Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου θα καθορίσουν τελικά, εάν τα έσοδα από τον τουρισμό θα φτάσουν τα 19 δις ευρώ – πήχης που όλο και ακούγεται τελευταία με βάση τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνονται, αλλά και τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών και ανθρώπων του κλάδου.
Και αυτό γιατί, για αρκετούς, ο Αύγουστος που είναι παραδοσιακά ο πιο δυνατός μήνας, έκλεισε με υψηλές αποδόσεις όπως συνέβη και το 2019 (18,2 δις συνολικά ετήσια έσοδα), αλλά ωστόσο, σε απόσταση αναπνοής από τις εισπράξεις του τελευταίου αντίστοιχου μήνα προ πανδημίας, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, οι τουριστικές εισπράξεις Αυγούστου 2022 διαμορφώθηκαν στα 4,042 δισ. ευρώ, αγγίζοντας (οριακά) το αντίστοιχο επίπεδο Αυγούστου του 2019 που ήταν 4,183 δισ (98,5%), ενώ σε επίπεδο αφίξεων όπως αναφέρεται στο ισοζύγιο πληρωμών της ΤτΕ, οι αφίξεις φέτος κάλυψαν το 86,8% του τελευταίου καλοκαιρινού μήνα της χρονιάς ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.
Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 44,0% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 28,1%.Έτσι, για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αντιπροσωπεύουν το 87,6% του 2019, ενώ αντίστοιχα, οι εισπράξεις υπολείπονται μόλις κατά 3,6% έναντι του οκταμήνου του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 12,749 δισ. ευρώ (96,4%) έναντι των 13,241 δισ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, με υστέρηση δηλαδή σε σχέση με το 2019, 492 εκατ. ευρώ.
Οι θετικές ενδείξεις παραμένουν για το τρίτο τρίμηνο του 2022
Οι πολύ καλές επιδόσεις Σεπτεμβρίου ωστόσο και η πολύ καλή πορεία των τουριστικών εσόδων του τρίτου τριμήνου του 2022 σε απευθείας σύγκριση με το 2019, αποτελούν τις θετικές ενδείξεις για το τελικό ταμείο όσον αφορά τα συνολικά έσοδα, γιατί υπάρχει και ο παράγοντας του υπέρογκου λειτουργικού κόστους ως συνέπεια της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού που πιέζει τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, ήδη τον περασμένο μήνα, οι αεροπορικές αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, με τη μεσοσταθμική αύξηση σε Σαντορίνη, Μύκονο, Ρόδο και Κω να φτάνει στο 14%, 15% στα Χανιά και 17% στην Κέρκυρα.
Συγκεκριμένα, ο Σεπτέμβριος έκλεισε με 850.000 απευθείας διεθνείς αφίξεις μέσω περίπου 6.000 πτήσεων και από αυτές, σχεδόν οι μισές είχαν προορισμό τη Ρόδο (περί τις 410.000) και 205.000 την Κω, ενώ στη Σαντορίνη προσγειώθηκαν 130.000 επιβάτες και στη Μύκονο 86.500.
Λίγο πριν και τα αναλυτικά στοιχεία Αυγούστου, ο Ιούλιος ήταν ο καλύτερος αντίστοιχος μήνας όλων των εποχών αφού έκλεισε με άνοδο.
Όλα τα παραπάνω συνάδουν με τις προβλέψεις των τουριστικών φορέων ότι τα έσοδα φέτος θα φτάσουν, θα ξεπεράσουν τα νούμερα το 2019 και ίσως φτάσουν τα 19 δις.
Υπενθυμίζεται ότι οι εισπράξεις τον Ιούλιο 2022 διαμορφώθηκαν στα 3,723 δις. ευρώ, αυξημένες οριακά κατά +0,56% από τον Ιούλιο του 2019 που κατέγραψε εισπράξεις 3,702 δισ. ευρώ.
«Πιθανότητα φέτος θα υπερβούμε το 100% των εισπράξεων του 2019» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στην τοποθέτησή του στα Greek Hospitality Awards, σημειώνοντας πως ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, με συνολική συμμετοχή πάνω από 20% στο ΑΕΠ και την απασχόληση της χώρας.
Ενώ, στις αισιόδοξες προβλέψεις που επιβεβαιώνουν πως η οικονομία στον τομέα του τουρισμού πάει καλά, αναφέρθηκε και η υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στην ίδια εκδήλωση.
«Αγγίζουμε το 2019 και πρέπει να περιμένουμε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, γιατί είχαμε μεγάλες ροές τουριστών, επεσήμανε ακόμα, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Οκτώβριος «all the weather» με κινητικότητα από βουνά μέχρι νησιά
Την ίδια ώρα, ο καλοκαιρινός καιρός στα τέλη Οκτωβρίου, ετοιμάζεται να στείλει ακόμη και στα νησιά τους Έλληνες που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα και επιθυμούν «απόδραση» για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, με «ζωντανό παράδειγμα» την Κρήτη, όπου σύμφωνα με ταξιδιωτικούς πράκτορες, οι μεμονωμένες αεροπορικές κρατήσεις έχουν εκτοξευτεί.
Και μπορεί κάποιοι να έχουν προτιμήσει να κινηθούν εκτός συνόρων σε Ρώμη, Λονδίνο, Παρίσι και αλλού, ακόμη και ορισμένοι να έχουν προγραμματίσει εκδρομές σε Ντουμπάι και ΗΠΑ λόγω απευθείας πτήσεων από και προς την Ελλάδα, την πρώτη «ανάσα» ωστόσο αναμένεται να λάβουν και οι χειμερινοί προορισμοί που ήρθε η σειρά τους να παραλάβουν σκυτάλη από το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα».
Αρκετοί οδεύουν για sold out, όπως η Ήπειρος και συγκεκριμένα τα Ζαγοροχώρια, η Θεσσαλία και κυρίως το Πήλιο, αλλά και η Αράχωβα, τα Καλάβρυτα, η Μάνη, τα Τρίκαλα Κορινθίας, η Βυτίνα και η Δημητσάνα, όπως και η ορεινή Ναυπακτία.
Δυναμική εμφανίζει και η Θεσσαλονίκη, ιδανική επιλογή για όσους επιθυμούν εκδρομή με χαρακτήρα city break, αλλά και η Ρόδος, ωστόσο για όσους το αποφασίσουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα δωμάτια, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, αφού οι «ταχύτητες» δεν είναι ίδιες για όλες τις περιοχές πανελλαδικά.
Για τις επιχειρήσεις του ορεινού όγκου, αυτό θα είναι το πρώτο crash test ενόψει χειμώνα, με το βλέμμα όμως στραμμένο στο ταμείο και στους εξωγενείς παράγοντες της κρίσης που αναμένεται να επηρεάσουν και ήδη επηρεάζουν αρνητικά, τον οικογενειακό προϋπολογισμό και το λειτουργικό κέρδος.
Στην τελευταία συνάντηση των ξενοδόχων στα Τρίκαλα Κορινθίας συνοψίστηκε εκ νέου η αγωνία τους στη φράση «λίγο πριν την έναρξη της χειμερινής σεζόν έχει ξεκινήσει ήδη να "χτίζεται" το success story του χειμώνα γύρω από δύο τρία τριήμερα, σε μια σεζόν 130 ημερών».
Υπενθυμίζουν ότι τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου βρίσκονται αντιμέτωπα με μια πρωτοφανή κρίση από την έναρξη της πανδημίας και αναζητούν λύσεις για να στηριχθεί ο τουρισμός στην ηπειρωτική «άλλη» Ελλάδα.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
«Βαρόμετρο» για τα τουριστικά έσοδα της χρονιάς, οι ταξιδιωτικές ροές Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου
Τα νούμερα του 2019 αγγίζει το ταμείο του τουρισμού, με 12,7 δις (ουσιαστικά από τον Μάρτιο) μέχρι τον Αύγουστο 2022
Σχόλια αναγνωστών