Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προειδοποίηση: Αν οι καταθέσεις υποχωρήσουν στα 100 δισ. έρχονται βίαια capital controls – Μηδενικά τα περιθώρια

Προειδοποίηση: Αν οι καταθέσεις υποχωρήσουν στα 100 δισ. έρχονται βίαια capital controls – Μηδενικά τα περιθώρια
Το τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορέσει, είναι αδύναμο να διαχειριστεί ένα σοκ και αυτό σημαίνει χάος και capital controls βίαια.
Η συμφωνία έστω και ημιτελής είναι όχι απλά αναγκαία, όχι απλά ζωτικής σημασίας, όχι απλά καθοριστική για την επιβίωση της χώρας αλλά θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδος, της κοινωνίας της οικονομίας και των τραπεζών.
Η συμπεριφορά των καταθέσεων προβληματίζει πολύ σοβαρά αν και τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί.
Αν η συμφωνία καθυστερήσει, αν συμβεί οτιδήποτε, αν κάποιοι ρισκάρουν να μην πληρώσουν μια δόση θα προκληθεί τέτοιος πανικός που ήδη η άκρως ευαίσθητη συμπεριφορά των καταθετών θα μετεξελιχθεί σε πανικό, σε bank run και θα καταλήξει σε capital controls.
Εδώ στο bankingnews.gr σταθερά υποστηρίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία έστω και ημιτελής έστω και με χρηματοδότηση που θα δίνεται με το σταγονόμετρο και μόνο για να αποπληρωθούν ΔΝΤ και ΕΚΤ.
Όμως τι θα συμβεί αν….κάποιοι αποφασίσουν να ρισκάρουν και να διαβούν δρόμο χωρίς γυρισμό;
Η συμπεριφορά των καταθέσεων και το liquidity buffer το απόθεμα εγγυήσεων που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες θα μας δείξουν τον δρόμο ξεκάθαρα.
Τέλη Νοεμβρίου του 2014 οι καταθέσεις ήταν 164,29 δισεκ. ευρώ.
Τον Μάρτιο του 2015 είχαν υποχωρήσει στα 138,55 δισεκ. μετά το σοκ του Ιανουαρίου που σημειώθηκε εκροή 8 δισεκ.
Τον Απρίλιο η εκροή έφθασε στα 7 δισεκ. με τις καταθέσεις να υποχωρούν στα 131,55 δισεκ. και τον Μάιο με βάση ενδείξεις οι καταθέσεις θα υποχωρήσουν στα 128,5 με 129 δισεκ. ευρώ.
Με βάση την δομή των τελευταίων εγγυήσεων που διαθέτουν οι τράπεζες και χωρίς να περιλαμβάνεται ένα σενάριο haircut στα collaterals από την ΕΚΤ, αν οι ελληνικές τράπεζες χάσουν άλλα 30 δισεκ. καταθέσεων φθάσουν στα 100 δισεκ. το σύστημα τελείωσε.
Θα οδηγηθούν οι τράπεζες βίαια σε capital controls.
Βέβαια με βάση την λογική αν υπάρξει εκροή καταθέσεων 28 με 30 δισεκ. αυτό θα σημαίνει ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία, αυτό θα σημαίνει ότι επιβλήθηκαν haircut στα collaterals και αυτό θα σημαίνει ότι είτε κάποια δόση δεν πλήρωσε η Ελλάδα είτε ότι οδηγείται σε δημοψήφισμα.
Προφανώς το σενάριο που αναφέρουμε είναι και ακραίο και σκληρό για το σύστημα.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα υπάρξει συμφωνία έστω και ημιτελής.
Όμως ο Ιούνιος θα είναι μήνας καθοριστικός για την Ελλάδα και τις τράπεζες.
Το τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορέσει, είναι αδύναμο να διαχειριστεί ένα σοκ και αυτό σημαίνει χάος και capital controls βίαια.

Η δομή της εξάρτησης των τραπεζών και οι εγγυήσεις

Η Εθνική έχει δανειστεί 23-25 δισεκ. από την ΕΚΤ έχοντας καταβάλλει 37,7 με 40 δισεκ. collaterals εκ των οποίων 12,2 δισεκ. από τον πυλώνα Ι+ΙΙ περίπου 3,8 δισεκ. τιτλοποιήσεις και 3,3 δισεκ. ομόλογα.
Η Alpha bank έχει δανειστεί περίπου 30-31 δισεκ. εκ των οποίων 27-29 δισεκ. ELA.
Οι εγγυήσεις είναι κατά βάση 10,3 δισεκ. δάνεια, 8,7 δισεκ. pilar 1 +2, περίπου 3,2 δισεκ. κρατικά ομόλογα και 2,6 δισεκ. καλυμμένα ομόλογα.
Η Πειραιώς έχει δανειστεί 30-32 δισεκ. από το ευρωσύστημα έχοντας καταθέσει ως collaterals 30 δισεκ. εκ των οποίων 14 δισεκ. από τον EFSF και 9,4 δισεκ. από το πυλώνα 1 και 2.
Η Eurobank έχει δανειστεί από το ευρωσύστημα 30-32 δισεκ. και έναντι αυτών έχει καταβάλλει εγγυήσεις 32-35 δισεκ. ευρώ
Η Eurobank διαθέτει liquidity buffer 12,4 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά οι τράπεζες διαθέτουν 45 δισεκ. απόθεμα εγγυήσεων με την Εθνική στα 15 δισεκ. ενώ Πειραιώς και Alpha διαθέτουν άλλα 20 δισεκ. ευρώ συνολικά.

(πρώτη ενημέρωση 20 Μαϊου 00:57)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης