Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κρίνεται το deal της Ασφαλιστικής με το CVC στο ΔΣ της Εθνικής 28/1 – Θετικός ο Μυλωνάς και η εμπλοκή Μαξίμου

Κρίνεται το deal της Ασφαλιστικής με το CVC στο ΔΣ της Εθνικής 28/1 – Θετικός ο Μυλωνάς και η εμπλοκή Μαξίμου
Στις 21 Ιανουαρίου 2021 η Εθνική Τράπεζα και το αμερικανικό fund CVC θα έχουν κρίσιμη συνάντηση ώστε να γεφυρώσουν τις διαφορές, υπάρχει θετική προδιάθεση.
Σχετικά Άρθρα

Κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στην Εθνική Τράπεζα στις 28 Ιανουαρίου 2021 με βασικό θέμα την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC.
Με βάση πληροφορίες, εμπλοκή στην διαδικασία πώλησης έχει και το Μέγαρο Μαξίμου (με ποια ιδιότητα είναι ασαφές) καθώς υπάρχουν πολλοί… που έχουν αποταθεί στην κυβέρνηση ζητώντας να μην πωληθεί η ασφαλιστική στα… 500 εκατ και ότι η πώληση μέσω δημόσιας προσφοράς IPO… είναι η ενδεδειγμένη λύση.
Στην υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, μόνο η διοίκηση Μυλωνά και το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής πρέπει να έχει λόγο.
Να σημειωθεί ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι υποχρέωση της Εθνικής τράπεζας προς την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Ήδη έχει καθυστερήσει σχεδόν 5 χρόνια με το ενδιαφέρον, όπως αποδεικνύεται… από υποψήφιους μνηστήρες να είναι πολύ περιορισμένο.
Ουδείς δεν έχει διερωτηθεί ότι έχουν πραγματοποιηθεί 4-5 διαγωνισμοί και εμφανίζονται κάτι κινέζοι αμφιβόλου αξιοπιστίας – όχι όλοι – και μόνο ένα fund της δύσης εμφανίστηκε, που έχει κεφάλαια το CVC καθώς η υπόθεση Calamos ήταν φιάσκο.

Κρίσιμη συνάντηση στις 21 Ιανουαρίου

Στις 21 Ιανουαρίου 2021 η Εθνική Τράπεζα και το αμερικανικό fund CVC θα έχουν κρίσιμη συνάντηση ώστε να γεφυρώσουν τις διαφορές, υπάρχει θετική προδιάθεση.
Με βάση ενδείξεις φαίνεται ότι το CVC ότι βελτίωσε το τίμημα για την Εθνική Ασφαλιστική.
Έδινε 420 εκατ και άλλα 60 εκατ προκαταβολικά μελλοντικές προμήθειες δηλαδή 480 εκατ.
Το τίμημα έχει διαμορφωθεί στα 445 εκατ και 60 εκατ προκαταβολικές μελλοντικές προμήθειες δηλαδή 505 εκατ ευρώ.
Η Εθνική έχει πάρει πρόβλεψη 500 εκατ οπότε η πώληση στα 505 εκατ σε σύνολο αποτίμησης 1 δισεκ. θεωρείται ουδέτερη για τον ισολογισμό.
Στην κρίσιμη συνάντηση στις 21 Ιανουαρίου στόχος είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές στα ζητήματα που άπτονται των τραπεζικών και ασφαλιστικών προϊόντων, των προμηθειών και των penalties που θα επιβάλλονται εάν υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους…

Ορισμένες αλήθειες

Η διοίκηση Μυλωνά, προσπαθεί και θεωρούμε σωστά να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική, που είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία στην Ελλάδα.
Ο Μυλωνάς θέλει deal με το CVC όχι γιατί θέλει να ξεφορτωθεί την Εθνική Ασφαλιστική γιατί παίρνοντας 505 εκατ έχει κλείσει όλες τις εκκρεμότητες με το παρελθόν.
Προφανώς και εάν δεν είχε την πίεση της DGcomp που δεν δίνει άλλες παρατάσεις δεν θα πουλούσε την Εθνική Ασφαλιστική.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το χρηματιστήριο θα πάει καλά το 2021, οπότε θα μπορούσε με δύο IPO 50% και 30% σε δύο δόσεις εισαγωγή στο χρηματιστήριο να τηρήσει την δέσμευση προς την DGComp.

Το δίλημμα εδώ είναι το εξής....


Το CVC που είναι ο μοναδικός υποψήφιος προσφέρει 505 εκατ και η IPO θα απευθυνθεί στο ευρύ κοινό.
Η DGComp παρεμπιπτόντως δεν έχει ένσταση με το είδος της πώλησης, πιέζει στον χρόνο.
Από την IPO η αποτίμηση σε ένα ιδανικό σενάριο να συγκεντρώσει η Εθνική 600 εκατ από την διάθεση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής σε δύο δόσεις.
Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να μην εξελιχθεί καλά εάν η συγκυρία επιδεινωθεί ή μεταβληθεί από απρόβλεπτους παράγοντες.
Συν τοις άλλοις το CVC έχει προσφέρει λύσεις στην Εθνική όσον αφορά τα δάνεια της Vivartia, π.χ. θα αντιστρέψει προβλέψεις η τράπεζα περίπου 70-80 εκατ ευρώ.
Οπότε το deal της Εθνικής και του CVC σε καμία περίπτωση δεν είναι επισφαλές ή προβληματικό ή δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της τράπεζας.

Η διοίκηση Μυλωνά στις 28 Ιανουαρίου θα υποβάλλει την πρόταση του στο διοικητικό συμβούλιο και από ότι πληροφορούμαστε εισηγείται την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC.
Το αντεπιχείρημα ότι το CVC σε 4 χρόνια θα πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική σε 3πλάσια ή 4πλάσια αξία π.χ. 2 δισεκ. είναι θεωρητική προσέγγιση, υπάρχει το προηγούμενο της Ισπανίας.
Εάν το CVC πλειοδοτήσει και καταφέρει σε 4 χρόνια να 4πλασιάσει την αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα είναι επιτυχία του CVC.

Συμπέρασμα

Εάν η Εθνική Τράπεζα πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική εκτιμούμε ότι θα προσθέσει από 250 έως 300 εκατ στην χρηματιστηριακή της αξία με πιθανότητα να περάσει στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων αν και η Eurobank έχει επιδείξει αξιοσημείωτη αντοχή, διατηρώντας την πρωτιά.
Η υπόθεση Ασφαλιστική πρέπει να ξεκαθαρίσει στις 28 Ιανουαρίου, ότι σέρνεται τόσο καιρό δεν λειτουργεί θετικά για καμία πλευρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης