Τον Ιανουάριο 2021 έληξε η περίοδος για τα πρώτα δάνεια τα οποία είχαν τεθεί σε καθεστώς μορατορίων που περιλάμβανε αναστολές πληρωμών τόκων και κεφαλαίων.
Υπήρχε διάχυτη ανησυχία ότι μεγάλο μέρος αυτών των δανείων που φθάνουν τα 27,5 δισεκ. θα κατέληξαν μη εξυπηρετούμενα, προβληματικά δάνεια αλλά εγένετο θαύμα.
Σχεδόν η πλειοψηφία των δανείων που προέρχονταν από μορατόρια πληρώθηκαν κανονικά, δηλαδή καταβλήθηκαν οι δόσεις, απόδειξη ότι η ρευστότητα που έχει δημιουργηθεί στο σύστημα ειδικά από τις καταθέσεις επιτρέπει σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να πληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις.
Με βάση εκτιμήσεις από τα 27,5 δισεκ. δάνεια μαζί με τις κρατικές εγγυήσεις που βρίσκονται σε καθεστώς μορατορίων, υπολογίζεται ότι τον Ιανουάριο 2021 έληγαν περίπου 2,5 δισεκ. ευρώ.
Π.χ. σε μεγάλη τράπεζα και με εξαίρεση τον κλάδο των ξενοδοχείων που θα δοθεί 9μηνη παράταση, τα δάνεια που ήταν σε μορατόρια πληρώθηκαν όλα, δηλαδή τα νέα NPEs ήταν μηδέν στην κυριολεξία.
Δύο από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες πήγαν πολύ καλά στην διαχείριση αυτή ενώ άλλη μεγάλη τράπεζα είχε σε σύνολο δανείων που ενεργοποιήθηκαν περίπου 600 εκατ ευρώ μόνο 80 εκατ NPEs.
Που αποδίδεται η έκπληξη του Ιανουαρίου 2021
Ο Ιανουάριος 2021 ήταν ο πρώτος μήνας ενεργοποίησης των δανείων που βρίσκονται σε μορατόρια, ειδικά το α΄ 4μηνο του 2021 θα πρέπει να ενεργοποιηθούν δάνεια σχεδόν 8 δισεκ. ευρώ.
Οι επιδόσεις έκπληξη, ουσιαστικά με τα νέα NPEs να είναι καλύτερα και από τις αισιόδοξες προβλέψεις θα πρέπει να αποδοθούν σε δύο βασικούς λόγους
1)Η μείωση της κατανάλωσης συνέβαλλε στην αύξηση των καταθέσεων, οι οποίες ανέρχονται στα 163 δισεκ. και μαζί με του δημοσίου στα 173,4 δισεκ. ευρώ.
Η αύξηση των καταθέσεων σημαίνει ότι υπάρχει μαξιλάρι – buffer ρευστότητας οπότε επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.
2)Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι τα δάνεια που μπήκαν στα μορατόρια δεν ήταν προηγουμένως NPEs, δηλαδή οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πλήρωναν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, οπότε ήταν δανειολήπτες που για χρόνια είχαν ξεπεράσει τον σκόπελο των μνημονίων και της λιτότητας.
Το σοκ της ύφεσης του 2020 από ένα έκτακτο λόγο είχε ως συνέπεια να παγώσει η οικονομική δραστηριότητα…
Οι δανειολήπτες αυτοί είχαν προβλήματα αλλά άντεξαν στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και έτσι δεν απεμπόλησαν την κουλτούρα της συνέπειας στις δανειακές υποχρεώσεις τους.
Τι δείχνει ο Ιανουάριος 2021;
Αν και θα πρέπει να φθάσουμε στον Απρίλιο ή και Μάιο 2021 ώστε να έχουμε μια πιο σαφή και αξιόπιστη εικόνα για την συμπεριφορά των δανειοληπτών που εντάχθηκαν στα μορατόρια και επίσης δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί ότι κλάδοι όπως ξενοδοχεία, εστίαση, διασκέδαση και κέτερινγκ έχουν υποστεί μεγάλο επιχειρηματικό πλήγμα γιατί δεν λειτουργούν… μπορεί να εξαχθεί ένα πρώτο συμπέρασμα.
Ο Ιανουάριος 2021 ήταν θετική έκπληξη αν και πρέπει να τονιστεί ότι καταγράφονται διαφορετικές εικόνες μεταξύ των τραπεζών.
Σε γενικές γραμμές υπήρχαν τράπεζες που τον Ιανουάριο 2021 είχαν μηδενικά νέα NPEs όσο και εάν αυτό φαίνεται δύσκολα πιστευτό.
Εάν η τάση συνεχιστεί, τότε ο στόχος για νέα NPEs 5 με 5,5 δισεκ. θα επιτευχθεί και θα αναιρεθεί το απαισιόδοξο σενάριο για 10 ή 14 δισεκ. νέα NPEs.
Η εξέλιξη αυτή είναι θετική για το τραπεζικό σύστημα αλλά και την οικονομία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών