Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ομολογιακές εκδόσεις preferred και Tier II για ρευστότητα και κεφάλαια εξετάζει η Αlpha Bank

Ομολογιακές εκδόσεις preferred και Tier II για ρευστότητα και κεφάλαια εξετάζει η Αlpha Bank
Σε έκδοση senior preffered ομολόγου, αλλά και έκδοση ομολόγου Τier II προσανατολίζεται, η Alpha bank
Σχετικά Άρθρα

Σε έκδοση senior preffered ομολόγου, αλλά και έκδοση ομολόγου Τier II προσανατολίζεται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η Alpha bank, αφότου βεβαίως ολοκληρωθεί προηγουμένως η συμφωνία πώλησης του πακέτου δανείων Galaxy, μικτής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ.

Το senior preffered ομόλογο

Η έκδοση του senior preffered ομολόγου – έκδοση στην οποία είχε προχωρήσει και η Εθνική Τράπεζα – δεν συμπεριλαμβάνεται στα κεφάλαια, αλλά αφορά την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης ρευστότητας.
H Αlpha bank, όπως είναι γνωστό, διαθέτει την ποιοτικότερη σύνθεση κεφαλαίων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, με τον Δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας να ξεπερνά το 18% στα τέλη του 2020, ύστερα και την από την πρόσφατη ανταλλαγή των ομολόγων με το Ελληνικό Δημόσιο.
Βεβαίως, όπως σε κάθε έκδοση ομολόγου, κρίσιμο στοιχείο θα είναι ο κατάλληλος χρονος για την έξοδο στις διεθνείς αγορές ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι επενδυτές, έχουν εκδηλώσει εδω και μήνες έντονο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε ομολογιακές εκδόσεις τόσο της Alpha bank, όσο και των υπόλοιπων τραπεζών δεδομένου ότι, υπάρχει ζήτηση για αποδόσεις.
Άλλωστε, αυτό υποδεικνύει και η άνοδος των τιμών των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων τα οποία ενισχύθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2020 εν μέσω της ευφορίας των αγορών με την προοπτική του ταχύτερου εμβολιασμού και της επαναφοράς των οικονομιών.

Kαταλύτης για το ΧΑ η συμφωνία της τιτλοποίησης

Την τελευταία περίοδο, το επιτελείο της Τράπεζας δουλεύει συστηματικά προκειμένου να επιταχυνθεί η συναλλαγή της τιτλοποίησης των κόκκινων δανείων Galaxy, ύψους 10,8 δισ. ευρώ καθώς και η πώληση του 80% της Cepal.
Η ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Galaxy καθώς και η πώληση της εταιρείας διαχείρισης δανείων αποτελούν ένα καταλύτη που αναμένουν οι ξένοι επενδυτές τόσο για την Alpha bank, όσο και για τον τραπεζικό κλάδο.
Η σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την οποία έχει δεσμευτεί η διοίκηση της Alpha bank βαίνει προς ολοκλήρωση και είναι χαρακτηριστικό, ότι, αρκετοί ξένοι επενδυτές αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις στην μετοχή της τράπεζας.
Μετά λοιπόν την τιτλοποίηση και την απο- αναγνώριση μη εξυπηρετούμενων δανείων μικτής αξίας, ύψους 10,8 δις. ευρώ – απο την οποία θα προκύψουν ζημιές 2 δισ. ευρώ- η Alpha bank εξετάζει τους τρόπους προκειμένου να ενισχύσει τα κεφάλαια και, κυρίως, να διατηρήσει την υψηλή ποιότητα κεφαλαίων.
Υπενθυμίζεται ότι, η τράπεζα διαθέτει τον χαμηλότερο δείκτη αναβαλλόμενου φόρου DTC προς κεφάλαια (1,39 %) μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Σε ότι αφορά το Tier II, η τράπεζα, όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες, θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί τα χαμηλά επιτόκια προκειμένου να αντικαταστήσει το υφιστάμενο ομόλογο Tier ΙΙ, ύψους 500 εκατ. ευρώ λήξεως 2030 που φέρει επιτόκιο 4,25%.
Το τελευταίο ομόλογο διαθέτει call option.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης