Για την τουριστική κίνηση στη Βόρεια Ελλάδα μιλά στο BN o υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης.
Δίνει στοιχεία για αυξημένες κρατήσεις αυτήν την εποχή και αναφέρεται στο μεγάλο «στοίχημα» της κρουαζιέρας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην υψηλή επισκεψιμότητα που αναμένει η πόλη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, κατά την περίοδο της ΔΕΘ.
Εκτιμά ότι η φετινή σεζόν θα διαρκέσει έως το τέλος του χρόνου και σημειώνει πως καταρτίζεται ένα συνολικό σχέδιο που θα αναβαθμίσει τις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας.
Συνέντευξη στη Νένα Ουζουνίδου
Με βάση τα στοιχεία που έχετε μέχρι τώρα, είστε ικανοποιημένος από την τουριστική κίνηση στη Μακεδονία και τη Θράκη;
Οι απώλειες Ρώσων και Ουκρανών καλύπτονται από άλλες αγορές;
Τα στοιχεία δείχνουν άνοδο: Σύμφωνα με έρευνα της World Travel Market, οι έξι από τους δέκα κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης βρίσκονται στην Ελλάδα.
Μάλιστα και ένας από αυτούς είναι ο συνδυασμός Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής.
Η αύξηση, σε σύγκριση με το 2019 είναι στο 19%!
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι προορισμοί της Ελλάδας που δεν διαθέτουν ισχυρό brand, φέτος προσέλκυσαν πολλούς περισσότερους τουρίστες από άλλες χρονιές.
Για παράδειγμα, η Θάσος καταγράφει υψηλές πληρότητες και οι κρατήσεις φτάνουν ως και τα τέλη του χρόνου.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού, η Καστοριά, αλλά και άλλοι προορισμοί που δεν είναι καλοκαιρινοί, όπως το Μέτσοβο, το Πάπιγκο, καταγράφουν επισκέψεις και τους καλοκαιρινούς μήνες και τα Σαββατοκύριακα.
Όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσουμε το ρεκόρ του 2019 και ότι η τουριστική σεζόν φέτος θα κρατήσει ως το τέλος του χρόνου.
Επειδή το ξεκίνημα της χρονιάς δεν ήταν και το καλύτερο λόγω πανδημίας, ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τις τουριστικές εισπράξεις του 2022; Θα φτάσουν τα επίπεδα του 2019;
Με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα φαίνεται ότι θα ξεπεράσουμε τις εισπράξεις του 2019.
Όχι μόνο γιατί θα είναι περισσότερες οι αφίξεις, αλλά και διότι σημαντικός αριθμός τουριστών είναι σε θέση να ξοδεύει περισσότερα.
Αλλά και διότι -όπως φαίνεται από τις κρατήσεις- παίρνουμε σταδιακά το δρόμο για τουρισμό 12 μηνών και 52 εβδομάδων το χρόνο.
Πολύ σημαντικό είναι ότι στο “παιχνίδι” μπαίνει δυναμικά και η Δυτική Μακεδονία. Καστοριά, Κοζάνη, Γρεβενά και Φλώρινα είναι ζηλευτοί τουριστικοί προορισμοί, με το μεγαλύτερο ποσοστό ποταμών και λιμνών της χώρας.
Και το αναδεικνύει η καμπάνια του Υπουργείου Τουρισμού.
Στη γειτονική Ιταλία λένε αν κάποιος προσγειωθεί στο Μιλάνο, μπορεί να επισκεφθεί τη λίμνη Κόμο.
Εμείς λέμε αν κάποιος προσγειωθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου το Αεροδρόμιο Μακεδονία έχει εκσυγχρονιστεί μπορεί να βρίσκεται, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσω της Εγνατίας Οδού, στη λίμνη της Καστοριάς!
Μπορεί να επισκεφθεί και τις Πρέσπες, περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς.
Πολλοί μιλούν για εντυπωσιακή αύξηση – ρεκόρ στα κρουαζιερόπλοια που προσεγγίζουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην τοπική οικονομία;
Μιλούν οι αριθμοί: Η φετινή σεζόν της κρουαζιέρας για τη Θεσσαλονίκη άνοιξε στις 5 Φεβρουαρίου, πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Πέρσι, η πρώτη άφιξη είχε γίνει στις 29 Ιουνίου.
Συνολικά για το 2022 (με βάση τα στοιχεία του ΟΛΘ), αναμένεται να καταπλεύσουν στο λιμάνι της πόλης 61 κρουαζιερόπλοια έναντι 17, το 2021. Μια αύξηση της τάξης του 250%.
Να θυμίσω ότι, το 2019, πριν, δηλαδή, την πανδημία, στη Θεσσαλονίκη είχαν “δέσει” μόλις έξι κρουαζιερόπλοια.
Και φέτος, μόνον για τον Ιούλιο, αναμένονται οκτώ.
Ανάλογος είναι και ο αντίκτυπος στην τοπική οικονομία.
Ο αριθμός των τουριστών που φτάνουν στη Θεσσαλονίκη με κρουαζιερόπλοια είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.
Άρα και τα χρήματα που “πέφτουν” στην αγορά και την εστίαση της Θεσσαλονίκης, το ίδιο.
Βεβαίως, χρειάζονται πολλά να γίνουν ακόμη, από πλευράς υποδομών.
Τα projec που καταρτίζονται από τον ΟΛΘ μας κάνουν να αισιοδοξούμε.
Έχει βελτιωθεί η κατάσταση στις χερσαίες πύλες εισόδου;
Γίνονται βήματα. Πριν μερικές ημέρες προήδρευσα υπηρεσιακής σύσκεψης για το έργο της διάνοιξης της μεθοριακής διάβασης του Λαιμού, στη Φλώρινα.
Καταρτίζεται ήδη ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο θα ανακοινωθεί όταν θα είμαστε έτοιμοι.
Σας ανησυχεί η εξέλιξη της covid μέσα στην καλοκαιρινή τουριστική περίοδο; Τα νοσοκομεία πιέζονται από το νέο κύμα; Πιστεύετε ότι θα πρέπει να επανέλθουν κάποιοι περιορισμοί;
Είμαστε σε μια εντελώς διαφορετική φάση της πανδημίας, καθώς έχουν μεσολαβήσει τα εμβόλια και οι νοσήσεις, ενώ υπάρχουν και κάποια φάρμακα.
Πράγματι, υπάρχει μια αύξηση των νοσηλειών, αλλά σε απλές κλίνες, όχι σε ΜΕΘ.
Να θυμηθούμε ακόμη ότι έχουν αρθεί οι περιορισμοί, αλλά παραμένει η σύσταση για χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους, ιδίως εκεί που υπάρχει συνωστισμός κι ακόμα περισσότερο για τους πιο ευάλωτους.
Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων παρακολουθεί την εξέλιξη και εισηγείται ανάλογα.
Ενδεχόμενο όμως επιστροφής σε καταστάσεις και μέτρα του παρελθόντος δεν φαίνεται σήμερα σε καμία περίπτωση.
Περιμένετε μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ; Οι κλαδικές εκθέσεις θα γίνουν φέτος κανονικά; Ο συνεδριακός τουρισμός ανακάμπτει;
Ο συνεδριακός τουρισμός ακολουθεί την πορεία του γενικού τουρισμού.
Αναμένουμε να πάμε ακόμη καλύτερα με τη “βοήθεια” του Thessaloniki Helexpo Forum, συνεδρίου που διοργανώνεται κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
Θυμίζω ότι το 2ο Forum του 2021, συγκέντρωσε περισσότερους από 110 ομιλητές, στις 19 θεματικές του ενότητες.
Tα στελέχη της ΔΕΘ αισιοδοξούν για την 86η γενική έκθεση που έρχεται.
Στόχος είναι να ξεπεράσει τους 87.600 επισκέπτες της προηγούμενης διοργάνωσης, αλλά και να ξεπεραστεί κατά πολύ ο αριθμός των εμπορικών συμφωνιών.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έρχονται δυναμικά στη φετινή ΔΕΘ συνεχίζοντας το θεσμό της «Τιμώμενης Χώρας» και συμμετέχοντας με σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων και φορέων.
Η τεχνολογία και οι επενδύσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της συμμετοχής των ΗΑΕ στο περίπτερο 13 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, όπου θα παρουσιάσουν τους πλέον αναπτυγμένους κλάδους της οικονομίας τους, θα διερευνήσουν τα δυνητικά πεδία συνεργασίας με τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και τις προοπτικές σύσφιξης των δεσμών των δύο χωρών.
Στόχος μας είναι να διεξαχθούν και οι κλαδικές εκθέσεις, καθώς σε αυτές κλείνονται πολλές και σημαντικές εμπορικές συμφωνίες.
www.bankingnews.gr
Καλαφάτης στο BN: «Στόχος είναι η 86η ΔΕΘ να ξεπεράσει σε αριθμούς τους επισκέπτες και τις εμπορικές συμφωνίες της προηγούμενης διοργάνωσης»
«Με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα φαίνεται ότι θα ξεπεράσουμε τις τουριστικές εισπράξεις του 2019», δηλώνει ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης
Σχόλια αναγνωστών