Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Hourican (Τρ. Κύπρου): Οι πολιτικοί παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς - Πυρ ομαδόν από τα κόμματα

tags :
Hourican (Τρ. Κύπρου): Οι πολιτικοί παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς - Πυρ ομαδόν από τα κόμματα
Έξαλλοι οι πολιτικοί με τις καταγγελίες Hourican
α πυρά των κομμάτων της Κύπρου δέχεται ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, J. Hourican.
Αφορμή στάθηκε το e-mail που έστειλε ο CEO της τράπεζας σε ανώτερα στελέχη της Τράπεζας, καταγγέλλοντας τους πολιτικούς ότι παρεμποδίζουν τις πλειστηριασμούς ακινήτων, εξυπηρετώντας, κατά τον ισχυρισμό του, προσωπικές ατζέντες.
Το ηλεκτρονικό μήνυμα του Hourican έφερε στην επιφάνεια το Σίγμα.
Το ΑΚΕΛ δια του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Γιώργου Λουκαΐδη δήλωσε ότι «το περιεχόμενο αλλά και ο τρόπος δημοσιοποίησης, μέσα από διαρροή των απόψεων του κ. Hourican σε σχέση με το ζήτημα του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, συνιστούν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα το οποίο προκαλεί τα συναισθήματα των πολιτών».
«Ο κ. Hourican και γενικότερα τα τραπεζικά ιδρύματα, θα έπρεπε να ήταν διπλά προσεκτικά προτού διατυπώνουν επικρίσεις για την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης» σημειώνει ο κ. Λουκαΐδης και προσθέτει:
«O ο κ. Hourican, φαίνεται να ξεχνά σκόπιμα και να διαγράφει ότι ενώ οι τράπεζες διακηρύττουν δημόσια ότι δεν είναι στόχος τους οι μικρο-οφειλέτες, την ίδια στιγμή διαφώνησαν και συνεχίζουν να διαφωνούν με τις όποιες πρωτοβουλίες αναλάβαμε για την ουσιαστική, θεσμική προστασία των μικρο-φειλετών.

ΔΗΚΟ
Το ΔΗΚΟ, με σημερινή ανακοίνωση του τονίζει ότι «δεν μπορεί να βασιστεί στις διαβεβαιώσεις του κ. Hourican πως δεν τον ενδιαφέρουν οι μαζικές εκποιήσεις μικρών σπιτιών και διαμερισμάτων».
«Το ΔΗΚΟ δεν πολιτεύεται με βάση τις διαβεβαιώσεις του οποιουδήποτε τραπεζίτη, αλλά με γνώμονα την προστασία των πολιτών και συγκεκριμένα των μικρομεσαίων ομάδων του λαού, που πληρώνουν ακριβά την κακοδιαχείριση του τραπεζικού συστήματος», σημειώνεται.

Καλεί τον κ. Hourican «να διευκρινίσει ποια είναι η δική του σκοπιμότητα, γιατί μέχρι στιγμής, η απροθυμία για ουσιαστικές αναδιαρθρώσεις δανείων, οι λογιστικές αλχημείες και τα παιχνίδια εξουσίας στο διοικητικό συμβούλιο, δεν είναι ένδειξη, ότι λειτουργεί στην κατεύθυνση της στήριξης της πραγματικής οικονομίας».

ΕΔΕΚ
Απάντηση στον κ. Hourican έδωσε και η ΕΔΕΚ η οποία με ανακοίνωση της θέτει διάφορα ερωτήματα.
«Αφού ο Hourican υποστηρίζει ότι είναι «παράλογα τα πολιτικά σχόλια για μαζικές εκποιήσεις» γιατί η Τράπεζά του στέλνει επιστολές σε δανειολήπτες που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τους τρομοκρατεί ενόψει της επικείμενης εφαρμογής του νόμου των εκποιήσεων που ψήφισε η πλειοψηφία της βουλής;» διερωτάται η ΕΔΕΚ και προσθέτει:
Γνωρίζει ο κ. Hourican ή όχι ότι η Τράπεζά του ανακεφαλαιοποιήθηκε σε βάρος των κυπρίων καταθετών και των παλαιών της μετόχων; Οι διακανονισμοί που αναφέρει ο κ. Hourican ότι έγιναν με μεγαλοοφειλέτες έχουν τους ίδιους όρους με τους μικροοφειλέτες;
Σημειώνεται ότι ο «κ. Hourican οφείλει να ξεκαθαρίσει εάν προτίθεται να προχωρήσει σε πακετοποίηση και πώληση δανείων σε τρίτους και να πει πόσο χρόνο αφιερώνει στην Κύπρο για να αντιληφθεί τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας και των τραπεζών και πόσο χρόνο βρίσκεται στο εξωτερικό».

Οικολόγοι
Οι Οικολόγοι δια της εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος ερωτά τον κ. Hourican «γιατί οι τράπεζες δεν αποδέχθηκαν την πρόταση των Οικολόγων να εξαιρεθούν οι μικροφειλέτες από το νέο νόμο για τις εκποιήσεις και γιατί οι τράπεζες δεν δέχτηκαν την προσωρινή αναστολή του νόμου που πρότειναν οι Οικολόγοι, μόνο για την πρώτη κατοικία;».
Ερωτάται ακόμη γιατί οι τράπεζες εξακολουθούν να χρεώνουν τους οφειλέτες με υπερβολικά επιτόκια και καταχρηστικές ρήτρες και γιατί οι τράπεζες θέλουν να εξαιρούνται από το νόμο που καθιστά ποινικό αδίκημα την τοκογλυφία;».
Οι Οικολόγοι, προστίθεται, είναι έτοιμοι να δεχθούν να άρουν τις επιφυλάξεις και αντιρρήσεις τους για το νόμο των εκποιήσεων εάν ο κ. Hourican μειώσει αμέσως τα δανειστικά επιτόκια.
H Συμμαχία Πολιτών δηλώνει έτοιμη να συζητήσει με την Τράπεζα Κύπρου τα όποια στοιχεία η ίδια διαθέτει και είναι έτοιμη να φέρει σε γνώση της.
«Αναμένουμε», προστίθεται, «από την Τράπεζα Κύπρου να δώσει στοιχεία για τη φόρμουλα που χρησιμοποιούν για τις αναδιαρθρώσεις δανείων δανειοληπτών αλλά και το ύψος των επιτοκίων των αναδιαρθωμένων δανείων.
Αναμένει επίσης από την τράπεζα να ενημερώσει κατά πόσο ο κώδικας δεοντολογίας της ΚΤ διευκολύνει ή δυσχεραίνει το έργο των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης