Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Θεσσαλία: Ο ποιοτικός θεματικός τουρισμός αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής

Θεσσαλία: Ο ποιοτικός θεματικός τουρισμός αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής
Του Γιάννη Μπουτίνα, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Θεσσαλίας
Η Θεσσαλία αποτελεί έναν προορισμό απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς με τον θεματικό τουρισμό να «καρποφορεί» και να αποτελεί και ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής.
Σε όλη την Περιφέρεια οι ξενοδοχειακές κλίνες κυμαίνονται στις 55.000 όπου την τελευταία δεκαετία τα καταλύματα αυξήθηκαν κατά 4% περίπου ενώ διαθέτει δύο αεροδρόμια για να εξυπηρετεί τους επισκέπτες της Θεσσαλίας.
Τα κίνητρα που δίνονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με Περιφερειάρχη τον Κώστα Αγοραστό είναι εξαιρετικά ελκυστικά για την αύξηση της δυναμικότητας με ποσοστά επιδότησης που αγγίζουν το 70% καθώς και κίνητρα για κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών παροχών υπηρεσίας.
Μία από τις στρατηγικές της Περιφέρειας αναφορικά με την ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση των υπαρχουσών κλινών με την επιμήκυνση της περιόδου. Μία τέτοια συνθήκη βοηθά σαφώς να αυξάνεται ο συνολικός κύκλος εργασιών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Στο συγκεκριμένο «επίτευγμα» αξιοσημείωτη ήταν και η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και των διαφόρων επιχειρήσεων που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό. Μία κίνηση που η Περιφέρεια Θεσσαλίας την πέτυχε με εξαιρετικά θετικό πρόσημο. Η μέση ημερήσια δαπάνη αυξήθηκε ανά επισκέπτη σε ποσοστό 12% , όταν γενικά στη χώρα η αύξηση ήταν 8% .
Από πλευράς μας, ως περιφερειακή αρχή, με στοχευμένη προβολή των τουριστικών προορισμών σε ηλικιακές κατηγορίες συγκεκριμένων χωρών –στόχων και με τη συνδρομή των φορέων του τουρισμού στη Θεσσαλία (Επιμελητήρια , Ενώσεις Ξενοδόχων κτλ) καταφέραμε επίσης την επιμήκυνση της περιόδου σε ορισμένους προορισμούς.
Η πανδημία βρίσκεται σε αποδρομή, η κανονικότητα μέχρι τον επόμενο εξωγενή παράγοντα έρχεται και το μέλλον για τον τουρισμό στη Θεσσαλία διαγράφεται συγκρατημένα αισιόδοξο. Και αυτό το αναφέρω με κάθε γνώση γιατί γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, λειτουργούμε με στοχευμένο πρόγραμμα και αναλύουμε τα αποτελέσματα κάθε δράσης προβολής που υλοποιούμε.
Στόχος μας είναι ο ποιοτικός θεματικός τουρισμός ο οποίος αποτελεί και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Εργαζόμαστε μεθοδικά για την προβολή και προώθηση του οικοτουρισμού, του προσβάσιμου τουρισμού, του καταδυτικού τουρισμού, του γαστρονομικού τουρισμού , του περιπατητικού τουρισμού καθώς και του γεωτουρισμού .
Έχουμε ως δεδομένο ότι οι υποδομές του οδικού δικτύου μας έχουν βελτιωθεί και συνεχίζουν να βελτιώνονται ειδικά για πρόσβαση σε προορισμούς τουριστικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα έχουμε ήδη ξεκινήσει μαζί με το Επιμελητήριο Μαγνησίας μια έρευνα για το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου ώστε μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλέον σχέδιο προβολής αυτού και δράσεις προσέλκυσης πτήσεων αλλά και ένταξη του αεροδρομίου σε επιδοτούμενες άγονες γραμμές, θα το καταστήσουν σε πύλη εισόδου της Περιφέρειας.
Βραχυπρόθεσμα σχεδιάζουμε δράσεις ανάδειξης του οικοτουρισμού στην περιοχή, οι οποίες περιλαμβάνουν χαρτογράφηση και ένταξη των μονοπατιών σε αναγνωρισμένα και πιστοποιημένα ευρωπαϊκά δίκτυα – δημιουργία παρατηρητηρίων στη λίμνη Κάρλα για την ανάπτυξη του birdwatching ,καθώς και δράσεις για καταδυτικό τουρισμό όπως προβολή και προώθηση του μεγαλύτερου και αρχαιότερου δικτύου υποβρύχιων μουσείων που διαθέτει η χώρα μας .
Όσον αφορά τον προσβάσιμο τουρισμό σχεδιάζουμε την ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών προσβασιμότητας και παροχών σε ΑμΕΑ, άτομα με κινητική αναπηρία και περιορισμένη κινητικότητα, ή άτομα με περιορισμένη όραση , την επέκταση των εγκαταστάσεων συστημάτων αυτόνομης πρόσβασης (σύστημα seatrack),την επέκταση του δικτύου παραλιών προσβάσιμων για ΑμΕΑ. Επίσης ευρύτερες παρεμβάσεις στις παραθαλάσσιες υποδομές ώστε αρκετές παραλίες του προορισμού να ενταχθούν στην χάρτη Προσβάσιμου Τουρισμού (Accessible Tourism).
Σχετικά με τη γαστρονομία της περιοχής, στη στρατηγική μας εργαλειοθήκη βρίσκεται η ανάπτυξη ολοκληρωμένου και υψηλού επιπέδου εμπειριών γαστρονομικού τουρισμού, η δημιουργία γαστρονομικής ταυτότητας και η προώθηση του γαστρονομικού brand και της γαστρονομικής εμπειρίας στον προορισμό της Θεσσαλίας.
Το μέλλον για τον τουρισμό στη Θεσσαλία διαγράφεται ευοίωνο.
Είμαστε η Περιφερειακή Αρχή που με τον Περιφερειάρχη μας Κώστα Αγοραστό βάλαμε τη Θεσσαλία στον τουριστικό χάρτη.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης