Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΤτΕ: Ημερομηνίες δημοσίευσης εβδομαδιαίας λογιστικής κατάστασης του Ευρωσυστήματος

ΤτΕ: Ημερομηνίες δημοσίευσης εβδομαδιαίας λογιστικής κατάστασης του Ευρωσυστήματος
Oι εβδομαδιαίες λογιστικές καταστάσεις του Ευρωσυστήματος δημοσιεύονται κάθε Τρίτη και αφορούν την προηγούμενη Παρασκευή
Το άρθρο 15 του Καταστατικού του ΕΣΚΤ προβλέπει τη δημοσίευση σε εβδομαδιαία βάση της ενοποιημένης λογιστικής κατάστασης του Ευρωσυστήματος.
Η εβδομαδιαία λογιστική κατάσταση παρουσιάζει τα στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού που κατέχει το Ευρωσύστημα έναντι τρίτων, όπως αυτά προκύπτουν από τους λογαριασμούς των εθνικών κεντρικών τραπεζών (ΕθνΚΤ) της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις μεταξύ των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος, όπως τα υπόλοιπα του λογαριασμού δοσοληψιών με το ΕΣΚΤ - TARGET2, αλληλοαναιρούνται και ως εκ τούτου δεν απεικονίζονται.
Η ενοποιημένη εβδομαδιαία λογιστική κατάσταση παρέχει στο κοινό πληροφορίες σχετικά με τις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, πράξεις συναλλάγματος και επενδυτικές δραστηριότητες.
Οι εβδομαδιαίες λογιστικές καταστάσεις του Ευρωσυστήματος δημοσιεύονται κάθε Τρίτη και αφορούν την προηγούμενη Παρασκευή.
Ορισμένες ημερομηνίες δημοσίευσης διαφέρουν από αυτό το γενικό κανόνα, π.χ. σε σχέση με την πρώτη εβδομαδιαία λογιστική κατάσταση μετά το τέλος του τριμήνου, η ημέρα δημοσίευσης θα είναι συνήθως Τετάρτη (αντί για Τρίτη).
Για να έχετε πρόσβαση στη δημοσιευμένη ενοποιημένη εβδομαδιαία λογιστική κατάσταση του Ευρωσυστήματος, παρακαλούμε πιέστε εδώ.

Λογιστική Κατάσταση ανά Εθνική Κεντρική Τράπεζα του Ευρωσυστήματος

Στο πλαίσιο της βελτίωσης της διαφάνειας του Ευρωσυστήματος και με σκοπό την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού, η ΕΚΤ έλαβε την απόφαση, πέραν της ενοποιημένης εβδομαδιαίας λογιστικής κατάστασης του Ευρωσυστήματος, να δημοσιεύει σε μηνιαία βάση και τις λογιστικές καταστάσεις των ΕθνΚΤ και της ΕΚΤ, οι οποίες αποτελούν τη βάση της ενοποιημένης λογιστικής κατάστασης του Ευρωσυστήματος.
Οι λογιστικές καταστάσεις έχουν ως ημερομηνία αναφοράς την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που η τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα είναι Παρασκευή, οπότε εκείνη θα αποτελεί και την ημερομηνία αναφοράς.
Η δημοσίευση θα γίνεται με ένα μήνα καθυστέρηση και θα έχει την ίδια μορφοποίηση με την εβδομαδιαία ενοποιημένη λογιστική κατάσταση, με χωριστή παρουσίαση των προσαρμογών ενοποίησης.
Για το έτος 2017 οι ημερομηνίες δημοσίευσης και αναφοράς θα είναι οι ακόλουθες:

Ημερομηνία δημοσίευσης                      Ημερομηνία αναφοράς
  4 Ιανουαρίου 2018                                 1 Δεκεμβρίου 2017
30 Ιανουαρίου 2018                             29 Δεκεμβρίου 2017
  6 Μαρτίου 2018                                      2 Φεβρουαρίου 2018
  5 Απριλίου 2018                                     2 Μαρτίου 2018
  2 Μαΐου 2018                                       30 Μαρτίου 2018
  5 Ιουνίου 2018                                       4 Μαΐου 2018
  4 Ιουλίου 2018                                       1 Ιουνίου 2018
31 Ιουλίου 2018                                     29 Ιουνίου 2018
  4 Σεπτεμβρίου 2018                              3 Αυγούστου 2018
  3 Οκτωβρίου 2018                               31 Αυγούστου 2018
30 Οκτωβρίου 2018                               28 Σεπτεμβρίου 2018
  4 Δεκεμβρίου 2018                                2 Νοεμβρίου 2018

Τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία

Στις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις ανά ΕθνΚΤ του Ευρωσυστήματος, το υπόλοιπο του λογαριασμού «Τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία» δε θα συμφωνεί πάντα με αυτό που προβλέπεται με βάση την κλείδα κατανομής τραπεζογραμματίων της κάθε ΕθνΚΤ.
Αυτό οφείλεται στη διαδικασία προσαρμογής του λογαριασμού αυτού, η οποία λαμβάνει χώρα μόνο κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.
Κατά συνέπεια, το υπόλοιπο του λογαριασμού θα συμφωνεί με το ποσό που αντιστοιχεί με βάση την κλείδα κατανομής τραπεζογραμματίων κάθε ΕθνΚΤ μόνο όταν οι ημερομηνίες αυτές συμπίπτουν.

Προσαρμογές ενοποίησης

Στη στήλη «Προσαρμογές ενοποίησης» εμφανίζονται οι προσαρμογές που είναι απαραίτητες στη διαδικασία ενοποίησης των λογιστικών καταστάσεων των ΕθνΚΤ και οι οποίες αλληλοαναιρούνται σε επίπεδο ενοποίησης Ευρωσυστήματος.
Οι προσαρμογές αυτές αφορούν τα ακόλουθα στοιχεία του ισολογισμού:
- «Συμμετοχή στο κεφάλαιο της ΕΚΤ»
- «Απαιτήσεις/υποχρεώσεις που αντιστοιχούν στη μεταβίβαση συναλλαγματικών διαθεσίμων»
- «Απαιτήσεις/υποχρεώσεις συνδεόμενες με λογαριασμούς του TARGET2 και λογαριασμούς ανταποκριτών (καθαρές)»
- «Απαιτήσεις/υποχρεώσεις συνδεόμενες με λοιπές λειτουργικές ανάγκες εντός του Ευρωσυστήματος».
Η κυριότερη σε μέγεθος προσαρμογή ενοποίησης αφορά τα υπόλοιπα του λογαριασμού δοσοληψιών με το ΕΣΚΤ - TARGET2, τα οποία αλληλοαναιρούνται σε επίπεδο Ευρωσυστήματος.
Οι απαιτήσεις/υποχρεώσεις που αντιστοιχούν στη μεταβίβαση συναλλαγματικών διαθεσίμων στην ΕΚΤ από κάθε ΕθνΚΤ που γίνεται μέλος του Ευρωσυστήματος είναι εκφρασμένες σε ευρώ.
Οι απαιτήσεις των ΕθνΚΤ που απορρέουν από την εν λόγω μεταβίβαση ισοδυναμούν με την υποχρέωση της ΕΚΤ προς αυτές.
Επομένως, οι ανωτέρω απαιτήσεις και υποχρεώσεις εντός Ευρωσυστήματος αλληλοαναιρούνται.
Το μεγαλύτερο μέρος του καταβεβλημένου κεφαλαίου της ΕΚΤ, το οποίο αποτελείται από τις εισφορές των ΕθνΚΤ του Ευρωσυστήματος και παρουσιάζεται στο λογαριασμό παθητικού του ισολογισμού της ΕΚΤ «Μετοχικό Κεφάλαιο και Αποθεματικά», συμψηφίζεται με το υπόλοιπο του λογαριασμού «Συμμετοχή στο κεφάλαιο της ΕΚΤ», το οποίο με τη σειρά του παρουσιάζεται ως απαίτηση εντός Ευρωσυστήματος από κάθε ΕθνΚΤ της ευρωζώνης.
Τέλος, οι ΕθνΚΤ εκτός ευρωζώνης καταβάλλουν το 3,75% του εγγεγραμμένου κεφαλαίου τους ως εισφορά στο λειτουργικό κόστος της ΕΚΤ.
Αυτή η εισφορά δεν αποτελεί μέρος των προσαρμογών ενοποίησης.
Για να έχετε πρόσβαση στη δημοσιευμένη λογιστική κατάσταση ανά ΕθνΚΤ του Ευρωσυστήματος, παρακαλούμε πιέστε εδώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης