Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δεν είναι ανήθικη η ΕΚΤ - Η στήριξη ΕΕ και ΕΚΤ φθάνει το 205% του ΑΕΠ της Ελλάδος – Πολιτικά τα κριτήρια σε έντοκα και collaterals

Δεν είναι ανήθικη η ΕΚΤ - Η στήριξη ΕΕ και ΕΚΤ φθάνει το 205% του ΑΕΠ της Ελλάδος – Πολιτικά τα κριτήρια σε έντοκα και collaterals
Πρόκειται για την μεγαλύτερη – στην κυριολεξία μεγαλύτερη – εξωτερική βοήθεια που έχει λάβει ποτέ η Ελλάδα.
Η ειδική αναφορά του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΕΚΤ και στον μη ηθικό της ρόλο φέρνει ξανά στο προσκήνιο ένα βασικό ερώτημα η ΕΚΤ στηρίζει την Ελλάδα ή όχι;
Ο Τσίπρας αποκάλυψε ότι η ΕΚΤ είχε συμφωνήσει να αυξήσει τα έντοκα προ την Ελλάδα αλλά στην πορεία ανακάλεσε την απόφαση της και κατά τον έλληνα πρωθυπουργό η στάση της ΕΚΤ είναι ανορθόδοξη.
Το ερώτημα παραμένει η ΕΚΤ είναι ανήθικη, παίζει πολιτικά παιχνίδια;
Ας δούμε τα δεδομένα προσέξτε τα δεδομένα και όχι εκτιμήσεις ή εικασίες.

1)Η ΕΚΤ αποδεχόμενη το 2012 έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου κατέρριψε μια πάγια θεσμική της θέση να μην χρηματοδοτεί κράτη.
Το 2012 κάτω από επίπονη προσπάθεια – μεταξύ άλλων και του Γιώργου Προβόπουλου του διοικητή της ΤτΕ – η ΕΚΤ αποφάσισε να αποδεχθεί οι ελληνικές και όχι μόνο τράπεζες να χρηματοδοτούν το ελληνικό κράτος ορίζοντας ως όριο τα 15 δισεκ.
Η ΕΚΤ έβαλε όμως ένα περιορισμό, για εγγυήσεις θα δέχεται μόνο 3,5 δισεκ. ανεξαρτήτως του ποσού των εντόκων που θα κατείχαν.
Θυμίζουμε ότι το 2014 από τα 15 δισεκ. έντοκα οι ελληνικές τράπεζες κατείχαν 8 δισεκ. οι ξένοι 4 δισεκ. και 3 δισεκ. ταμεία και άλλοι φορείς του ελληνικού κράτους.

2)Με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων η στήριξη της ΕΚΤ προς τις τράπεζες και τα κράτη είναι άμεση.
Το επιχείρημα ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει κράτη έχει καταρριφθεί.

3)Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να αυξηθούν τα ελληνικά έντοκα από 15 σε 20 ή 25 δισεκ. αρχικώς όπως ο Τσίπρας επιβεβαίωσε η ΕΚΤ το είχε αποδεχθεί αλλά στην πορεία άλλαξε άποψη.
Προφανώς η αλλαγή άποψη της ΕΚΤ έχει πολιτική ερμηνεία.
Η ΕΚΤ οπαδός του ορθολογισμού συνειδητοποίησε ότι αν επέτρεπε στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν το όριο αγοράς εντόκων από 15 σε 25 δισεκ. η Ελλάδα θα έβρισκε 10 δισεκ. επιπλέον ρευστότητας και δεν θα ήταν συνεπής στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιήσει.
Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η ΕΚΤ δέχθηκε εισηγήσεις ειδικά από την Γερμανία να μην επιτρέψει την αύξηση των εντόκων.
«Αν δώσουμε στους έλληνες μέσω των εντόκων νέα ρευστότητα δεν θα κάνουν ούτε το 1/10 αυτών που έχουν υποσχεθεί ότι πρέπει να κάνουν» ανέφερε πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει.

4)Η ΕΚΤ μπορεί να λειτούργησε με πολιτικά κριτήρια και με πολιτικό αισθητήριο όσον αφορά τα έντοκα της Ελλάδος αλλά δεν άδειασε τις ελληνικές τράπεζες.
Παρέχει 112 δισεκ. ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα 75 δισεκ. μέσω του ELA και 37 δισεκ. απευθείας ρευστότητα και έναντι αυτών διαθέτει ελληνικές εγγυήσεις 205 δισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα η ΕΚΤ κατέχει και ελληνικό χρέος που αγόρασε το 2011-2012 ύψους περίπου 32 δισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα αποδέχεται μέσω την εντόκων 15 δισεκ. να χρηματοδοτείται βραχυχρόνια ο ελληνικός προϋπολογισμός.
Άρα η ΕΚΤ έχει στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες – άρα το ελληνικό κράτος – με 144 δισεκ. ευρώ.
Τα 144 δισεκ. ευρώ (112 δισεκ. ρευστότητα στις τράπεζες και 32 δισεκ. κρατικά ομόλογα) αντιστοιχούν στο 77% του ΑΕΠ της Ελλάδος.
Επίσης αν προσθέσουμε τα 144 δισεκ. στήριξης της ΕΚΤ προς την Ελλάδα μαζί με τα 238 δισεκ. δάνεια που έχουν χορηγηθεί προς την Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ τότε η συνολική στήριξη φθάνει τα 382 δισεκ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 205% του ΑΕΠ.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη – στην κυριολεξία μεγαλύτερη – εξωτερική βοήθεια που έχει λάβει ποτέ η Ελλάδα.
Η ΕΚΤ λειτούργησε με πολιτικά κριτήρια στα έντοκα της Ελλάδος και προσεχώς θα κριθεί και πάλι αν αποφασίσει στις 6 Μαΐου να αυξήσει τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Αν το πράξει, θα το πράξει με κριτήρια πολιτικά όχι τραπεζικά ή αύξησης του ρίσκου.
Αν αυξήσει το haircut στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών θα το πράξει γιατί θα θέλει με αυτό τον τρόπο να ασκήσει πολιτική πίεση στην Ελλάδα μέσω των τραπεζών και αυτό θα είναι λάθος, θα είναι ατόπημα θεσμικό της εποπτικής αρχής των τραπεζών της ΕΚΤ.

5) Τι συμβαίνει με τα collaterals των ελληνικών τραπεζών;
Οι τράπεζες διαθέτουν 47 δισ. απόθεμα εγγυήσεων μπορούν να αφομοιώσουν μόνο ένα μεγάλο  haircut από την ΕΚΤ.
Στις 6 Μαΐου και εφόσον έχουν διανυθεί βήματα προς την συμφωνία η ΕΚΤ δεν θα επιβάλλει haircut στις εγγυήσεις αλλά ακόμη και αν αυτό συμβεί τότε οι τράπεζες έχουν απόθεμα εγγυήσεων για να καλύψουν ένα τελευταίο μεγάλο haircut.
Προφανώς και το επόμενο βήμα είναι capital controls και για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει συμφωνία.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το bankingnews.gr είχε αποκαλύψει ότι στην αύξηση των haircut κατά μέσο όρο 35% στα ελληνικά collaterals προσανατολίζεται η ΕΚΤ λόγω της επιδείνωσης ειδικά των ομολόγων τόσο του πυλώνα 1 και 2 που φέρουν την εγγύηση του δημοσίου όσο και των κρατικών ομολόγων.
Με βάση ενδείξεις στον πυλώνα 1 και 2 το haircut θα μπορούσε να φθάσει έως το 40%.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από το ευρωσύστημα 112 δισεκ. ευρώ ρευστότητα εκ των οποίων 75 δισεκ. μέσω ELA με κόστος 1,55% και 37 δισεκ. απευθείας ρευστότητα από την ΕΚΤ με κόστος 0,05%...
Για τα 112 δισεκ. που έχουν δανειστεί έχουν καταβάλλει εγγυήσεις – collaterals 144 δισεκ. για το ELA και 40 δισεκ. για την ΕΚΤ και περίπου 21 δισεκ. πρόσθετες εγγυήσεις δηλαδή συνολικά 205 δισεκ. ευρώ.
Τα 205 δισεκ. εγγυήσεις είναι περίπου 42 δισεκ. Pilar 1 και Pilar 2 δηλαδή πυλώνας 1 και 2 από τον νόμο Αλογοσκούφη ομολογιακά που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού κράτους.
Περίπου 35 -40 δισεκ. δάνεια, ομόλογα του EFSF περίπου 38 δισεκ. που δεν θα υποστούν haircut καθώς και ομόλογα, τιτλοποιήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία....
Η δραματική επιδείνωση του ελληνικού χρέους έχει ως αποτέλεσμα νομικά η ΕΚΤ να υποχρεούται να αυξήσει τα haircut στα ελληνικά assets που χρησιμοποιούνται ως εγγύηση στο ευρωσύστημα.
Το haircut αφορά κυρίως τον πυλώνα 1 και 2, τα ελληνικά ομόλογα περίπου assets 55-70 δισεκ. ευρώ ενώ η επίδραση από τα έντοκα 3,5 δισεκ. θα είναι οριακή και ασαφές για το ύψος της επίδρασης από το σκέλος των δανείων.
(Από τα 11 δισεκ. έντοκα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες μόνο τα 3,5 δισεκ. χρησιμοποιούνται ως εγγύηση για παροχή ρευστότητας στην ΕΚΤ)
Με βάση ενδείξεις το πρόσθετο haircut μπορεί να φθάσει στο 35% κατά μέσο όρο.
Να σημειωθεί ότι ήδη τα ελληνικά assets φέρουν ήδη haircut και το οποίο θα αυξηθεί επιπλέον 35%.
Με βάση ορισμένους γενικούς υπολογισμούς η αρνητική επίδραση στα collaterals θα είναι 20 δισεκ. ευρώ ίσως φθάσει και στα 25 δισεκ.
Αν οι τράπεζες δεν είχαν collateral buffer αν δεν είχαν απόθεμα εγγυήσεων προφανώς θα είχαν μεγάλο πρόβλημα...ή κατά το ορθότερο θα χρεοκοπούσαν.
Ωστόσο οι τράπεζες στην Ελλάδα διαθέτουν 47 δισεκ. απόθεμα εγγυήσεων κυρίως δανείων που δίνουν σε cash σε πραγματική ρευστότητα περίπου 30-32 δισεκ.
Άρα εφόσον επιβληθούν νέα haircut στα ελληνικά collaterals των τραπεζών, οι ελληνικές τράπεζες θα καλύψουν την διαφορά αυξάνοντας τις εγγυήσεις τους.
Τα 112 δισεκ. συνολικής ρευστότητας που έχουν αντλήσει οι τράπεζες δεν θα μειωθούν, η ΕΚΤ δεν θα μειώσει την ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η δομή της εξάρτησης των τραπεζών και οι εγγυήσεις

Η Εθνική έχει δανειστεί 23-25 δισεκ. από την ΕΚΤ έχοντας καταβάλλει 37,7 με 40 δισεκ. collaterals εκ των οποίων 12,2 δισεκ. από τον πυλώνα 1+2 περίπου 3,8 δισεκ. τιτλοποιήσεις και 3,3 δισεκ. ομόλογα.
Η Alpha bank έχει δανειστεί περίπου 30-31 δισεκ. εκ των οποίων 27-29 δισεκ. ELA.
Οι εγγυήσεις είναι κατά βάση 10,3 δισεκ. δάνεια, 8,7 δισεκ. pilar 1 +2, περίπου 3,2 δισεκ. κρατικά ομόλογα και 2,6 δισεκ. καλυμμένα ομόλογα.
Η Πειραιώς έχει δανειστεί 30-32 δισεκ. από το ευρωσύστημα έχοντας καταθέσει ως collaterals 30 δισεκ. εκ των οποίων 14 δισεκ. από τον EFSF και 9,4 δισεκ. από το πυλώνα 1 και 2.
Η Eurobank έχει δανειστεί από το ευρωσύστημα 29-32 δισεκ. και έναντι αυτών έχει καταβάλλει εγγυήσεις 32-35 δισεκ. ευρώ
Η Eurobank διαθέτει liquidity buffer 10,8 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά οι τράπεζες διαθέτουν 45 δισεκ. απόθεμα εγγυήσεων με την Εθνική στα 15 δισεκ. ενώ Πειραιώς και Alpha διαθέτουν άλλα 20 δισεκ. ευρώ συνολικά.

Υποσημείωση

Εφόσον υπάρξει συμφωνία – δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι θα υπάρξει απόφαση στις 6 Μαΐου - το haircut στην κλίμακα του 35% εξαντλεί ή σχεδόν εξαντλεί - τα αποθέματα εγγυήσεων που αυτό σημαίνει....ότι αν υπάρξει και άλλο haircut στο μέλλον....οι ελληνικές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν.
Λόγω του κινδύνου αυτού είναι 100% βέβαιη η συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης