Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H Τράπεζα της Ελλάδος θα σχεδιάσει το επετειακό νόμισμα για τα 30 χρόνια της σημαίας της Ε.Ε.

tags :
H Τράπεζα της Ελλάδος θα σχεδιάσει το επετειακό νόμισμα για τα 30 χρόνια της σημαίας της Ε.Ε.
Επιλέχθηκε το σχέδιο του χαράκτη της ΤτΕ, Γιώργου Σταματόπουλου
Το σχέδιο του Γιώργου Σταματόπουλου, χαράκτη της Τράπεζας της Ελλάδος, επιλέχθηκε από τους Ευρωπαίους για το επετειακό νόμισμα των δύο ευρώ που θα εκδοθεί προκειμένου να εορταστούν τα 30 χρόνια της σημαίας της Ε.Ε.
Θα εκδοθούν περί τα 75 εκατ. νομίσματα με το νέο σχέδιο, τα οποία θα διανεμηθούν στις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Με αυτό θα εορταστεί η 30ή επέτειος, στις 29 Ιουνίου, της απόφασης των ευρωπαίων ηγετών να επιλέξουν την μπλε σημαία με τα αστέρια ως το επίσημο έμβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο νικητής σχεδιαστής εξηγεί ότι το σχέδιό του απεικονίζει δώδεκα άστρα που σχηματίζουν ανθρώπινες μορφές γύρω από τη γέννηση μιας νέας Ευρώπης.
«Η σημαία αποτελεί ενωτικό σύμβολο για ανθρώπους και πολιτισμούς που συμμερίζονται οράματα και ιδέες για ένα καλύτερο μέλλον», σημείωσε ο Γ. Σταματόπουλος, ο οποίος έλαβε το 30% των ψήφων περισσοτέρων των 100.000 Ευρωπαίων που ψήφισαν σε έναν διαγωνισμό μέσω του Διαδικτύου.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, Valdis Dombrovskis, δήλωσε:
«Κάθε λίγα χρόνια, η Ε.Ε. σηματοδοτεί κάποια καίρια στιγμή στην ιστορία της, εκδίδοντας κοινό αναμνηστικό κέρμα ευρώ.
»Φέτος γιορτάζουμε την τριακοστή επέτειο από την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής σημαίας ως επίσημου εμβλήματος της Ε.Ε.
Χαιρετίζω το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας που επελέγη από το κοινό, καθώς και τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών στη διαδικασία επιλογής του».
Σημειώνεται ότι τα εθνικά νομισματοκοπεία της ζώνης του ευρώ προσκλήθηκαν να υποβάλουν σχέδια για το αναμνηστικό κέρμα βάσει παραστάσεων της σημαίας της Ε.Ε.
Στη συνέχεια, μια κριτική επιτροπή προεπέλεξε τα πέντε καλύτερα σχέδια ή υποδείγματα που υποβλήθηκαν στην κρίση του κοινού μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Τα κέρματα του ευρώ έχουν μία όψη κοινή για όλες τις χώρες και μία στην οποία παρουσιάζονται εθνικές παραστάσεις, όπως ιστορικές μορφές και σύμβολα.
Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να εκδίδουν αναμνηστικά κέρματα με ειδικό σχεδιασμό για τον εορτασμό γεγονότων μείζονος εθνικής ή ευρωπαϊκής σημασίας.
Για τέταρτη φορά τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν να εκδώσουν αναμνηστικό κέρμα με κοινό σχέδιο στην «εθνική» όψη.
Πρώτη φορά ήταν το 2007, για τον εορτασμό της 50ής επετείου της Συνθήκης της Ρώμης, δεύτερη, το 2009, με τη συμπλήρωση 10 ετών λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Αναμνηστικό κέρμα εκδόθηκε επίσης το 2012 για τη 10η επέτειο από την εισαγωγή των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων ευρώ.
Τα αναμνηστικά κέρματα είναι πάντοτε ονομαστικής αξίας δύο ευρώ και προορίζονται για κυκλοφορία σε όλη την Ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης