Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Οι τουριστικές επιχειρήσεις που σώζονται από την πτώχευση FTI Touristik

Οι τουριστικές επιχειρήσεις που σώζονται από την πτώχευση FTI Touristik

Τα πρώτα κεφάλαια κίνησης υπό προϋποθέσεις ασφάλισης τιμολογίων

Σχετικά Άρθρα

Μπουρλότο στα ήσυχα καλοκαιρινά νερά του ελληνικού τουρισμού έριξε η πτώχευση της Γερμανικής FTI Touristik.
Εξαιρουμένων των τουριστικών επιχειρήσεων, των ξενοδοχείων, των ταξιδιωτικών γραφείων και των γραφείων ενοικιάσεως αυτοκινήτων που είχαν ασφαλίσει τα έσοδα τους έναντι αφερεγγυότητας – πτώχευσης προμηθευτών, ασφαλίζοντας τις πιστώσεις τους, οι υπόλοιποι που είχαν συμβάσεις με την FTI Touristik (5vorFlug brand in Germany, BigXtra Touristik GmbH) φέρεται μεταξύ άλλων να βασίζονται στον έκτακτο μηχανισμό αποζημιώσεων Deutsche Reisesicherungsfonds (DRSF), ο οποίος μηχανισμός δημιουργήθηκε μετά την Thomas Cook και αποζημιώνει υπό προϋποθέσεις.
Προβλήματα από αφερεγγυότητα θα έχουν και οι τουριστικές υπηρεσίες που κλείστηκαν από τα ταξιδιωτικά γραφεία λιανικής, από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τους τουριστικούς πράκτορες όπως:
Check24, Ab-In-den-Urlaub, HolidayCheck, καθώς και ότι είχε κλειστεί στις πλατφόρμες  fti.de, fti.at, fti.ch, fti.nl, 5vorflug.de, drive.de.
Υπηρεσίες τρίτων παρόχων όπως είναι οιTUI, Alltours, DERTOUR, vtours, που λειτουργούσαν μέσω των ηλεκτρονικών σελίδων των FTI Touristik GmbH,  BigXtra Touristik GmbH και sonnenklar.TV δεν θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πτώχευσης.

Αξιώσεις και αποζημιώσεις

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που συγκεντρώνει το ΒΝ, τα ατομικά ταξίδια που κλείστηκαν  και εξοφλήθηκαν μέσω των FTI, 5vorFlug ή BigXtra δεν δικαιούνται αποζημιώσεις.
Το ίδιο ισχύει και για κάποιες άλλες υπηρεσίες εκτός αν υπάρχει ιδιωτική ασφάλιση.
Πηγές του ΒΝ από την ασφαλιστική αγορά αναφέρουν ότι «η εμπορική απαίτηση μίας τουριστικής επιχείρησης γίνεται επισφαλές χρέος, αν δεν καλυφθεί και αυτό ισοδυναμεί με απώλεια ρευστότητας.
Στο δια ταύτα οι τουριστικές επιχειρήσεις  έχουν ασφαλίσει τον πιστωτικό του κίνδυνο είναι καλυμμένες μέχρι το όριο πίστωσης που έχουν πάρει ή που τους έχει εγκριθεί». Ενώ επειδή «το εμπορικό δίκαιο ποικίλλει από χώρα σε χώρα, κύκλοι νομικής προστασίας αναφέρουν ότι τα ξενοδοχεία συνίσταται να έχουν καλύψεις νομικής προστασίας ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν απαιτήσεις από πτωχεύσεις τουριστικών οργανισμών».
Εν κατακλείδι υπογραμμίζουν ότι η ασφάλιση των πιστώσεων καλύπτει τον κίνδυνο ανείσπρακτων απαιτήσεων επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας τους ρευστότητα σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας πελατών/προμηθευτών.

Το Ταμείο Αποζημιώσεων – οι διαφορές πάνε στα δικαστήρια

Αναφερόμενοι στο μηχανισμό του Γερμανικού Ταμείου Αποζημιώσεων διαμηνύουν ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού αποζημιώσεων λειτουργεί ανά περίπτωση και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με τις διαφορές (αν προκύψουν) μεταξύ πελατών και Ταμείου να επιλύονται δια της δικαστικής οδού ή εξωδικαστικώς η οποία ωστόσο διαδικασία απαιτεί κεφάλαια.

Ταμείο εκτάκτων αποζημιώσεων τουρισμού στην Ελλάδα

Αν και δεν δηλώνουν αισιόδοξοι για την δημιουργία ενός Ταμείου Κινδύνων στον τουρισμό στην Ελλάδα με την συμμετοχή (αντ)ασφαλιστών και κράτους, παρά το γεγονός ότι αποζημιώσεις δεν μπορούν με άλλο τρόπο να καταβληθούν σε έκτακτες περιπτώσεις, προτρέπουν την Πολιτεία να εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό, καθώς η οικονομία της Ελλάδας βασίζεται στον τουρισμό.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης