Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η πρόοδος που θα επιβεβαιωθεί στο Eurogroup δεν ξεκλειδώνει ακόμη την ΕΚΤ - Καταιγισμός αρνητικών δημοσιευμάτων

Η πρόοδος που θα επιβεβαιωθεί στο Eurogroup δεν ξεκλειδώνει ακόμη την ΕΚΤ - Καταιγισμός αρνητικών δημοσιευμάτων
Το πιθανότερο σενάριο είναι περίπου προς τις 20 Μαΐου η ΕΚΤ να δώσει το πράσινο φως ώστε να αυξηθούν τα έντοκα από τα 14,9 δισεκ. στα 18 με 18,5 δισεκ.
Στο σημερινό Eurogroup 11 Μαίου του 2015 θα καταγραφεί η πρόοδος αλλά θα ζητηθούν και νέα μέτρα και ως εκ τούτου η ΕΚΤ θα περιμένει - ακόμη - για να αυξήσει τα έντοκα από τα 14,9 δισεκ. στα 18,5 δισ ευρώ.
Παράλληλα άκρως αρνητική εντύπωση προκαλούν τα δημοσιεύματα του διεθνή τύπου προφανώς ασκούν πίεση λόγω Eurogroup.
WSJ:Το ΔΝΤ μελετά σχέδιο έκτακτης ανάγκης αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα
NYT: Η Ελλάδα εξετάζει την μη πληρωμή ΔΝΤ, ΕΚΤ
UK Telegraph: «Η Ελλάδα ενν μέσω πολεμικού υπουργικού συμβουλίου έχει αποφασίσει να αψηφήσει τους δανειστές...
Όμως είναι πολύ πιθανό τα δημοσιεύματα αυτά να αποτελούν μέσω πίεσης προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του Eurogroup και των διαπραγματεύσεων...
Το πιο ουσιαστικό στοιχείο του σημερινού τακτικού Eurogroup στις 11 Μαΐου δεν είναι η επιβεβαίωση της προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ αλλά το αν αυτή η πρόοδος είναι ικανή να ξεκλειδώσει την ΕΚΤ ώστε να δώσει το πράσινο φως να αυξηθούν τα έντοκα από 14,9 δισεκ. στα 18 ή 18,5 δισεκ. ευρώ.
Τα σενάρια που αρχικώς είχαν αναφερθεί ότι με το σήμα της προόδου στις διαπραγματεύσεις Ελλάδος με ΕΕ, που θα σφραγιστεί στο Eurogroup η ΕΚΤ θα πάρει το σήμερα να και θα αυξήσει άμεσα το όριο των εντόκων από τα 14,9 δισεκ. στα 18 με 18,5 δισεκ. ευρώ δεν επιβεβαιώνονται…
Το νεότερο σενάριο θέλει
1)Να επιβεβαιώνεται η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ στο τακτικό Eurogroup στις 11 Μαΐου σε σχέση με το προηγούμενο τακτικό Eurogroup.
2)Ταυτόχρονα θα ζητηθούν πρόσθετα μέτρα ώστε να κλειδώσει η συμφωνία μεταξύ 27 και 29 Μαΐου
3)Το πιθανότερο σενάριο είναι περίπου προς τις 20 Μαΐου η ΕΚΤ να δώσει το πράσινο φως ώστε να αυξηθούν τα έντοκα από τα 14,9 δισεκ. στα 18 με 18,5 δισεκ.
4)Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν να αγοράσουν νέα έντοκα, θα πρέπει ο SSM να αλλάξει την απόφαση του  αυτό θα γίνει κατά το βασικό σενάριο.
Το πρόβλημα που υπάρχει ονομάζεται SSM ο μόνιμος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών που στις 20-24 Μαρτίου  του 2015 είχε στείλει επιστολές στις ελληνικές τράπεζες και απαγόρευε την αγορά νέων εντόκων γραμματίων.
Στο σύνολο των 14,9 δισεκ. τα 11,5 δισεκ. κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και 3,4 δισεκ. το Κοινό Ταμείο της ΤτΕ, ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι οργανισμοί.
Τα έντοκα γραμμάτια αποτελούν ξεκάθαρο εσωτερικό δανεισμό.
Ο SSM πως θα αλλάξει την αιτιολογημένη απόφαση του να απαγορεύσει νέες αγορές εντόκων από τις ελληνικές τράπεζες;
Ωστόσο η διοίκηση του SSM έχει δηλώσει ότι δεν θα θέσει veto στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν τα έντοκα αν η ΕΚΤ αποφασίσει να αυξήσει το όριο των εντόκων.

Νέα μέτρα στα 16 δισεκ. στην 2ετία και στις 12 Μαΐου πληρώνεται το ΔΝΤ…

Η φράση πρόοδος θα περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο του Eurogroup αλλά θα υπάρχει και μια ξεκάθαρη ρήτρα που θα αναφέρει ότι πρόοδος σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup έχει υπάρξει αλλά η πρόοδος αυτή δεν είναι ικανή να οδηγήσει σε συμφωνία αν δεν παρθούν και άλλα μέτρα και δεν εξειδικευτούν και κυρίως συγκεκριμενοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει δέσμη μέτρων 14,2 δισεκ. στην 4η αναθεώρηση των μέτρων και αναμένεται και 5η αναθεώρηση ώστε τα τελικά μέτρα στην 2ετία 2015 με 2016 να φθάσουν τα 16 δισεκ. ευρώ.
Με βάση κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα σχεδόν έχει εξαντλήσει το απόθεμα πηγών άντλησης ρευστότητας στο μέλλον κοινώς στις μεταρρυθμίσεις που έχει παραδώσει έχει συμπεριλάβει τα πάντα πλην μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, πλην των επικουρικών.
Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έχει εξαντλήσει το απόθεμα των μελλοντικών πηγών μεταρρυθμίσεων – αν και στις ιδιωτικοποιήσεις θα δεχθεί μεγάλη πίεση – ωστόσο η βραχυχρόνια ρευστότητα δεν είναι τόσο τραγική όσο παρουσιάζεται.
Π.χ. στις 12 Μαΐου η Ελλάδα θα πληρώσει τα 764 εκατ στο ΔΝΤ και θα συνεχίσει να διαθέτει απόθεμα ρευστότητας πάνω από 2 δισεκ. ευρώ ή περίπου στα 2 δισεκ. ευρώ.
Με την κίνηση της η Ελλάδα να αποπληρώσει την μεγάλη δόση στο ΔΝΤ τα 764 εκατ θα επιβεβαιώσει ότι δεν υπήρξε ποτέ στόχος η στάση πληρωμών.
Όμως η Ελλάδα περιμένει την στήριξη της ΕΚΤ και την αύξηση των εντόκων από τα 14,9 στα 18 με 18,5 δισεκ. ώστε να διασφαλίσει ότι θα πληρώσει τα 2 δισεκ. στο ΔΝΤ μεταξύ 5 και 19 Ιουνίου.
Είναι ξεκάθαρο ότι το αργότερο 27 με 29 Μαΐου πρέπει να έχει κλειδώσει η συμφωνία ώστε η ΕΚΤ να δώσει το πράσινο φως της αύξησης των εντόκων, να σχεδιαστεί δημοπρασία εντόκων, να καλυφθεί από τις ελληνικές τράπεζες μετά από έγκριση του SSM και έτσι να πληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις του Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης