Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι προτείνει η Morgan Stanley στο ΤΧΣ για την αύξηση 1 με 1,1 δισ της Πειραιώς – Το veto, το ελάχιστο όριο… και ο Paulson

Τι προτείνει η Morgan Stanley στο ΤΧΣ για την αύξηση 1 με 1,1 δισ της Πειραιώς – Το veto, το ελάχιστο όριο… και ο Paulson
Οτιδήποτε λιγότερο από πλήρη εξάσκηση δικαιωμάτων στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς θα ενέχει ζητήματα δημόσιου συμφέροντος και παράβασης καθήκοντος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σχετικά Άρθρα

Εναλλακτικές προτάσεις έχει υποβάλλει η Morgan Stanley ως σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου 1 με 1,1 δισεκ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς.
Να σημειωθεί ότι σύμβουλοι της Πειραιώς στην αύξηση κεφαλαίου είναι η UBS και η Goldman Sachs.
Το ΤΧΣ μετά την μετατροπή των Cocos σε μετοχές κατέχει το 61,34% των μετοχών ή 509,7 εκατ μετοχές σε σύνολο μετοχών 831 εκατ. 

Με βάση την Morgan Stanley

Βασικό σενάριο πλήρη εξάσκηση δικαιωμάτων δηλαδή 61,34%

1)Το ΤΧΣ για να υπερασπιστεί τον θεσμικό του ρόλο ως εκπρόσωπος του δημοσίου ή ακόμη και με ρόλο fund μετά τις επικείμενες αλλαγές στον νόμο που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα πρέπει να εξασκήσει πλήρως τα δικαιώματα του στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.
Στο βασικό σενάριο για αύξηση 1 με 1,1 δισεκ. ευρώ το ΤΧΣ θα πρέπει να συμμετάσχει με 610 έως 674 εκατ ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζει ότι θα διατηρήσει το 61,34% που κατέχει.

To plan B το ΤΧΣ όχι κάτω από 40% με 45%

2)Εναλλακτική πρόταση, εάν υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές, τότε και εφόσον το αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ θα μπορούσε να συμμετάσχει μερικώς στην αύξηση κεφαλαίου των 1 με 1,1 δισεκ. ευρώ αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να υποχωρήσει κάτω του 40% με 45%.
Τα σενάρια που κυκλοφορούν και θέλουν να υποχωρεί το ποσοστό του ΤΧΣ από 61,34% σε 20% με 25% έχουν απορριφθεί και δεν εξετάζονται.

3)Μια παράμετρος που εξετάζεται είναι με την αλλαγή του νομικού πλαισίου που θα διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εφόσον λειτουργεί ως κοινός μέτοχος, θα αρθεί το δικαίωμα veto που δύναται να ασκεί με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
Ως κοινός μέτοχος το ΤΧΣ δεν θα πρέπει να έχει το δικαίωμα του veto στο διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς.

Αύξηση κεφαλαίου ή πώληση δια της αυξήσεως κεφαλαίου για την Πειραιώς;

4)Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναμένουν την τελική μορφή του νόμου, αλλά το βασικό σχέδιο του γενικού συμβουλίου του Ταμείου είναι πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων, όχι μερική.
Να σημειωθεί ότι η επιλογή αυτή είναι και η πλέον ορθή για το δημόσιο συμφέρον, ενώ διασφαλίζει και την επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου.
Ας ληφθεί υπόψη ότι το ΤΧΣ από το 2015 – και λησμονώντας τις παρελθούσες επενδύσεις – θα έχει επενδύσει στην Πειραιώς 650 εκατ συμμετοχή στην αύξηση του 2015 και 2,3 δισεκ. από το Cocos μαζί με τους τόκους καθώς και άλλα 610 με 674 εκατ ευρώ στην νέα αύξηση κεφαλαίου συνολικά δηλαδή 3,5 δισεκ. ευρώ.
Στην ανάλυση δεν περιλαμβάνονται και οι παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις λόγω Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2 ύψους 8 δισεκ. ευρώ που τελικώς θα λάβει η Πειραιώς
Η Πειραιώς θα διαθέτει 8 δισεκ. ευρώ κεφάλαια πριν τις νέες προβλέψεις που θα διενεργήσει ενόψει τιτλοποιήσεων και η χρηματιστηριακή αξία θα είναι περίπου 1,3 με 1,4 δισεκ μετά την αύξηση δηλαδή P/BV δηλαδή 0,18 με 0,19.
Εάν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξασκήσει πλήρως τα δικαιώματα του που είναι και το ορθό, η αξία της επένδυσης του θα είναι περίπου 850 εκατ ευρώ.
Εάν το Ταμείο εξασκήσει μερικώς τα δικαιώματα του τότε ναι μεν θα έχει επενδύσει λιγότερα αλλά η προσπάθεια να ανακτήσει την ζημία που έχει υποστεί θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη.
Όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση, το διακύβευμα είναι αύξηση κεφαλαίου στην Πειραιώς ή πώληση της Πειραιώς μέσω της αύξησης κεφαλαίου εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Σε ποια τιμή η αύξηση κεφαλαίου;

Η μετοχή της Πειραιώς έχει υποχωρήσει στα 0,92 ευρώ.
Ο σχεδιασμός είναι τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου 2021 να ξεκινήσει η αύξηση κεφαλαίου.
Με σημερινές παραδοχές και προ reverse split η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα οριζόταν στα 0,30 με 0,45 ευρώ αντί αρχικής εκτίμησης 0,60 ευρώ.
Ωστόσο όλα αυτά τελούν υπό τις παραδοχές των χρηματιστηριακών τιμών.

Ο Paulson και ο Paulson

Υπάρχουν δύο Paulson στην εξίσωση.
Ο Hank Paulson και ο John Paulson.
Ο μεν Hank Paulson ως υπουργός οικονομικών το 2008 έκανε κάτι πολύ σωστό για το δημόσιο συμφέρον των αμερικανών, κρατικοποίησε μερικώς τράπεζες και ασφαλιστικές π.χ. Citigroup και εν συνεχεία μέσω placement δηλαδή διάθεση μετοχών πούλησε πακέτα σε θεσμικούς επενδυτές αποκομίζοντας σχεδόν 45 δισεκ. δολάρια.
Ο John Paulson του ομώνυμου fund, ο μέτοχος μειοψηφίας πλέον στην Πειραιώς με 3,7% περίπου θέλει να εισφέρει 70 με 90 εκατ ευρώ ώστε να φθάσει στο 7% με 8% εάν τελικώς συμβεί και αυτό.
Στόχος είναι η Πειραιώς μέσω της αύξησης να διαθέτει ξένα χαρτοφυλάκια αλλά κανείς ξένος να μην έχει στρατηγικό ποσοστό δηλαδή πάνω από 6% με 8%.
Ο μόνος στρατηγικός επενδυτής θα είναι το ελληνικό δημόσιο.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να παγιδευτεί από λάθος στρατηγική.
Για την Πειραιώς προέχουν τα κεφάλαια και όχι η ιδιωτικοποίηση, αυτή θα έρθει αργότερα ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.... τα δύο σε ένα θα είναι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. 
Πρέπει πρωτίστως να καλυφθεί η αύξηση χωρίς το κράτος ως βασικός μέτοχος με 61,34% να αδικηθεί για να ωφεληθεί κάποιος άλλος μέτοχος.
Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ όταν μετέτρεψε το Cocos σε μετοχές στα 6 ευρώ έδωσε ισχυρό bonus σε ιδιώτες μετόχους, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, οτιδήποτε άλλο θα θεωρηθεί επιζήμιο για το δημόσιο συμφέρον.

Συμπέρασμα

Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να αφήσει το ΤΧΣ να λειτουργήσει ως κοινός μέτοχος, όπερ σημαίνει το Ταμείο να αποφασίσει για τα συμφέροντα του και κατ΄ επέκταση το δημόσιο συμφέρον το οποίο υπερασπίζεται.
Από την άλλη το ΤΧΣ θα λειτουργήσει και ως εγγυητής της αύξησης κεφαλαίου που θα ισχυροποιήσει την τράπεζα Πειραιώς εξέλιξη άκρως θετική.
Οτιδήποτε λιγότερο από πλήρη εξάσκηση δικαιωμάτων στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς θα ενέχει ζητήματα δημόσιου συμφέροντος και παράβασης καθήκοντος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης