Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Economist: Είναι εύκολο για τις ελληνικές τράπεζες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αλλά όχι και των καταθετών

tags :
Economist: Είναι εύκολο για τις ελληνικές τράπεζες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αλλά όχι και των καταθετών
Η ελληνική οικονομία υπέκυψε στη δημοσιονομική κακοδιαχείριση και τα πολιτικά σφάλματα
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κακοτυχιών στην Ελλάδα φέτος, καθώς η ριζοσπαστική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενεπλάκη σε μια πικρή διαμάχη με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας.
Αυτό αναφέρει στην τελευταία του ανάλυση ο Economist, στην οποία και υπενθυμίζει ότι η εκροή καταθέσεων, υπό τον φόβο της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, προκάλεσε τεράστιες απώλειες στον κλάδο.
Τα δεινά των τραπεζών πολλαπλασιάστηκαν όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αρνήθηκε να παράσχει περαιτέρω ρευστότητα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να τις κλείσει για τρεις εβδομάδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να επιβάλλει ελέγχους κεφαλαίων.  Στο τέλος, η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει ένα τρίτο πακέτο στήριξης και να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.
Όμως, οι «τραυματισμοί» που επέφερε στον κλάδο αυτή η κατάσταση αποδείχθηκε καταστροφική.
Το τρίτο πακέτο στήριξης περιελάμβανε κεφάλαια και για τον τραπεζικό κλάδο.
Τα ευρήματα των εποπτικών αρχών από τα πρόσφατα stress test, τα οποία δημοσιεύθηκαν στις 31 Οκτωβρίου, ήταν απογοητευτικά, αλλά λιγότερο δύσκολα από ό, τι αναμενόταν το καλοκαίρι.
Όμως εάν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να αντλήσουν επαρκή κεφάλαια από ιδιώτες, θα αποταθούν στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).
Οποιαδήποτε προσφυγή στο ΤΧΣ θα προκαλέσει το «bail-in» ορισμένων πιστωτών, πράγμα που σημαίνει ότι θα υποχρεωθούν να συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίηση.
Οι καταθέτες θα πρέπει να αποκλειστούν, αλλά οι τράπεζες έχουν σήμερα περίπου 6 δισ. ευρώ προνομιούχων μετοχών και χρέους που θα μπορούσαν να διατεθούν άμεσα, σύμφωνα με τη Moody's.
Οι επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες είχαν μια δύσκολη χρονιά, αλλά για τους λάτρεις της περιπέτειας υπάρχει μια περίπτωση για ένα θετικό στοίχημα.

Embedded image permalink
Ο πολιτικός κίνδυνος μπορεί να έχει υποχωρήσει, αλλά όταν ξεκίνησε η αξιολόγηση επανήλθε.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μάθει με σκληρό τρόπο ότι οι πιστωτές κατέχουν τα χρήματα.
Όσο για τις τράπεζες, πριν από την κρίση ήταν ένα από τα καλύτερα στοιχεία της λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας, η οποία υπέκυψε στη δημοσιονομική κακοδιαχείριση και τα πολιτικά σφάλματα.
Πράγματι, για τις τράπεζες είναι ευκολότερο να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών από εκείνη των καταθετών, οι οποίοι είναι πιθανό να παραμείνουν επιφυλακτικοί μέχρι να αισθανθούν πιο σίγουροι για το μακροπρόθεσμο μέλλον της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης