Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι κατευθυντήριες γραμμές του SSM για τις προβλέψεις των τραπεζών

Οι κατευθυντήριες γραμμές του SSM για τις προβλέψεις των τραπεζών

Οι προτροπές του SSM στις τράπεζες

Κατευθύνσεις για τις προβλέψεις που πρέπει να λάβουν οι τράπεζες στις οικονομικές τους καταστάσεις αναμένεται να εκδοθούν σύντομα από τον SSM.

Aλλωστε οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν κληθεί να αξιολογήσουν δάνειο προς δάνειο, οφειλέτη προς οφειλέτη και προοπτική προς προοπτική μέχρι το τέλος του μήνα για όλες τις χορηγήσεις που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών ώστε να εκφράσουν μια σαφή εκτίμηση και χωρίς αποκλίσεις στον SSM για το πόσα και ποια δάνεια αυτά κινδυνεύουν να παρουσιάσουν επισφάλειες.
Εν συνεχεία ο SSM θα έρθει να αξιολογήσει τα συγκεκριμένα δάνεια και να εκτιμήσει αν όντως απαιτούνται περαιτέρω προβλέψεις για κάποια από αυτά.
Οι απαντήσεις των τραπεζών με την νέα μεθοδολογία που έχει συστήσει για τον σκοπό αυτόν ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ και ο επανέλεγχος των απαντήσεων θα οδηγήσει τον επόπτη να εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για τις προβλέψεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Είναι φανερό πως η ΕΚΤ και κυρίως ο εποπτικός της βραχίονας ο SSM είναι έτοιμος να παραμείνει ανεκτικός επί μακρόν μέχρι οι ευρωπαϊκές τράπεζες να αποκαταστήσουν τα κεφάλαιά τους λόγω πανδημίας, ωστόσο απαιτεί από αυτές σωστή καταγραφή των κινδύνων.

Ο SSM ζητάει μετ' επιτάσεως από τις τράπεζες να ξεχωρίσουν τους βιώσμους και μη οφειλέτες

Τα επίπεδα αβεβαιότητας και κινδύνου διαμορφώνουν και τις δυνατότητες χρηματοδότησης των οικονομιών της Ευρωζώνης. Θα πρέπει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις να χρησιμοποιηθούν σενάρια ώστε τελικώς οι τράπεζες να υπολογίσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τον κίνδυνο.
Τη λογική της αποτύπωσης των κινδύνων όσο και εάν αυτοί κοστίζουν έρχεται να τονίσει για άλλη μια φορά ο επικεφαλής του SSM κ. Andre Enria.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Enria προέτρεψε τις τράπεζες

  • Nα μην υπολογίσουν τα κεφάλαια που θα τους χρειαστούν προκειμένου να αποτυπώσουν σωστά τους κινδύνους στα δάνεια που βρίσκονται υπό καθεστώς αναστολής
  • Να εξετάσουν με προσοχή ποια δάνεια ενδέχεται να εισέρχονται στο stage II (forborne).

Αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού που θα λάβει χώρα έναν χρόνο αργότερα για την πλήρη αποκατάσταση των κεφαλαιακών αποθεμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Διασυνοριακές συγχωνεύσεις - Κατευθύνσεις

Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει μεταξύ άλλων την κινητροδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων για εξαγορές και συγχωνεύσεις σε διευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο κ. Enria σε αυτόν τον σχεδιασμό έχει θέσει δύο παραμέτρους:
α. Τον υπάρχοντα κατακερματισμό της τραπεζικής αγοράς
β. Την ύπαρξη τραπεζών που πιθανότητα κρύβονται πίσω από τα ίδια τους τα προβλήματα και δεν μπορούν να προσφέρουν.
Μέσα από μια σειρά προϋποθέσεων (όχι συνενώσεις τραπεζών που δεν βοηθούν την εξυγίανση ή μπορούν να δημιουργήσουν συστημικό κίνδυνο) ο SSM όπως διαβεβαίωσε χθες ο κ. Enria θα εκδώσει επίσης κατευθυντήριες γραμμές που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγή στην εγχώρια νομοθεσία για να αρθεί ο προστατευτισμός του κλάδου από την εγχώρια κυρίως εποπτεία
  • Απελευθέρωση κεφαλαίων που δεσμεύονται δυνάμει του προστατευτισμού αυτού για να ευνοηθούν οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις.

Eιρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης