Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Νότια Ευρώπη: Καύσωνες και πυρκαγιές έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό

Νότια Ευρώπη: Καύσωνες και πυρκαγιές έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό
Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης θα επιδεινώσουν την τουριστική κίνηση στη Νότια Ευρώπη, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel
Τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, όπως οι πυρκαγιές και οι υψηλές θερμοκρασίες, θα μπορούσαν «να αλλάξουν για πάντα» τον τουρισμό σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλετρονικής έκδοσης του περιοδικού Spiegel.
Ειδικότερα, το γερμανικό περιοδικό επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού σύμφωνα με τα οποία «φέτος ο αριθμός των ατόμων που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη νότια Ευρώπη από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο έχει μειωθεί κατά 10% σε σχέση με πέρσι, μία χρονιά στην οποία οι καύσωνες είχαν προκαλέσει ξηρασία και δασικές πυρκαγιές. Αντιθέτως, χώρες όπως η Τσεχία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία είναι στην ευχάριστη θέση να καταγράφουν αυξημένο ενδιαφέρον».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μιγκέλ Σανθ, αυτές οι ενδείξεις συνηγορούν σε μία αλλαγή του τουριστικού υποδείγματος στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Μάλιστα ο αρθρογράφος του Spiegel φέρνει ως παράδειγμα την Ελλάδα και τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας στη φετινή τουριστική σεζόν σημειώνοντας πως «από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας η Ελλάδα στενάζει από το πρώτο κύμα καύσωνα της χρονιάς. (…) Στην περιοχή της Θήβας, στην κεντρική Ελλάδα, είχαν καταγραφεί 44,2 βαθμοί το Σαββατοκύριακο. Με τις θερμοκρασίες στην Αθήνα να φτάνουν τους 39 βαθμούς, η Ακρόπολη παρέμεινε κλειστή για τις πιο θερμές ώρες της ημέρας. Για τις επόμενες ημέρες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προβλέπει ελαφρά υποχώρηση της θερμοκρασίας κατά δύο με τέσσερις βαθμούς, αλλά ήδη από την Πέμπτη αναμένεται νέο κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες έως 43 βαθμούς. Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής προειδοποιεί ότι λόγω των θερμοκρασιών αυτών αυξάνεται ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Πυροσβεστικές δυνάμεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες κοντά στην Αθήνα».
Μένει λοιπόν να φανεί κατά πόσο η διαφαινόμενη αλλαγή τουριστικού παραδείγματος θα επηράσει αρνητικά το ΑΕΠ των χωρών του Νότου και ιδιαίτερα της Ελλάδας, η οικονομία της οποίας εν πολλοίς βασίζεται στην «βιομηχανία» του θερινού τουρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης