Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Διοίκηση ΤΧΣ: Εάν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες από τα stress test θα καλυφθούν από ιδιώτες - Υπό όρους «ναι» σε bad bank - Aντιδρά το ΥΠΟΙΚ

Διοίκηση ΤΧΣ: Εάν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες από τα stress test θα καλυφθούν από ιδιώτες  - Υπό όρους «ναι» σε bad bank - Aντιδρά το ΥΠΟΙΚ
Αισιόδοξοι Σκλαβούνης, Σακελλαρίου του ΤΧΣ για τις ελληνικές τράπεζες - Διεθνείς επενδυτές έχουν εμπιστευτεί την Ελλάδα
(upd2)Την εκτίμηση ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα ξαναστηρίξουν τις ελληνικές τράπεζες, σε περίπτωση που τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείξουν ότι έχουν ανάγκη από νέα κεφάλαια, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Χρ. Σκλαβούνης μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα είναι απίθανο να πρέπει να εισφέρει περισσότερα χρήματα στις τράπεζες κατά τη διάρκεια των ευρωπαϊκών τεστ αντοχής.
Διαχειριστές κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των Paulson & Co, Fairfax και Fidelity, στήριξαν την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών ύψους 8,3 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Θεσμικοί επενδυτές μπορεί και πάλι να κληθούν να εισφέρουν χρήματα εάν τα stress test της ΕΚΤ, τον Οκτώβριο, καταλήξει ότι απαιτούνται περισσότερα κεφάλαια, πρόσθεσε ο Σκλαβούνης.
Το ελληνικό ΤΧΣ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Σκλαβούνη, "στρατηγικός στόχος του ΤΧΣ είναι να είναι ανοιχτή η αγορά για τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες κεφαλαίου και ρευστότητας".
Αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί, ανέφερε.
Αν τα τεστ κοπώσεως προσδιορίσουν περαιτέρω κεφαλαιακές ανάγκες οι οποίες στη συνέχεια καλυφθούν από τους θεσμικούς επενδυτές, το συμπέρασμα θα μπορούσε να είναι θετικό και ότι το κεφαλαιακό "μαξιλάρι" των 11,5 δισ. δεν θα είναι πια απαραίτητο.
Η τρόικα έχει στο παρελθόν απορρίψει τις ελληνικές προτάσεις για τη χρήση αυτών των κεφαλαίων σε άλλες ανάγκες, επιμένοντας στο να ακολουθηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σε έκθεση του ΔΝΤ τον περασμένο μήνα, αναφέρεται ότι οι ελληνικές τράπεζες κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια.
Σύμφωνα με την Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ, το γεγονός ότι οι ιδιώτες επενδυτές συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου δεν πρέπει να υποτιμάται.
Το γεγονός ότι πήραν μέρος είναι μια μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης, πρόσθεσε.
Η Σακελλαρίου ανέφερε ότι μετά από δύο γύρους ανακεφαλαιοποίησης, οι ελληνικές τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες από άλλες τράπεζες σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν πρόσθετες απαιτήσεις από τα τεστ της ΕΚΤ.
Οι ίδιες οι τράπεζες έχουν ήδη δεσμευτεί να προβούν σε περαιτέρω μέτρα για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους στο πλαίσιο των 5ετών σχεδίων αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το τρέχον έτος, πρόσθεσε η Σακελλαρίου.
Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως ποσοστό του ενεργητικού τους, παραμένει ένα από τα τελευταία εμπόδια για την επιστροφή στην ομαλότητα των ελληνικών τραπεζών.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι μετά από έξι συναπτά έτη ύφεσης με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 25% περίπου, τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών έχουν φτάσει στα 77 δισ., περισσότερο από το 40% του ΑΕΠ.

Bad Bank;

Η δημιουργία μιας κακής τράπεζας που θα αναλάβει τα προβληματικά δάνεια είναι μία επιλογή που εξετάζεται, δήλωσε ο Σκλαβούνης.
Όμως, ο νόμος θα πρέπει να αλλάξει ώστε το ΤΧΣ να παράσχει οποιαδήποτε κεφάλαια για μια τέτοια κακή τράπεζα, προειδοποίησε.

Δυσαρέσκεια στο ΥΠΟΙΚ - «Δεν έχει γίνει δουλειά ουσίας... Έχουμε ζητήσει στοιχεία από το ΤΧΣ για τα δάνεια και δεν τα έχουμε λάβει»

Την έντονη δυσαρέσκειά τους στις δηλώσεις του προέδρου του ΤΧΣ, Χρήστου Σκλαβούνη, για το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank εκφράζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «ο υπουργός έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από το ΤΧΣ για τα δάνεια και δεν τα έχει λάβει. Δεν έχει γίνει δουλειά ουσίας, η οποία πρέπει να προηγηθεί των όποιων δηλώσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης