Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα 15 δισ. έντοκα είναι ο μόνος δανεισμός του δημοσίου – Αδιανόητο οι κρατικές τράπεζες να αδειάσουν το κράτος

Τα 15 δισ. έντοκα είναι ο μόνος δανεισμός του δημοσίου – Αδιανόητο οι κρατικές τράπεζες να αδειάσουν το κράτος
Τα 15 δισεκ. ευρώ εντόκων γραμματίων αποτελούν τον μόνο βραχυχρόνιο δανεισμό του δημοσίου στον οποίο ενεργά με 9 δισεκ. τουλάχιστον συμμετέχουν οι ελληνικές τράπεζες.
Με τα έντοκα γραμμάτια το ελληνικό κράτος καλύπτει τις βραχυχρόνιες ανάγκες του και ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει ότι θα χρησιμοποιήσει τα έντοκα με στόχο να καλύψει τις βραχυχρόνιες ανάγκες χωρίς μάλιστα να αποκλείεται και υπέρβαση του ορίου των 15 δισεκ.
Οι ελληνικές τράπεζες δεσμεύονται από τα πλάνα αναδιάρθρωσης και όντως υπάρχει όριο για τις αγορές εντόκων.
Ωστόσο σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα δίνει αγώνα επιβίωσης καμία τράπεζα δεν μπορεί να μην στηρίζει το εθνικό στόχο.
Οι τράπεζες δεν αγοράζουν ομόλογα, τα έντοκα είχαν εξαιρεθεί από το haircut και ακόμη και σε μια ακραία περίπτωση στο μέλλον πάλι θα εξαιρεθούν.
Τα έντοκα είναι σχετικώς εύκολα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία λήγουν κάθε 3 ή 6 μήνες και οι τράπεζες ακολουθούν στρατηγική rollover.
Ωστόσο όταν 3 τράπεζες όχι μια αλλά 3 τράπεζες Εθνική, Eurobank και Alpha bank διαμαρτύρονται ότι η Πειραιώς δεν αγοράζει έντοκα και όταν υποχρεώνεται το Κοινό Ταμείο της ΤτΕ να καλύψει το ποσό που αναλογούσε στην Πειραιώς εγείρεται ένα θέμα.
Η Πειραιώς – υποστηρίζει – ότι έχει εξαντλήσει τα όρια που τίθενται στα πλάνα αναδιάρθρωσης δηλαδή είχε όριο 2 δισεκ. και κατέχει έντοκα 2 δισεκ.
Μάλιστα η DGCom είχε ενημερώσει την Πειραιώς – μετά από επιστολή της Πειραιώς - ότι δεν μπορεί να υπερβεί τα όρια του πλάνου αναδιάρθρωσης restructuring plan.  
Το επιχείρημα της Πειραιώς είναι ισχυρό αλλά το ίδιο ισχυρό είναι και το επιχείρημα των άλλων τραπεζών ότι δεν μπορούν να φορτωθούν τα έντοκα της Πειραιώς που δεν ανανεώνονται.
Όμως όλα αυτά που οδηγούν;
1)Το ελληνικό κράτος να έχει πρόβλημα δανεισμού και στα έντοκα.
2)Οι 3 τράπεζες στοχοποιούν την Πειραιώς ότι αδειάζει το σύστημα και τονίζουν ότι δεν μπορεί να γίνεται επίκληση στο πλάνο αναδιάρθρωσης γιατί όλες οι τράπεζες έχουν πλάνα αναδιάρθρωσης.
3)Ενημερώθηκε ο Γκίκας Χαρδούβελης ο υπουργός οικονομικών για το θέμα των εντόκων και αναζητάει λύση του προβλήματος ενώ εξέφρασε την έκπληξη του.
4) Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρατηγική χρήσης των εντόκων και θα ζητήσει στήριξη από όλες τις τράπεζες» ανέφερε με νόημα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «οι ελληνικές τράπεζες έχουν βασικό μέτοχο το κράτος και τουλάχιστον στο θέμα των εντόκων όλες οι τράπεζες πρέπει να στηρίζουν το κράτος συν τοις άλλοις τα έντοκα είναι εξασφαλισμένα»
5)Το κοινό ταμείο της ΤτΕ δεν μπορεί να αγοράζει έντοκα γραμμάτια το έχει πράξει ελάχιστες φορές για έκτακτους λόγους δεν μπορεί να αγοράζει έντοκα για να στηρίζει με ρευστότητα το σύστημα.
6)Οι ελληνικές τράπεζες είναι κρατικές και όταν επικαλούνται – και ορθώς – το θέμα των μετόχων τους θα πρέπει να θυμούνται ότι ο βασικός τους μέτοχος είναι το κράτος.
Ωστόσο όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να κάνουν μια συμφωνία ώστε να λυθεί το πρόβλημα των εντόκων γραμματίων.
Αν η Ελλάδα αντιμετωπίσει πρόβλημα εντόκων γραμματίων και δεν μπορεί να δανειστεί ούτε βραχυχρόνια….τότε η οικονομία θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
7)Η επιστολή της Πειραιώς στις 10 Δεκεμβρίου του 2014 για τα έντοκα θα μπορούσε να λειτουργήσει δεσμευτικά για την επόμενη κυβέρνηση καθώς η απάντηση της DGCom ακυρώνει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να αυξηθεί η ρευστότητα που αντλεί το κράτος από τα έντοκα.
Το ελληνικό δημόσιο αντλεί περίπου 15 δισεκ. από έντοκα και θεωρητικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε με διαπραγματεύσεις να το φθάσει το όριο στα 20 δισεκ ή υψηλότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης