Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Reuters: Στα 3 δισ. οι εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Αποκλείεται ένα «bank run» όμοιο του 2012

Reuters: Στα 3 δισ. οι εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Αποκλείεται ένα «bank run» όμοιο του 2012
"ΣΥΡΙΖΑ και Βρυξέλλες θα αποφύγουν τη σύγκρουση και θα βρουν τη χρυσή τομή"
Στα 3 δισ. ευρώ εκτιμούν οι Έλληνες τραπεζίτες την εκροή των τραπεζικών καταθέσεων για το Δεκέμβριο, καθιστώντας ωστόσο, σαφές πως δεν πρόκειται να επαναληφθεί ένα bank – run, ανάλογο του 2012.
Ειδικότερα, τρία υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, εκτιμούν πως οι εκροές καταθέσεων για τον Δεκέμβριο ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ, με το συνολικό ύψος των καταθέσεων να μειώνεται κατά -2% έναντι του Νοεμβρίου.
«Οι καταθέτες ανησυχούν και παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις πολιτικές εξελίξεις, ενόσω πλησιάζουμε στην εκλογική αναμέτρηση» σημειώνει τραπεζικό στέλεχος, το οποίο εργάζεται σε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
«Ωστόσο, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουμε μάρτυρες μίας επανάληψης των γεγονότων του 2012» συμπληρώνει χαρακτηριστικά.
Άλλωστε, τα τραπεζικά στελέχη προσθέτουν πως η εκροή καταθέσεων οφείλεται αφενός στη χριστουγεννιάτικη περίοδο και αφετέρου στα υψηλά φορολογικά βάρη.
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως τα χρήματα φεύγουν στο εξωτερικό. Ο υψηλός ρυθμός εκροών οφείλεται στην πληρωμή των φορολογικών βαρών. Έτσι, τα χρήματα φεύγουν από τα νοικοκυριά και διοχετεύονται στο κράτος» εξηγεί ένας εκ των Ελλήνων τραπεζιτών.
«Δεν θα βιώσουμε το σύνδρομο του 2012, ούτε σε επίπεδο μαζικότητας των εκροών, ούτε σε επίπεδο εξόδου των χρημάτων στο εξωτερικό» υπερθεματίζει εν συνεχεία.
Ας σημειωθεί πως δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt κάνει λόγο για εκροές καταθέσεων, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, οι Έλληνες τραπεζίτες, μιλώντας στο Reuters, εκφράζουν την πεποίθηση πως ΣΥΡΙΖΑ και Βρυξέλλες θα αποφύγουν τη σύγκρουση και θα βρουν τη χρυσή τομή.
«Αναμένω πως θα υπάρξει ένας συμβιβασμός» σημειώνει ένας εκ των τραπεζιτών, καταλήγοντας πως «οι ελληνικές τράπεζες είναι μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος, το οποίο δεν επιθυμεί να υπονομεύσει τον εαυτό του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης