οποία για την ώρα πλέει σε «αχαρτογράφητα» νερά, παρά την αισιοδοξία που δεν εγκαταλείπεται, ότι θα είναι καλύτερη από τον προηγούμενη. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το καλό σενάριο θα είναι να έχει βελτιωθεί σημαντικά η υγειονομική εικόνα της χώρας τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ώστε να επανέλθει η πορεία των προκρατήσεων σε γνώριμους ρυθμούς και να μετατραπούν σε κρατήσεις έως και τον ερχόμενο Μάρτιο.

«Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε «λήξη συναγερμού» με τη νέα μετάλλαξη μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ο Φεβρουάριος μπορεί να είναι μήνας μεταβατικός, ώστε οι κρατήσεις να ανακάμψουν στη συνέχεια και να διαμορφώσουν μια καλύτερη εικόνα για το καλοκαίρι, αρκεί βέβαια να μην επηρεαστούν από κάποια καινούργια ανατροπή. Όσο διανύουμε μια χρονιά πανδημίας, όλα είναι πιθανά, το έχει αποδείξει η εμπειρία και για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις προβλέψεις μας», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Διευκρινίζουν μάλιστα ότι «το «στοίχημα» είναι να ξεκινήσει η σεζόν - από απόψεως πραγματικών πληροτήτων - έως τον ερχόμενο Μάιο ή και νωρίτερα, για να διαρκέσει το καλοκαίρι τουλάχιστον έξι μήνες, διότι οι τέσσερις μήνες τουριστικής περιόδου που είχαμε το 2021, δεν σημαίνουν επιστροφή στην ομαλότητα».

«Δειλή» κινητικότητα στην Κρήτη και σε άλλες προορισμούς

Σε ευμετάβλητα ποσοστά κινούνται από την αρχή του νέου χρόνου οι προκρατήσεις στην Κρήτη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΠΟΞ και πρόεδρο των ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλη Τσακαλάκη. «Μετά τον «νεκρό» Δεκέμβριο, βλέπουμε δειλά δειλά να κινείται η αγορά, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι ιδιαίτερα μετρήσιμο ακόμη. Τα ξενοδοχεία έχουν συμβατική υποχρέωση να ανοίξουν από την 1η Απριλίου με βάση συμφωνίες που έχουν γίνει με t.o.΄s και ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού. Εκτιμώ όμως - επειδή σημειώθηκαν ακυρώσεις σε πακέτα για τον ίδιο μήνα λόγω Omicron - ότι η σεζόν φαίνεται να ξεκινά ουσιαστικά λίγο αργότερα, στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου 2022», δηλώνει. Την ίδια ώρα ότι οι τιμές στα μεγάλα συμβόλαια με ταξιδιωτικά γραφεία για ελληνικούς προορισμούς παραμένουν σχεδόν σταθερές τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, ίσως με μια μικρή επιβάρυνση της τάξης του 1% ή 2%.

«Το ελπιδοφόρο σημάδι είναι η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων που είδαμε τις τελευταίες μέρες, αλλά δεν πρέπει να «βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας». Θα πρέπει να ξεκινήσουμε να μετράμε την πανδημία covid με τις νοσηλείες και όχι με τα κρούσματα, διότι δημιουργούμε πανικό στο εν δυνάμει ταξιδιωτικό κοινό. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα φοβίζει χωρίς λόγο», τονίζει ο κ. Τσακαλάκης, επισημαίνοντας τις «εύθραυστες» ισορροπίες της ταξιδιωτικής αγοράς. Όσο για την Κρήτη, ενδιαφέρον για διακοπές στο νησί μέσα στη σεζόν που έρχεται, δείχνουν αρκετοί Γερμανοί, Βρετανοί, Σκανδιναβοί, Ολλανδοί, Βέλγοι, Πολωνοί, Γάλλοι και άλλοι τουρίστες από ευρωπαϊκές αγορές και όχι μόνο.

«Φρέναραν» προσωρινά οι κρατήσεις στη Μύκονο

Στο νησί των Ανέμων η αγωνία έγκειται στο «πότε θα ξεκινήσει η σεζόν», σύμφωνα με την πρόεδρο των ξενοδόχων κ. Μαρία Κουσαθανά. Όπως λέει, η Omicron σκόρπισε διστακτικότητα στους εν δυνάμει επισκέπτες της Μυκόνου, η πλειοψηφία των οποίων επιλέγει μεμονωμένα και ιδιωτικά τις διακοπές. «Για την ώρα οι κρατήσεις που γίνονται απευθείας με τα ξενοδοχεία παραμένουν θα έλεγα, παγωμένες. Το θέμα είναι πώς θα μας βρει ο Φεβρουάριος και το κρίσιμο για τις επιχειρήσεις του νησιού είναι να ξεκινήσει η σεζόν νωρίτερα από τον Ιούνιο, με ικανοποιητική κίνηση», εξηγεί και εκτιμά ότι οι περισσότερες από αυτές σκοπεύουν να επαναλειτουργήσουν από τον Απρίλιο.

Ωστόσο όπως τονίζουν άνθρωποι από το χώρο του τουρισμού, «με «μισή» χρονιά και χωρίς επιδόματα δεν γίνεται δουλειά» και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις επιδόσεις της καινούργιας σεζόν για ανάκαμψη κοντά στα επίπεδα του 2019. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι πέρυσι μπορεί να ήρθαν τουρίστες μέχρι και τον Νοέμβριο, η σεζόν όμως μετακινήθηκε ουσιαστικά μετά τις 15 Ιουλίου και άρα είχαν χαθεί ο Μάιος, ο Ιούνιος και ο μισός Ιούλιος, πολύ σημαντικοί μήνες για το «ταμείο» των επιχειρήσεων και για την επιβίωσή τους μέσα στην πανδημία. Την ίδια ώρα, εκτιμούν ότι οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν σε ποσοστό 5% - 10%, εξαιτίας των ανατιμήσεων σε αγαθά και πρώτες ύλες και του μεγάλου ενεργειακού κόστους.

«Πόλεμος τιμών» και ανταγωνισμός

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί κυρίως είναι οι εθνικότητες των προκρατήσεων του 2021 για τη σεζόν του 2022, στα ελληνικά νησιά που αναμένουν να αποκατασταθεί η «ηρεμία» στις αγορές και στην ψυχολογία του ταξιδιωτικού κοινού για να ανεβάσουν ρυθμούς. Ειδικά για τις ΗΠΑ, η Ελλάδα φιλοδοξεί να ενισχύσει τις τουριστικές ροές με 14 απευθείας πτήσεις. Ωστόσο, για να «σωθεί» η Άνοιξη όπως σημειώνουν ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες, θα πρέπει οι ανταγωνιστικοί προορισμοί να μην ρίξουν τις τιμές, όπως αναμένεται να συμβεί για παράδειγμα στην περίπτωση της Τουρκίας λόγω υποτίμησης της λίρας, αλλά και να μην ανοίξουν από νωρίς βασικοί προορισμοί όπως η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Τυνησία.

Η ρωσική αγορά παραμένει ένας από τους στόχους του 2022, όπως και η ενδυνάμωση των τουριστικών ροών που είναι τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού, ενώ καλύτερη αναμένεται να είναι η εικόνα των κρατήσεων όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα. «Μέχρι τότε θα φανεί πόσο κοντά θα είμαστε στην κανονικότητα, με τις κύριες ενδείξεις μας να έχουν να κάνουν με το πώς θα κινηθούν οι μεγάλες αγορές - βαρόμετρα της Γερμανίας και της Βρετανίας και το πώς αυτές θα τοποθετηθούν απέναντι σε δημοφιλείς προορισμούς που εμφανίζουν αυξημένη ζήτηση», λέει επιχειρηματίας, ο οποίος ελπίζει φέτος να καλυφθούν κατά ένα μεγάλο μέρος οι απώλειες των δύο προηγούμενων ετών.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης