Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στην Ελλάδα τα πράγματα δεν πάνε καλά – Με έλλειμμα 23 δισ και χαμηλή ροή εμβολιασμού, δίκαιη αποτίμηση 650 μονάδες

Στην Ελλάδα τα πράγματα δεν πάνε καλά – Με έλλειμμα 23 δισ και χαμηλή ροή εμβολιασμού, δίκαιη αποτίμηση 650 μονάδες
Σε δυστοπία η ελληνική οικονομία... δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος αποτελούν μεγάλο πρόβλημα
Σχετικά Άρθρα

Πριν λίγες ημέρες το bankingnews ανέφερε ότι είναι ορατές οι 650 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Πλέον οι 650 μονάδες μπορεί να αποτελούν την δίκαιη αποτίμηση... αλλά δεν νομίζουμε ότι η τρέχουσα διόρθωση είναι η μεγάλη, μάλλον είναι fake διόρθωση... η μεγάλη θα ξεκινήσει με αφορμή μια μεγάλη πτώση στην Wall με επίκεντρο τον Nasdaq. 
Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα που ήταν πιο αισιόδοξα για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς.
Ωστόσο η αρνητική έκπληξη από την Fitch που δεν αναβάθμισε ούτε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα 23 δισεκ. που αναλογεί στο 13,9% του ΑΕΠ και η χαμηλή ροή εμβολιασμών δημιουργούν ένα σκηνικό ξεκάθαρα αρνητικό στην Ελλάδα.
Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν το 1,2% του συνολικού πληθυσμού και με βάση αυτή την ροή ο στόχος για να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού μπορεί να απαιτήσει χρονικό διάστημα έως τα μέσα του 2022 και με πολλά ερωτηματικά εάν ο χρόνος επαρκεί.

Η ακραία στρέβλωση

1)Οι κεντρικές τράπεζες έχουν φθάσει να διαθέτουν ισολογισμούς – total assets – περίπου 25,5 τρισεκ. δολαρίων.
Η ΕΚΤ έχει τον μεγαλύτερο ισολογισμό διεθνώς 7,015 τρισεκ. εκ των οποίων τα 3,9 τρισεκ. αφορούν αγορές τίτλων και 1,8 τρισεκ. ρευστότητα που έχει δοθεί στις τράπεζες.
Το 2010 ο συνολικός ισολογισμός της ΕΚΤ ήταν 2 τρισεκ.
Για την ιστορία η μόχλευση του ισολογισμού της ΕΚΤ φθάνει τις 61 φορές, δηλαδή τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία είναι 61 φορές περισσότερα από τα ίδια κεφάλαια.
Η FED με τον δεύτερο μεγαλύτερο ισολογισμό παγκοσμίως έχει συνολικό ενεργητικό 6,12 τρισεκ. ευρώ ή 7,41 τρισεκ. δολάρια.

2)Το 2020 οι κεντρικές τράπεζες με την ωμή τους παρέμβαση στις μετοχές και στα ομόλογα… και με προκάλυμμα την ύφεση στην διεθνή οικονομία έδωσαν 8 τρισεκ. δολάρια.
Ενώ ο παγκόσμιος πλούτος μειώθηκε… οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν την ρευστότητα κατά 8 τρισεκ. δολάρια.
Σε αυτά τα 8 τρισεκ. προφανώς εμπεριέχεται αέρας που δεν συνδέεται με καμία παραγόμενη αξία, είναι ο λεγόμενος αέρας.

Ακραία τοξική δημοσιονομική χαλάρωση

3)Οι κυβερνήσεις, μετά την στήριξη των κεντρικών τραπεζών προχώρησαν σε μέτρα ακραίας δημοσιονομικής χαλάρωσης, μόνο το 2020 έριξαν περίπου στο παγκόσμιο σύστημα 14 τρισεκ. δολάρια.
Ενώ επί 10ετίες κυριάρχησε ο οικονομικός ορθολογισμός, σε περιόδους κρίσεων γνωρίζουμε ότι πρέπει να μειώνουμε τα έξοδα μας, οι κυβερνήσεις έκαναν το ακριβώς αντίθετο…
Όλοι βλέπουν την ρευστότητα του σήμερα και σίγουρα είτε αγνοούν, είτε αποφεύγουν το σοκ του αύριο γιατί κάποιος θα πληρώσει πολύ ακριβά αυτό τον πανάκριβο λογαριασμό ακραίων οικονομικών καταχρήσεων και ακραίας κρατικής δαπάνης.
Το μεγάλος λάθος θα το πληρώσουμε δυσανάλογα και πανάκριβα στο μέλλον.

4)Το 2021 εκτιμάται ότι το άθροισμα των δημοσιονομικών κινήτρων και νομισματικών πολιτικών από 22 τρισεκ. δολάρια το 2020 θα μειωθεί σε 5 τρισεκ. το 2021.
Οπότε το παγκόσμιο σύστημα ποντάρει στον εξής απλό κανόνα.
Η ανάκαμψη των οικονομιών μαζί με τα 5 τρισεκ. να καλύψουν τις τεράστιες μαύρες τρύπες.
Είναι τόσο πολύ τοξική η κατάσταση στις οικονομίες που πολλοί δεν βλέπουν την τραγική εικόνα των δημόσιων οικονομικών.
Μόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 3,1 τρισεκ. δολάρια όσο περίπου και το ΑΕΠ της Γερμανίας και αυτό ονομάζεται υγεία;
Το δημόσιο χρέος ποτέ στην ιστορία δεν αυξήθηκε τόσο πολύ όσο το 2020 και αυτό ονομάζεται υγεία;

Τα άρρωστα φαινόμενα της νέας κανονικότητας

5)Οι τοξικές παρεμβάσεις που έκαναν την οικονομική ανωμαλία νέα πραγματικότητα μας έχουν οδηγήσει στα εξής φαινόμενα.

Παγκοσμίως καταγράφονται αποδόσεις στα ομόλογα σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών που ΔΕΝ δικαιολογούνται.
Παγκοσμίως 18,7 τρισεκ. ομόλογα έχουν αρνητικά επιτόκια, δηλαδή οι κάτοχοι τους όχι δεν κερδίζουν αλλά χάνουν και κεφάλαιο.
Οι αποδόσεις και το ρίσκο χώρας δεν συνάδουν με την αύξηση χρέους και ελλειμμάτων, υπάρχει μια πλασματική fake εικόνα, που κρύβει την δυστοπική πραγματικότητα.
Ενώ το σοκ είναι μεγάλο π.χ. στην Wall Street ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 έχει συνολική χρηματιστηριακή αξία 32 τρισεκ. ή 1,60 φορές το αμερικανικό ΑΕΠ.
Μετοχές όπως η Tesla διαπραγματεύεται 51 φορές τα κεφάλαια της
Μετοχές όπως η Apple έχουν αποτίμηση 2,34 τρισεκ. όσο το ΑΕΠ της Ιταλίας ή 11 με 12 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδος.
Τα κρυπτονομίσματα έχουν συνολική αξία 930 δισεκ. δολάρια είχαν φθάσει έως το 1,1 τρισεκ. δολάρια, με το Bitcoin να αποτιμάται σε 581 δισεκ. δολάρια.
Μόνο στις ΗΠΑ το 2020 άνοιξαν 7 εκατ. και συνολικά υπάρχουν 13 εκατ κωδικοί μικρομετόχων στο χρηματιστήριο, τα 1500 και 2000 δολάρια την εβδομάδα οι μικρομέτοχοι τα επενδύουν στην Wall Street.
Ο Dow Jones ο βασικός βιομηχανικός δείκτης έχει αποτίμηση 40,5 τρισεκ. δολάρια και συνολικά όλοι οι δείκτες μαζί 50,8 τρισεκ. δολάρια.

6)Ποιο το κόστος του κορωνοιού;

Το κόστος του κορωνοιού στις ΗΠΑ εκτιμάται στα 16,2 τρισεκ. δολάρια.
Η ανεργία στις ΗΠΑ έφτασε πρόσφατα συνολικά 60 εκατομμύρια, ενώ το χαμένο ΑΕΠ εκτιμάται ότι είναι περίπου 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η ανεργία, η αβεβαιότητα, οι νεκροί και η κοινωνική αποστασιοποίηση, έχουν οδηγήσει σε οικονομικό και ψυχολογικό stress.

Τι ανέφερε πρόσφατα το bankingnews

Με βάση τους δείκτες ευφορίας των Citigroup, Goldman Sachs και Bank of America – Euphoria indicator – δείχνουν ξεκάθαρα πωλήσεις, sell.
Όμως ενώ η Wall Street και οι υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές συντηρούνται από τις κεντρικές τράπεζες τα σημάδια κόπωσης είναι πλέον εμφανή.
Εάν δεν υπήρχαν οι κεντρικές τράπεζες να συντηρούν την φούσκα των αγορών η Wall Street θα ήταν -20% χαμηλότερα δηλαδή στις 3.000 μονάδες.

Ποιοι οι βασικοί λόγοι που θα επιδράσουν στις αγορές μετοχών;

Υπάρχει μια κλίμακα 10 παραγόντων

1)Ο πρώτος ισχυρός καταλύτης και πάντα θα βρίσκεται στην πρώτη θέση είναι η συνεχής παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών.
Ωστόσο το θετικό για τις ελεύθερες αγορές είναι ότι η παρεμβατικότητα των κεντρικών τραπεζών εκ των πραγμάτων θα μετριάζεται.
Δεν μπορούν να δικαιολογήσουν άλλη μεγάλης κλίμακας παρέμβαση στις αγορές.
Το 2020 οι κεντρικές τράπεζες παρενέβησαν στο παγκόσμιο σύστημα με συνολικά 8 τρισεκ. δολάρια αγοράζοντας κάθε είδους περιουσιακό στοιχείο.
Για το 2021 το ποσό αυτό θα μειωθεί σχεδόν 70%.

2)Οι κυβερνήσεις παρείχαν δημοσιονομικά κίνητρα περίπου 14 τρισεκ. δολαρίων το 2020 τα οποία θα μειωθούν στα 2,5 τρισεκ. δολάρια το 2021 πρόκειται για μείωση σχεδόν 80% στις κρατικές παρεμβάσεις, που εκτόξευσαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

3)Τα νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα του 2021 θα μειωθούν στα 5 τρισεκ. από 22 τρισεκ. δολάρια το 2020 που σημαίνει πτώση κινήτρων περίπου 77%.
Όλα αυτά μεταβάλλουν τις ροές ρευστότητας στις αγορές μετοχών.

4)Οι βασικές ενδείξεις είναι ότι ο πυρήνας του κορωνοιού εξασθενεί αλλά θα συντηρηθεί ο κίνδυνος λόγω των συνεχιζόμενων μεταλλάξεων.
Ο εμβολιασμός έχει φθάσει στα 59 εκατ ανά τον κόσμο που αντιστοιχεί σε 0,8% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Πρωτοστατεί σε εμβολιασμούς το Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί την Pfizer για χαμηλής αποτελεσματικότητα εμβόλια και ότι η ανοσία της αγέλης καθυστερεί.
Την ίδια ώρα στην Ευρώπη κατηγορούν την Pfizer ότι δεν παραδίδει εγκαίρως τα εμβόλια τα οποία είχε αναφέρει ότι θα παρασκευάσει.

5)Το πακέτο Biden 1,9 τρισεκ. δολαρίων θα έχει μια βραχυπρόθεσμη χρησιμότητα.
Θα δοθούν έως και 1400 δολάρια ανά αμερικανό τα οποία όπως έχει αναλυθεί επενδύονται στην Wall Street, έχουν ανοίξει 13 εκατ κωδικοί μικρομετόχων μόνο το 2020.
Είναι ενδεικτικό ότι τα 1400 δολάρια τα παίρνουν σχεδόν οι πάντες.
Πολίτης με εισόδημα 800.000 δολαρίων τον χρόνο λαμβάνει τα 1400 δολάρια, όπως και πολίτης με 60.000 δολάρια τον χρόνο.

6)Η Wall Street με βάση τον Buffet indicator θεωρείται ακραία υπερτιμημένη αγορά.
Ήδη ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 στα 31 τρισεκ. δολάρια έναντι περίπου 20 τρισεκ. δολαρίων του ΑΕΠ των ΗΠΑ διαμορφώνει μια σχέση 155%, δηλαδή η χρηματιστηριακή αξία των 500 μεγαλύτερων εταιριών στην Wall είναι 1,55 φορές μεγαλύτερη από το αμερικανικό ΑΕΠ.
Με βάση τον Buffet Indicator αυτό σηματοδοτεί πωλήσεις.

7)Παρά τα σημάδια sell στις αγορές, ο μέσος όρος των εκτιμήσεων για το 2021 για τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 είναι 4.200 μονάδες δηλαδή άνοδος 10% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Η άνοδος αυτή είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την κίνηση της αγοράς το 2020.

8)Μετοχές όπως η Tesla αποτιμώνται περίπου 50 φορές τα κεφάλαια τους, έχει 16 δισεκ. κεφάλαια και χρηματιστηριακή αξία περίπου 800 δισεκ.
Η αποτίμηση αυτή είναι ακραία και δεν δικαιολογείται από κανένα σενάριο ανάπτυξης ή business plan.

9)Στην Ελλάδα οι προσδοκίες για μεγάλη ανάπτυξη το 2021, έχουν διαψευστεί.
Το 2021 η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι μόλις 2% ή σε ένα εύρος 1,8% με 2,5% στο θετικό σενάριο, με τον τουρισμό να παραμένει σε ζοφερά επίπεδα ακόμη αν και καλύτερα σε σχέση με το 2020.
Για το 2021 τα έσοδα από τον τουρισμό εκτιμώνται σε 6,5 δισεκ.

10)Οι τράπεζες με τον ένα ή άλλο τρόπο θα προετοιμαστούν για αυξήσεις κεφαλαίου, με την Πειραιώς να μην είναι η μόνη που εξετάζει αύξηση κεφαλαίου.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα επιβραδύνουν το χρηματιστήριο, θα φέρουν ρευστοποιήσεις, ενώ τα discount στις τιμές των αυξήσεων έως και 40% από τις χρηματιστηριακές τιμές θα παρασύρουν πτωτικά τον τραπεζικό κλάδο.

Χαμηλό 2021 οι 650 μονάδες και υψηλό οι 880 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο μιας καλής διόρθωσης στις αγορές εντός των επόμενων 3 μηνών θα μπορούσε να οδηγηθεί στις 650 μονάδες, δηλαδή πτώση -16% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Η διόρθωση αυτή που θα συνοδευτεί από αντίστοιχη διεθνή διόρθωση, θα δημιουργήσει ξανά επενδυτικές ευκαιρίες ώστε το ελληνικό χρηματιστήριο να φθάσει σε διάστημα 12 μηνών, δηλαδή έως τα μέσα του Μαρτίου 2022 στις 880 μονάδες.
Από τις 650 στις 880 μονάδες πρόκειται για μια άνοδο της τάξης του 35% που θα ξεκινήσει μετά την διόρθωση και θα ολοκληρωθεί σε 12μηνη βάση.
Η εκτίμηση αυτή απηχεί τις απόψεις της Nomura ενώ η Goldman Sachs είναι πιο συντηρητική για το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς προβλέπει για το 2021 κίνηση του Γενικού Δείκτη έως τις 830 μονάδες.
Η εκτίμηση αυτή ισοδυναμεί με άνοδο μόλις 7% με 8% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης